Eva.ro ramane o un mijloc prin care tu poti sa te descoperi, dezvolti, cunoaste mai multe despre tine si viata ta. Asteptam intrebarile tale la adresa: "/>

Nu am incredere in mine

Buna, ma numesc Raluca, am 22 ani si sunt studenta in Bucuresti. As vrea sa va rog sa ma ajutati intr-o problema cu care ma confrunt de multa vreme. Despre ce e vorba? As putea spune ca parintii m-au invatat cam tot ce trebuie sa stiu in viata, dar au omis sa-mi insufle increderea in mine si am suferit mult pe aceasta chestiune. In liceu eram foarte introvertita si, poate din cauza asta, n-am putut avea niciodata prieten(iubit); de cate ori imi placea un baiat si incercam sa ma apropii de el eram respinsa, desi eram draguta si desteapta.

Sufeream din cauza firii mele parca exagerat de timorata si introvertita si simteam ca vreau sa ma schimb dar nu puteam. Asta pana intr-o zi, cand m-am hotarat ca trebuie sa fac ceva; si am reusit pana la varsta asta sa ma schimb foarte mult, am luptat ca sa-mi inving temerile si am reusit, am devenit o persoana extrovertita, comunicativa si plina de viata.

Pe plan sentimental situatia a ramas aceeasi, insa, in sensul ca acum am admiratori, dar e o ironie faptul ca niciodata nu se intampla sa fiu cu cine imi doresc eu la un moment dat, pot spune ca n-am avut pana la varsta asta nici un prieten; problema cea mai mare in acest moment este ca m-am indragostit si iubesc pe cineva foarte mult, iar acea persoana nu raspunde cu aceleasi sentimente oricat am incercat sa ma apropii.


Faptul ca de data asta nu se poate sa fiu cu o persoana in care am investit niste sentimente fara sa vreau, cu o persoana pe care o iubesc din tot sufletul, m-a ranit foarte mult in sensul ca am inceput sa ma inchid din nou in mine, sa devin din nou ce am fost in liceu.

E ca si cum am ajuns in punctul de unde am plecat si ma simt foarte rau, sunt deprimata, trista, am obosit sa ma tot conformez, iar pe acea persoana o iubesc tot mai mult, imi e mult mai greu acuma sa trec peste situatia asta.

Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi pentru ca nu stiu ce sa fac in continuare, nu vreau sa mai accept sa fiu respinsa dar nu am nici o alternativa. Va multumesc!


Claudiu Ganciu - psiholog si psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Raluca, faptul ca uneori reusim sa fim, sa facem sau sa ne realizam o dorinta este un fapt care este de asteptat sa ne bucure. Alteori simtim ca nu reusim sa realizam ceea ce ne propunem.

Atunci oamenii devin mai tristi, mai preocupati de ei insisi, se intreaba de ce, apar multe intrebari si multe preocupari precum si sentimente contradictorii. Un intreg amestec de stari, de preocupari.
Cu cat problema pe care o resimtim este mai aproape de sufletul nostru si de ceea ce suntem de fapt, cu atat ramanem mai mult prinsi in ceea ce suntem si in ceea ce ne dorim.

Din mesajul tau inteleg ca ai reusit sa te schimbi, sa obtii o parte din ceea ce iti doreai. Ai crescut si acum constati ca tinzi sa te intorci spre ceea ce ai fost candva. Dintr-o fiinta timida, ai devenit mai sigura pe tine, mai centrata pe scopurile tale. Si incerci acum un esec - nu reusesti sa ai ceea ce iti doresti.

A-ti realiza dorintele este o stare naturala, dar simti ca acum ceea ce simti este independent de tine, ca si cum nu ai putea sa gestionezi respectiva traire.

Sa incercam putin sa intelegem ceea ce se intampla pe doua repere:

  • In realitate exista un om pentru care tu simti foarte intens, nu te poti apropia de el, nu poti intra in contact cu el, ci doar poti sa il doresti. Tu incerci sa te apropii de el si el nu iti raspunde la fel, ci asa cum simte el (poate).


  • In semirealitatea ta, el este foarte important, dar poate ca nu reusesti sa intelegi ce rol joaca in acest sens. Simti ca este un esec, ai vrut un lucru si el nu s-a realizat. Esecul te sperie pentru ca te simti ranita iar acest esec simti ca iti strica ceea ce ai construit in 5 - 7 ani de lucru cu tine insati.


  • In ceea ce priveste o persoana reala, ai libertatea sa optezi pentru un comportament oarecare. Poti incerca in continuare sa te aproprii de ea sau poti sa accepti ca acest lucru este utopic si sa renunti. Ce faci efectiv este un lucru secundar pentru ca, indiferent de optiunile tale in relatia cu persoana reala, starea de semirealitate nu dispare.

    Iar problema autentica o regasim in aceasta lume a ta. Simti ca exista riscul sa te schimbi din nou, o perspectiva care poate te sperie. Ma intreb in ce masura aceasta schimbare a ta este intemeiata pe vointa si pe rezultate concrete?

    Schimbarea autentica are loc atunci cand ea se produce la nivelul afectivitatii si la modul in care ne raportam la ceea ce vine inconstient din noi. Evident ca exista si schimbari bazate pe vointa dar ele sunt cumva contra firii. Vointa presupune sa faci lucrurile impotriva a ceea ce simti si nu folosind ceea ce simti. O schimbare bazata pe ceea ce simti si pe intelegerea modului in care te raportezi la ceea ce este inconstient in tine presupune sa folosesti resursele spontaneitatii tale.

    O schimbare bazata pe succese sociale, de cuplu, scolare, etc., intr-un cuvant pe ceea ce este exterior noua, este o realizare dependenta efectiv de soarta.
    Or, in viata exista si succese, dar si multe insuccese. Problema ramane cum treci peste si prin ele.

    Faptul ca poti sa ai un esec intr-o relatie nu este foarte grav, produce suferinta, sentimentul de pierdere, regrete, frustrari, dar nu produce o dereglare proofunda a functionarii noastre psihoce. Cand acest esec este asociat cu alte stari, cu alte experiente, aceasta stare devina una problematica din punct de vedere psihic. Tu asociezi acest esec cu ceea ce ai fost candva si cu experientele anterioare din "iubire".

    Practic, indiferent de ceea ce se intampla intre voi, ramane o problema majora - este ceea ce ai realizat pana acum un lucru autentic sau este de construit in continuare?

    Mult succes!







    Arhiva

     

    Comentarii (2)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • marianna pe 16 Mai 2012, 16:15
      nu am incredere in mine

      Buna ,ma numesc Marianna desi am ajuns la o varsta destul de mare nu pot sa fiu sigura pe mine.Sant o mama buna care a reusit foarte multe in viata ei si nu stiu de ce nu pot sa ma descurc si in viata sentimentala.Sant o femeie placuta de tota lumea mereu ma descurc in viata dar din pacate nu stiu sa-mi aleg pe cineva potivit persoanei mele.Desi sant despartita de foarte multi anii nu am reusit sa am si eu o relatie s-au mai bine zis nu am putut sa pastesz un barbat langa mine.de cate ori incercam ceva dupa un anumit timp ma paraseau,poate e vine mea ca sant prea buna si am incredere in ceilalti .am fost crescuta mereu sa respect pe toata lumea si sa fac mereu ce e corect si bine.dar din pacate mereu am pierdut si am gresit de exemplu ultima mea relatie cu seful meu care timp de 6 luni a insistat sa iesim impreuna si cand i final am acceptat sa avem o relatie care a durat doar 2luni , timp in care eu am pus tot sufletul meu pur si simplu a oprit totul fara macar sa-mi dea o explicatie. A fost o lovitura peste care incerc sa trec dar nu reusesc nu gasesc motivul .Mai rau e ca lucram impreuna si-l vad mereu si asta imi face rau cum pot sa trec peste toate cate mi se intampla cand meru eu sant cea care pierde. multumesc

      0
      0

    • sabrina pe 23 Apr 2009, 20:48
      teama

      Dupa o dezamagire in dragoste peste care am trecut cu greu, dar imi revenisem cat de cat ...m-am hotarat sa muncesc mai mult, sa invat pentru Institutul de Magistratura si sa tzin si o cura de slabire...La sfarsitul anului 2006 nu cantaream mai mult de 42kg astfel ca intr-o seara mi-a venit pur si simplu rau. Am vazut halouri, iar apoi n-am mai simtzit nimic. Intamplarea a facut ca sa fie sotul meu acasa. Din acea seara n-am mai fost "om". Am fost internata in spital unde mi s-a spus ca-i o lipsa de calciu. Am luat vitamine...am stat in pat zile in sir...vedeam numai pete...Zile in sir m-am chinuit...Am facut tot soiul de analize si tratamente care mi-au dat stomacul peste cap. La un an in urma unei suparari iar am vazut halouri asa ca in urma sfatului unui medic am facut tomografie la cap. Din fericire nimic. Control la ochi - miopie 0.25..nimic grav. Dar in acest timp teama a crescut...mi-e frica sa mai raman singura in casa, ca nu cumva sa-mi vina iar rau...mi-e teama sa mai ies din casa...Problema mea este ca am un copil care are nevoie de o mama sanatoasa. Cum ma putetzi ajuta?

      0
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod