Când iubirea îţi este refuzată...

Cum reacţionezi când el nu este interesat de tine?
În dragoste nu întotdeauna este cum îţi doreşti. Se întâmplă ca de multe ori acest sentiment minunat să meargă mână-n mână cu suferinţa... Îţi doreşti să "dezbini" cele două stări, să iubeşti şi să fii fericită, dar nu mereu îţi reuşeşte. Apoi speri, îţi spui că timpul izbăvitor îţi va face dreptate, îţi spui că eşti sigură că el, cel de care te-ai îndrăgostit, îşi va da seama cât de potrivită îi eşti, exact că o mănuşă, că vă veţi întâlni, că în filme, la apus de soare, te va săruta cu foc şi îţi va spune că te vrea lângă el la fel de mult cum îţi doreşti şi tu.  

Însă, nu întotdeauna aceste vise de iubire au un final fericit. Deziluzii, iubiri neîmpărtăşite, suferinţe adânci, goluri într-un suflet care simţi cum piere puţin câte puţin, nefericiri care te rod pe dinăuntru, agonii... Multe femei au fost încercate de toate acestea şi cele mai multe dintre ele au biruit suferinţa şi au acum puterea să zâmbească, chiar să râdă în hohote, alături de persoane care le merită, care le mângâie faţa în fiece dimineaţă, care le strâng cu putere şi gingăşie de mână atunci când o pală de vânt le flutură pletele.

 

Pentru unele femei, fericirea în dragoste nu le iese "din prima", instant, trebuie să treacă o serie de obstacole, tocmai pentru a-şi dovedi lor cât sunt de puternice. Bărbaţii pe care i-au întâlnit şi care nu le-au împărtăşit sentimentele nu erau pentru ele, nu le erau jumătăţi, ci doar nişte năluci rătăcite, lipsite de suflet şi substanţă. Suferinţa poate fi cruntă, dar de multe ori te întăreşte, te ajută să te descoperi, să îţi dai seama cât de puternică eşti.  

Nu uita de respectul faţă de propria persoană!

 
Am întrebat psihoterapeutul nostru, Lena Rusti, cum ar fi bine ca o femeie să reacţioneze în astfel de situaţii, când iubirea nu îi este împărtăşită: "Bine ar fi să fie atentă la semne. Noi, femeile, ne-am luptat foarte mult pentru ca un 'nu' să fie recunoscut ca un 'nu'. Acest lucru este însă valabil şi pentru ei. Chiar dacă nu este un 'nu' tranşant, ci uneori pus sub formă unei ezitări, să încercăm să nu transformăm cucerirea în hartuire.
Şi să ne păstrăm şi demnitatea"
. În definitiv, în dragoste (împărtăşită sau neîmpărtăşită) poţi accepta multe, dar niciodată nu trebuie să uiţi de respectul faţă de tine. Nu căuta să obţii lucruri din milă. Această tactică adună frustrări şi, de cele mai multe ori, sfârşeşte prost.
 
Chiar dacă ai avut parte de multe trădări, dezamăgiri şi tristeţi apăsătoare, asta nu înseamnă că trebuie să uiţi de stima de sine, să pierzi încrederea în propria persoană şi să îţi formezi convingerea greşită că toate iubirile sunt la fel. Şi astfel ajungem la cel de-al doilea îndemn al Lenei:  

Nu generaliza! Iubirea există şi pentru tine!

 
"Dacă nu poţi fi cu el nu înseamnă că nu poţi fi cu nimeni, că nu poţi fi iubită, că nu eşti suficient de bună pentru a fi iubită sau că nu mai merită să lupţi pentru dragoste"
. Trebuie să ştii că dragostea ţine nu doar de persoane, ci şi de context.
Uneori îţi poţi întâlni sufletul pereche în contextul nepotrivit şi atunci, orice ai face, nu poţi schimba lucrurile. A accepta asta nu înseamnă a te resemna. "Iubirea ştie să ia răul cu binişorul şi să schimbe, ca prin farmec, orice suferinţă" - este un citat care mi-a rămas în minte. Şi tu ai putea rosti, din când în când, aceste vorbe....
 

Nu-ţi uita simţul umorului!

 
"Umorul te ajută să ieşi din situaţie şi să o faci cu demnitate. Răzbunarea şi ura sunt cele mai nepotrivite într-un astfel de context şi arată un mod egoist de a iubi", spune psihoterapeutul Lena Rusti. Asta însă nu înseamnă că trebuie să construieşti o relaţie de amiciţie cu cel care te-a refuzat. Dacă el îşi doreşte să rămâneţi prieteni, iar pentru tine este prea mult, îl poţi refuza în mod politicos.  
 

Fericirea ta este cea mai importantă!

 
Lena Rusti te îndeamnă să apelezi la acţiunile care te fac să te simţi bine, care te fac să te simţi confortabil cu tine însăţi. Gândeşte-te la fericirea ta, gândeşte-te la ceea ce te face fericită! Recâştigă-ţi demnitatea şi bucură-te de viaţă şi de tine însăţi!  
 
Şi ţine minte: "Se poate să fi trăit durerea dependenţei, a posesiei simple, aceea de a fi tratată ca un obiect, dar asta nu e dragoste.
Iubirea nu constrânge, nu arestează, nu capitulează. Este luminoasă, liberă de povară oricărei obligaţii. Iubirea nu cere nimic, îşi ajunge, se împlineşte pe sine. Când apare dragostea, nu mai e nimic de făcut"
- sunt vorbele unei activiste, care este si maestru spiritual, de origine indiana-  Vimala Thakar.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aliss pe 22 Nov 2014, 01:08
    sufar din iubire

    iubesc foarte mult si cred ca fara el nu pot trai dar el nu ma iubeste suntem impreuna de vro 9 luni ma facut sa il iubesc la nebunie doar acum nu mai tine la mine chear nu stiu ce sa mai fac ma ajuta cineva si pe mne va rog

    2
    0

  • Clau pe 10 Mar 2014, 02:01
    distrus

    eu am incercat tot , am incercat timp de 2 ani sa o cuceresc cum am stiut eu mai bine , am incercat prin intalniri, iesiri romantice , am incercat prin excursii .. am incercat prin cadouri , am incercat prin lugu lugu zaharelu , am incercat orice ... cateodata ma trateaza de parca as' fi sufletul ei dar cateodata ma trateaza cu indiferenta .. trb sa o sun eu ca ea nu ma suna , trb sa ii dau eu sms ca ea nu imi da .. nu mai stiu .. Femeile astea iti sucesc mintile iar apoi te lasa ca pe un caine de strada .

    1
    0

  • daniel pe 13 Iun 2013, 06:48
    feministe

    articol bun copiat de pe alte situri si redactat de o feminista...voi femeile credeti ca sunteti singurele care suferiti?egoismul vostru pur au adus atatia barbati la disperare....nu mai dramatizati atat ca voi suferiti si barbatii nu...

    3
    1

  • LUCIA pe 9 Apr 2013, 11:54
    DESPRE IUBIRE.

    ASA ESTE .IUBIREA ESTE UN SENTIMENT PE CARE DE MULTE ORI NU-L POTI CONTROLA.EU AM INTALNIT ANUL TRECUT UN BARBAT.USOR,USOR,M-AM INDRAGOSTIT DE EL.EL INSA NU PREA AVEA GRIJA MEA.CAND MI-AM DAT SEAMA ERA DEJA PREA TARZIU.LA UN MOMENT DAT A IESIT DIN PEISAJ DEFINITIV.DE ATUNCI AU TRECUT 5 LUNI.PUR SI SIMPLU A DISPARUT.AM SUFERIT CA UN CAINE.AM PLANS PACA CE LACRIMILE MI-AU ARS OCHII.SUFLETUL MEU S-A SPART IN MII DE BUCATI.DAR NICIODATA IN TIMPUL ASTA EU NU L-AM SUNATSA-I SPUN CEVA.DESI MA FRIGEA SUFLETUL NU AM FACUT-O.DUPA 5 LUNI M-AM TREZIT CU UN MESAJ DE LA EL.CA VREA SA NE VEDEM,CA LIRU,LIRU CROCODILU.NU-MI VENEA SA CRED.CREDEAM CA VISEZ.SI TOTUSI NU CRED CA MAI POT AVEA INCREDERE IN EL.DUPA ATATA SUFERINTA................NU STIU.PLANGEAM DE SE CUTREMURA PAMANTUL SUB MINE.MA CULCAM PLANGAND,SI MA SCULAM PLANGAND.AM SLABIT CA UN CAINE.APOI CU TIMPUL MI-AM REVENIT CAT DE CAT.ACUM IARASI APARE IN VIATA MEA.ESTE FF GREU SA IAU ACUM O DECIZIE.

    0
    1

  • catalin pe 27 Nov 2012, 22:24
    Dragostea in Romania a apus de mult!

    Dragostea NU EXISTA!, cel putin aici in romanika unde se promoveaza la greu doar ;free style, love on your self, vanity , dignity...si cam orice poate influenta intr-un mod negativ femeia din ziua de azi. Eu unu ma mir cum de mai vad cateodata perechi care care umbla de mana pe strada.

    6
    0

  • florentyna pe 15 Nov 2012, 11:23
    ce sa fac am barbat 2 copi sy iubesc alta persoana pe adrian yar el nu ma iubeste la fel

    vreau sal uit cum sa fac sa merg an naynte fara el

    2
    1

  • Marian pe 4 Oct 2012, 12:39
    iubire cu sila

    Adevarata dragoste este=0 .Pe timpuri era altceva insa in ziua de azi un barbat nu prea mai are motive sa se indragosteasca

    0
    1

  • eliza pe 20 Iul 2012, 11:15
    despre dragoste

    uneori credem ca e dragoste dar nu e, sar putea sa fie obsesie si asta nu e bine. cauta adanc in sufletul tau si vezi daca e dragoste. pune-te il locul lui si vezi cum ai actiona (nu cum ai reactiona).viata e frumoasa asa cum e, e perfecta. traieste fiecare experienta si invata-ti lectia doar asa vei creste. plangi daca simti nevoia, razi daca poti, si sigur ca poti, nu poti trai mult in suferinta. cauta acea forta in interiorul tau (tu stii ca ea este acolo) si mergi mai departe cu zambetul pe buze si cu sufletul impacat ca ai crescut si ca nu esti niciodata singura. am citit cand eram mai tanara : nu plange dupa o iubire pierduta ci pastreaza lacrimile pt fericirea ce te asteapta. va iubesc dragi femei, dar trebuie sa-i iubim si pe cei de langa noi, iar cand noi vom deveni mai bune, ei vor simti asta si isi vor arata dragostea ce o poarta in interior.

    5
    1

  • Viviana pe 18 Apr 2012, 17:32
    Degeaba cautam sfaturi online...

    Intradevar..Iubirea exista.. Dar poate ca, de multe ori este o simpla senzatie de atasare,obijnuinta,placerea de a vedea sau a vorbii cu o anumita persoana...Dar,atunci cand iei foc pe cineva,si il doresti din tot sufletul,nu esti capabil/a sa realizezi ca in felul acesta iti poti face rau singura,poate ca nu este persoana potrivita pentru tine,poate PERFECTIUNEA pe care o vezi la el/ea,este doar o masca in fata ta..Dar haideti sa fim seriosi:),Daca citim pe acest blog ce trebuie sa facem,cate persoane asculta sfaturile de mai sus? foarte putine,pentru ca tot ceea ce simtim,ne dorim si ne-am pus in cap vom face... :D .. Ca femei, avem mai multa nevoie de afectiune fata de un barbat,si nu este prea bine.. Dragostea conteaza mult in aceasta viata, dar trebuie sa ne si respectam si sa ne distram,sa profitam de fiecare moment al tineretii noastre...nu numai sa stam sa ne batem capul cu vreo iubire interzisa..

    5
    1

  • Ana pe 23 Nov 2011, 07:49
    nu dispera,dragostea exista

    chiar dak suferi din dragoste pt k ai fost parisita viata merge inainte cu sau fara el ,asta dak nu il poti recuceri si sa fiti impreuna

    4
    2

  • ancaT pe 1 Nov 2011, 18:00
    Nu stiu ce sa fac

    am mintit ca am fost in alta parte iar el nu poate sa ma ierte. eu nu stiu ca sa fac.il vreau numai pe el!nu vreau pe nimeni altcineva in locul lui!!!de ce nu ma poate ierta!trebuie sa mai astept sa ii dau timp?desi eu stiu ca el nu iarta,..

    2
    1

  • Maria pe 2 Iun 2011, 15:56
    suferinta

    adevarat..dragostea chiar exista........am fost indragostita de cnva .il iubeam foarte mult, dar l avea prietena; si cu toate astea stiu bn ca si el ma iubea.insa el nu a avut curajul si niki dorinta de a fi alaturi de mn.lam asteptat mult timp dar nimik.dar de curand in viata mea a aparut cnva cu care sunt forte ferikita si niki makar nu a trbuit sal mai astept..........deci asteapta persoana potrivita

    2
    2

  • mireille pe 21 Oct 2010, 12:51
    idem nu!

    ELIZA MIHAELA, as vrea sa vorbim daca cumva primesti pe mail ca s-a raspuns la articolul asta.

    1
    0

  • ELIZA MIHAELA pe 30 Sep 2010, 22:05
    nu!

    PROSTII! EU IL VREAU PE EL. ATAT. NU STIU ALTUL MAI BUN, MAI FRUMOS, MAI DESTEPT. EL E BUCURIA SUFLETULUI MEU. STIU CA PE ALTUL IL VOI COMPARA MEREU CU EL, ADICA VOR FI NISTE NIMICURI. VORBIM DEGEABA, SA NE AFLAM IN TREABA. SUFLETUL STIE CE I TREBUIE.

    7
    2

  • madalina pe 23 Sep 2010, 21:51
    sunt de acord

    eu am fost cu cnv 2 ani.si stiu ca m-a iubit cum nu a mai iubit pe nimeni,la fel si eu...l-am iubit si ink il iubesc.dar i-am gresit mult si dupa un an mi-am dat seama k ink il iubesc.e greu pt k nu vrea sa fim vazuti impreuna si imi spune k nu mai tine la mn...dar in ultimul am trait langa el momente atat de frumoase...am simtit k ink ma iubeste...plang si sufar de fiecare data cand ma gandesc k acum totul ar fi putut fi altfel.dar in fiecare zi ii voi aminti k il iubesc..si am incredere k la un moment dat nu ii va ma pasa de ce zic ceilalti si imi va mai da o sansa...cred k daca esti 70% sigura k vei reusi..sigur se va intampla asta...important e sa nu iti pierzi increderea in tine.:*

    3
    3

  • eu... pe 23 Sep 2010, 19:31
    iubirea exista

    eu am suferit enorm... deziluzii, vise spulberate... important este cum stim sa ne ''ridicam'' atunci cand suntem la pamant...iar iubirea exista cred lucrul asta ,altfel nu ar avea rost nimic pe lume...

    4
    2

  • anca pe 23 Sep 2010, 16:41
    intradevar

    se intampla mai ales in zilele noastre ... si e pacat ca o viata avem....nimeni nu merita asa ceva mai ales intr-o relatie in care exista iubire adevarata

    0
    1

  • d_benone pe 21 Sep 2010, 17:18
    adevarat

    nu trebuie sa omitem faptul ca si invers se poate intimpla,sunt barbati cere dimineata le spun cuvinte frumoase,le mingaie,le impartasesc sentimentel,fac cafeaua si sunt tratati cu indiferenta.pacat ce se intimpla astfel de lucruri de amindoua partile.

    4
    1

  • oana pe 21 Sep 2010, 13:55
    interesant

    foarte interesant articolul,cred ca fiecare femeie aflata in aceasta situatie ar trebuie sa il citeasca

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod