Eva.ro ramane o un mijloc prin care tu poti sa te descoperi, dezvolti, cunoaste mai multe despre tine si viata ta. Asteptam intrebarile tale la adresa: "/>

Prietenul meu nu mai vrea sa facem dragoste pentru ca suntem "incompatibili"...

Am si eu o intrebare: in urma cu aproape 2 luni l-am cunoscut pe prietenul meu cu care sunt impreuna, totul este perfect mai putin partea erotica de care el spune ca exista o incompatibilitate sexuala intre noi, prin care isi justifica faptul de a nu mai face dragoste cu mine.

Pe mine acest lucru ma deranjeaza, i l-am spus, si a spus ca lui ii place de mine, sa fie cu mine, dar nu este indragostit de mine, si ca sa ramanem prieteni foarte buni asa cum suntem, dar eu nu pot sta langa el, daca nu exista un tot unitar, dar ceva totusi ma tine langa el, este un baiat bun, dar are niste conceptii cam ciudate de la yoga pe care o practica. Nu stiu ce sa fac as dori un sfat daca se poate. Va multumesc anticipat! Alexandra-Bucuresti


Claudiu Ganciu - psiholog si psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Se spunea despre secolul 20 ca este secolul in care omenirea a descoperit viteza... Tot mai repede si mai repede. De la viteza din anul 1901 pana la Formula 1 din anul 2000, viteza a cunoscut o acceleratie continua.


In anul 1900, revolutia freudiana era in plina desfasurare si, inerent, in plina opozitie. Boala perioadei - isteria.

In anul 2000, Freud si-a cucerit locul printre cei care au revolutionat lumea. Oamenii sunt mult mai liberi in exprimarea si acceptarea propriilor productii inconstiente. Boala perioadei - depresia.

2 luni de relatie. Altadata un interval atat de mic pentru un cuplu pare a fi pentru Alexandra un interval in care trebuia sa se intample multe.

Incompatibilitate sexuala. Un baiat si o fata au o incompatibilitate sexuala? Din pacate nu stim in ce consta aceasta incompatibilitate sexuala intrucat Alexandra nu ne mentioneaza nimic despre ea. Putem sa speculam si sa presupunem ca ar avea legatura cu ideile din yoga pe care prietenul Alexandrei o practica.

Una peste alta avem de-a face cu un refuz al lui de a avea un act sexual cu Alexandra. Incetul cu incetul pare a se contura o problema a comunicarii in acest cuplu.

Comunicarea in cuplu pare a avea mai multe etape:

1. capacitatea de a exprima ceea ce simti.
Exemplu: Alexandra ii spune "Vreau sa fac dragoste cu tine".
2. capacitatea de a se intelege mesajul - prietenul Alexandrei este necesar sa inteleaga ceea ce i se spune.
3. capacitatea de a evalua mesajul - "vreau sa fac dragoste cu Alexandra?" ar fi logic sa fie mesajul procesat de el.
4. pana aici mesajele ajung intr-un mod simplu in cadrul unui cuplu. Dar aici apare o problema - raspunsul la intrebarea de la punctul 3 este negativ. Aceasta naste o intrebare pe care este mai greu sa o evaluam. "Raspunsul este negativ intrucat... nu corespunde cu conceptia mea".

Ce inseamna acest gen de raspuns? Fie nu simte o atractie pentru Alexandra, fie este un simptom prin care se neaga ceea ce se simte.

a. Faptul ca nu simte o atractie pentru Alexandra presupune ca este intr-un cuplu cu ea intr-un mod contrar a ceea ce simte. Ar fi necesar sa existe un sentiment, stare care sa explice situatia. Fara a avea datele necesare putem sa dam un exemplu de astfel de situatie: "El nu vrea sa o supere pe Alexandra si atunci nu vrea sa se desparta de ea" sau "Se simte vinovat pentru ea".
Acestea sunt exemple neutre, nu pot avea legatura cu Alexandra si prietenul ei intrucat nu stim despre ceea ce este vorba.

b. Se simte atras de ea si simte nevoia de a face dragoste cu ea insa, dintr-un motiv principial nu poate sa faca asta. In acest caz refuzul pare a fi exprimarea unei tendinte inconstiente. Daca motivul ar fi legat de yoga atunci s-ar naste intrebarea de ce are nevoie de yoga. Daca yoga ar functiona ca o modalitate de interzicere a ceea ce este el atunci yoga functioneaza ca un simptom al unui conflict psihologic si nu ca o modalitate de exprimare a spiritualitatii sale. A face yoga inseamna in acest caz ca inconstientul se foloseste de acest pretext pentru a-si atinge scopurile in opozitie cu Eul sau.
Daca problema porneste de la ceea ce am descris in punctele 4-a) atunci ar fi necesar sa se reevalueze pozitiile avute de fiecare in cadrul cuplului. Daca se incadreaza la 4-b) atunci ar fi necesar sa se aiba in vedere motivatia si ceea ce este in spatele preferintei sale pentru yoga.


5. Impactul pe care un mesaj il are asupra celeilalte persoane este important. Astfel, Alexandra simte ca este atrasa de el, ca iubeste. In acest caz probabil ca va avea rabdare pentru a-si atinge scopurile. Daca relatia cu el este si in cazul sau un simptom a ceva care poate fi un conflict, o incercare de "repetitie" a ceva ce a fost candva in viata ei, a unui complex, etc. atunci refuzul sau are si o alta semnificatie. Aceasta semnificatie spune ceva despre ceea ce este cu adevarat Alexandra.

Cam asa s-ar desfasura momentele in cadrul unei analize de cuplu. Rolul psihologiei este de a intelege ceea ce se intampla in spatele a ceea ce pare a fi. Scotand la suprafata ceea ce se intampla in sufletele lor, orice psiholog poate sa mearga mai departe permitand celor doi sa afle raspunsurile corecte la intrebarile lor.







Arhiva

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 26 Feb 2011, 13:10
    incompatibilitate sexuala

    Buna ziua am si eu o problema referitor la incompatibilitatea sexuala…stau de un aj jumatate cu un baiat dar am aobservat ca nu suntem compatibili sau poate exista o alta prob..mereu in timpul actului sexual se plange ca nu ma poate penetra bine.primul act ce e mai bun ca deja de la al doilea devin ceva mecanic fara placere..faptul k nu ma poate penetra bine ii da partenerului o stare de nervi si discomfort..am discutat cu el pe tema asta si acum incercam sa gasim solutii pt a o rezolva….credeti ca vom reusi sau doar despartirea e solutia..astept raspunsul dumneavoastra

    0
    0

  • madalina pe 17 Mai 2008, 23:22
    nu crea sa mai fc dragoste cu mine

    sunt de 1 an shy 2 luni cu el dar in ultimul timp imi vine mereu cu scz k e obosit de la munk shy k nu are chef.........shy sa nu ma supar...poate cineva sa-mi raspunda la intrebarea asta k nus ce sa mai inteleg?plzzzzzzzzz

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod