Ţiganii au talent: 6 vedete senzaţionale

Atunci când buletinele de ştiri ne prezintă evenimente negative - crime, violuri, furturi - ne gândim, fără doar şi poate, că cei care le provoacă sunt ţigani. Despre această etnie obişnuim să vorbim numai la negativ, însă există oameni care demonstrează că lucrurile nu trebuie să fie neapărat aşa. Există printre ei personaje cu adevărat talentate.

Pe vremuri, ţiganii îşi câştigau banii muncind cu ziua la boieri, iar seara obişnuiau să-şi rotunjească veniturile cântând în cârciumi. Primul care a vorbit despre talentul muzical al oamenilor din această etnie a fost Consulul Angliei la Bucureşti şi Iaşi, William Wilkinson (1814-1818).


Acesta le recunoaştea abilităţile extraordinare în arta meşteşugului: "Au o uşurinţă înnăscută şi o anumită rapiditate, care îi ajută să dobândească cunoştinţe în domeniul artelor", menţiona acesta. O categorie aparte o constituie ţiganii lăutari. Fie că aparţin domnilor, boierilor sau mănăstirilor, ei pot să-şi rotunjească veniturile cântând prin cârciumi. "Fără învăţătură metodică, dar fiindcă au mare talent la muzică, reuşesc de minune şi cântă cu instrumentele obişnuite, cu mare îndemânare; ei compun şi cântece, dar fără cadenţă şi fără intonaţie, interpretându-le însă cu veselie.
Muzica lor răsună din palate în case boiereşti, din dughene în cârciumi, la hore şi serbări, în zi de iarmaroc şi târg".


Pe de altă parte, Connect-R aminteşte o legendă care explică talentul ţiganilor: "Există o legendă potrivit căreia Dumnezeu distribuia meseriile... artizani, decoratori, doctori, ingineri... a împărţit totul... Şi ultimul care a ajuns a fost ţiganul, cu pene în par... ieşise din coteţ, pentru că era leneş ca întotdeauna. L-a întrebat pe Dumnezeu: 'Şi mie, ce îmi dai?'.
Dumnezeu i-a spus că nu mai are nimic: 'Ai ajuns prea târziu, nu mai am nimic de împărţit!' Atunci ţiganul s-a întors să plece, dar Dumnezeu, bun cum este, i-a spus: 'Stai o secundă, am totuşi să-ţi dau ceva'. Şi i-a dat o vioară".


Explicaţiile de mai sus sunt demonstrate de câţiva artişti din România care reuşesc cu talentul pe care-l au să ridice sălile în picioare. Vom vorbi astăzi despre câteva vedete care au recunoscut că fac parte din această etnie, dar trebuie să precizez că lista este mult mai mare, există alţii care preferă să ascundă faptul că sunt ţigani, tocmai pentru că le este teamă, probabil, să nu fie victimele ideiilor preconcepute.

Citeşte poveştile lor mai jos
1 din 7

Connect-R recunoaşte că este ţigan, în direct, la Al Jazeera

Televiziunea arabă a difuzat un material în care personaj principal este artistul român. "Bomba" a fost dezamorsată în momentul în care, în timpul Galei de decernare a Premiilor Romanian Music Awards 2010, Connect-R a îmbrăcat un tricou pe care era scris clar mesajul "Sunt ţigan". Apropo de talentul pe care-l are, artistul recunoaşte că nu are studii muzicale, însă reuşeşte să cânte fără efort. "Este fără îndoială ceva înnăscut, este un avantaj, mă gândesc. Am crescut cu un alt gen de muzica... Chuck Berry, Aretha Franklin, Elvis Presley, mult rock and roll, blues, jazz... Cred că ceea ce fac acum este rezultatul unei fuziuni între talentul nativ al rasei mele şi educaţia muzicală pe care mi-a oferit-o tatăl meu", conchide artistul.

23 Martie 2011
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Constantin pe 20 Sep 2013, 19:14
    Sa invatatam istorie

    Pentru viorica braileanu: Intr-adevar,denumirea ''rom'' este o inventie ai anilor ''90 - asa cum denumirea de '' roman'' este o inventie ai anIlor 1862. Denumirea de ''roman'' a fost o inventie a scolii ardelene ''pasoptiste'',care a inlocuit denumirea de ''valahi''' cu cea de ''roman''. Exista destui neinformati care habar n-au ca denumirea lor corecta si istorica este cea de... ''valahi!'' Cat despre romi - romii au aceleasi calitati si defecte ca oricare membru al familiei umane.

    1
    0

  • raul pe 20 Aug 2013, 21:58
    răspuns ptr Alina şi Dan

    când se începe o discuţie despre ţigani sau homosexuali, vin de ăi de voi care mai de care cu liste nesfârşite de vedete....ba că Ştefan Bănică e gay ba că e ţigan, fiecare e ceea ce simte că e şi ceea ce se declară că e.

    2
    1

  • viorica braileanu pe 26 Iun 2013, 15:17
    E revoltator

    acea hotarare prin care putem fi amendati cu 7000 de euro daca le spunem pe nume! "RRRRRrom" e o inventie, o facatura provenita din ironia Catavencilor, care nu stiu de ce, a prins. Poate pentru ca mereu vor sa se dea drept altceva... Nu sunt nici ei mandri ca sunt cum sunt, dar nici nu vor sa se schimbe. E mai comod sa furi, sa-nseli, sa dai in cap decat sa faci ceva folositor pentru societatea in care-ti duci zilele, tu si copiii (multi!) pe care-i faci.

    2
    1

  • liliana pe 27 Mar 2011, 04:37
    cheloo si tiganii

    eu sunt emigrant.traiesc de 10 ani in afara romaniei.in curand imi iau cetatenie straina,dar nu vad nici o rusine in a fi alb si mandru de tine.eu concord co cheloo.ma simt bine alba si nu am de ce sa jignesc tiganii.si vad toata ziua aici in afara. chestii urate ce fac tiganii,dar si chestii frumoase cum ar fi canta prin piete,targuri restaurante muzica,dar astia de chestii frumoase sunt alt tip de tigani pe cand ceilalti se limiteaza a face romanul de rusina in lume.multi care comenteaza nu stiu cum e afara,dar eu va spun ca am ajuns sa fim priviti foarte rau afara din cauza tiganilor.vi s-a intamplat sa luati un taxi si din vorba in vorba sa spui ca esti roman iar taximetristul sa te faca tigan si mai sa te dea jos din taxi?si totusi eu sun alba.nu contest talentul unor anumite categorii de tigani,dar asta nu inseamna sa uitam ca suntem romani si ca tiganii sunt in minoritate iar ei traiesc pe teritoriul nostro .nu cred ca e o rusine a te simti roman si ati apara valorile nationale culturale sau de limba .eu respect tiganii acei care merita si am toata stima pentru acei care reusesc in viata,dar nu inteleg de ce e atata polemica pe seama lor acum a cand ei sunt de 500 de ani legati de poporul roman. noi romanii suntem toleranti si suportam multe dar asta nu inseamna ca o minoritate trebuie sa dicteze ordinea unui popor.si sa nu uitam ca e o tara care se cheama romania iar poporul e roman de le romani nu de la rromi(tigani)

    8
    0

  • AlexandraNed. pe 25 Mar 2011, 17:03
    Buna:)

    Si prietenul meu este tigan!Multi oameni imi spun sa'l las pt ca este tigan si ma trage in jos(de onoare este vorba), si aceste vorbe dor.Dar nu ascult toate tampeniile spuse de niste imbecili fara experienta de viata, si chiar daca sintm impreuna de cateva luni, am observat ca il iubesc mai mult decat orice baiat de pana acum.

    8
    4

  • dan pe 24 Mar 2011, 21:24
    tiganii

    loredana groza.ion iliescu

    4
    5

  • alexandra pe 24 Mar 2011, 03:28
    fara ura...

    Si daca este doar unul dintre parinti tigan, se pune? Ca-s multi "bucuresteni" care au ciuda pe moldoveni cu toate ca unul din parinti e moldovean. Asadar, cine e mai frustrat de origine? E doar o constatare: eu sunt ardeleanca. ;)

    7
    3

  • pollet_a pe 23 Mar 2011, 22:55
    talent.......

    De Stefan stiam ca este tigan dar de Andra....nu prea cred. Mai degraba Monica Gabor . Acum depinde si de talent, caci fiecare...tigan este talentat in felul sau, nu trebuie neaparat sa cante. Nu inteleg de ce nu place sa li se mai spuna tigani. Asa se cunosc de veacuri.... de cand s-au imprastiat prin lume. Ca si noi romanii, buni si rai, asa si ei sunt si buni si rai.

    7
    0

  • mdkjd pe 23 Mar 2011, 18:31
    d

    sunteti chiar rautaciosi..vai de voi!!cu articolele voastre

    6
    4

  • animus anonimus pe 23 Mar 2011, 16:02
    tigani

    nu ne este rusine cu andra banica madalin si nu cred ca ei au pretentii sa li se spuna romi .alte sunt interesele tiganilor sa li se spuna romi Roma Romania si romane de dragoste si gata tiganii sunt romi

    10
    1

  • Hapi2233 pe 23 Mar 2011, 12:47
    :)

    Andra si Stefan tigani? Nu m-as fi gandit niciodata :) Super linkul- Aljazeera este postul pe care il urmaresc frecvent

    10
    0

  • Alina pe 23 Mar 2011, 12:04
    tiganii

    Ati mentionat doar pe artistii care-si recunosc etnia, dar nu sunt mentionati: Andra, Pepe, Alex Velea, Stefan Banica si multi altii.....

    12
    4

  • zambiluta pe 23 Mar 2011, 09:50
    tiganii au talent

    Da, tiganii au talent! Dar tiganii lautari sau muzicanti, cum vreti sa le spunem, au fost intotdeauna altfel decat caldararii, rudarii, lingurarii, ursarii si toate celelalte "bresle" care-or mai fi. Am avut la liceu colegi din familii de muzicanti care aveau Scoala populara de arta, stiau sa cante la mai multe instrumente si in afara programului de scoala cantau in formatia de muzica populara sau usoara a liceului. Erau intotdeauna aranjati si nu-i evita nimeni. Deci sunt si tigani cinstiti. dar , ca sa revin, singurii tigani cu bun simt pe care i-am cunoscut au fost tiganii muzicanti.

    14
    1

  • luminitatoma pe 23 Mar 2011, 09:39
    tigani

    CONECT-R E CEL MAI TARE

    7
    4

  • ionescunatalia pe 23 Mar 2011, 09:15
    TIGANII AU TALENT

    Dar Monica Anghel?

    7
    3

  • ionescunatalia pe 23 Mar 2011, 08:52
    TIGANII AU TALENT

    AURA URZICEANU, DE ASEMENEA, ESTE O REPREZENTANTA DE CINSTE. SI TATAL EI, LA PITESTI, SI MATUSILE EI, LA TRGOVISTE, AU FACUT SI PROMOVAT MUZICA BUNA. AM ASCULTAT-O PRIMA OARA PE AURA U. KND AVEA VREO 17 ANI, APOI AM FOST LA TOATE CONCERTELE DE LA SALA PALATULUI, E MINUNATA, STITI K A FOST APRECIATA DE DUKE ELLINGTON!

    10
    0

  • Liliana pe 23 Mar 2011, 08:13
    Tiganii

    Ai perfecta dreptate Mihaela,sunt tiganiu respectati si care au realizat ceva in viata lor si romani care cersesc si nu au nici pic de caracter....iar despre miros...sunt multi romani care put a bautura si a nespalare..

    8
    2

  • alexandra pe 23 Mar 2011, 08:11
    tiganii

    exceptia intareste regula.

    3
    0

  • Mihaela pe 23 Mar 2011, 07:29
    Tiganii

    Nu pot sa cred ca nu suntem in stare sa recunoastem ca exista intr-adevar si tigani care nu fac de rudine rasa lor.Se spune ca in orice padure exista si uscaciuni ....ei bine in padurea lor de uscaciuni mai exista si ramuri verzi .Iar pentru Ana ..care afirma ca au un miros specific ..te asigur ca e de la faptul ca nu se spala ,nu se ingrijesc ...daca s-ar ingriji nu cred ca ai mai simti tu mirosul ala ..care vad ca te-a marcat in anii de scoala .E urat din partea nostra sa judecam asa si sa vorbim asa despre oricine ar fi ei ....tigani sau alta natie .Vad ca nu am invatat nimic din faptul ca strainii ,de cele mai multe ori, sunt rasisti in ceea ce ne priveste ..si nu numai din cauza tiganilor ..ca nici noi romanii nu suntem mai presus ..sustem un popor la fel de lenes si de nesimtit ..care in comparatie cu altii parem iesiti din grota ,din evul mediu ...uita-te mai ales in satele noastre unde pe ulita nu vezi decat oameni beti (barbati ,femei si chiar copii )fara nici o educatie ,fara nici o urma de bun simt .Nu vedem barna din ochiul nostru din cauza (nu pot sa spun pai )barnei din ochiul vecinului.Decat sa vorbim despre noi si despre defectele noastre ca natie si ca tara mai bine aruncam cu pietre in cei mai slabi ca noi .. daca tot e la moda sa ne luam de tigani ...O zi buna tuturor.

    13
    3

  • aida pe 23 Mar 2011, 04:21
    ok

    sint de acord cu expunerea de mai sus ,dar tot nu inteleg de ce incearca ei sa devina rromi si nu lupta cu puterea lor de oameni renumiti pentru numele de tigani (de neatins- tradus),nume care l/au mostenit de/a cursul istoriei lumii!!!!!!

    12
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod