Şerban Huidu: De ce recuperarea lui e dificilă?

Şerban Huidu este în continuare la Terapie Intensivă şi va rămâne internat în spitalul din Innsbruck cel puţin încă două săptămâni, însă medicii austrieci avertizează că recuperarea lui completă poate sa dureze chiar luni de zile. Am aflat de la specialiştii noştri de ce este dificil să te recuperezi după un traumatism cranian.

Şerban Huidu este în continuare la Terapie Intensivă şi va rămâne internat în spitalul din Innsbruck cel puţin încă două săptămâni, însă medicii austrieci avertizează că recuperarea lui completă poate sa dureze chiar luni de zile. Am aflat de la specialiştii noştri de ce este dificil să te recuperezi după un traumatism cranian.

Familia şi apropiaţii vedetei Prima TV nu vor să comenteze despre starea de sănătate a lui Şerban Huidu, iar cele mai recente informaţii care apar în presă se bat cap în cap:


1. Şerban se chinuie să vorbească - "După trezirea din comă, Huidu a spus câteva cuvinte, însă şirul acestora nu a fost unul coerent", aflăm din Cancan;
2. Huidu se simte bine şi glumeşte - "Vorbeşte, face glume, răspunde la glume. Mănâncă, bea, e foarte agitat, se mişcă în continuu şi vrea să se dea jos din pat", a declarat fratele vedetei, Vlad Huidu, citat de Mediafax.

 

"Important este felul în care se produce impactul cu corpul"


Potrivit specialiştilor, traumatismele craniene sau loviturile la cap, chiar dacă nu sunt foarte grave pot să genereze simptome serioase pe termen lung. În această situaţie contează felul în care se produce impactul cu corpul persoanei accidentate, aflăm de la asistentul universitar Ioana Mândruţă (soţia vedetei TV Lucian Mândruţă), medic primar neurochirurg la Spitalul Universitar care a declarat pentru Realitatea TV că "nu viteza şi nu impactul sunt importante în astfel de cazuri, căci poţi să cazi şi din picioare şi să te loveşti mult mai rău.

Important este felul în care se produce impactul cu corpul tău".

 

Riscuri mai mari în următoarele 6 luni


Posibilitatea unor traume ulterioare nu este niciodată exclusă de medicii neurochirurgi, de aceea pacientul trebuie să fie urmărit foarte atent de către familie pentru a se constata apariţia unor simptome care necesită supraveghere medicală. Aceste simptome pot să apară în primele 6 luni de la momentul accidentului, după care riscul de complicaţii scade foarte mult, ne spune Fery Stoica, medic primar neurochirurg la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din Capitală.

"Paleta simptomelor care pot să apară în urma unui traumatism cranian este una foarte largă, de la nimic la lucruri foarte grave de ordin neurologic sau psihologic. De exemplu, pot să apară dificultăţi de concentrare, memorare sau vorbire, în funcţie de localizarea traumatismului la nivelul creierului şi intensitatea lui", explică specialistul.

Potrivit medicului Fery Stoica, vârsta pacientului este extrem de importantă, deoarece cu cât este mai tânăr cu atât recuperarea este mai bună şi de cele mai multe ori fără sechele. "La vârsta adultă (30-45 ani) recuperarea în urma unui traumatism cranian este bună, dar creierul nu se reface întotdeauna la fel de bine şi pot să apară sechele neurologice sau de ordin psihologic", spune medicul primar neurochirurg Fery Stoica.

 

Sprijinul familiei, esenţial pentru recuperarea lui Huidu


A construi o perspectivă optimistă asupra situaţiei, a o accepta şi a merge mai departe este esenţial pentru persoana care a suferit un traumatism cranian, aflăm de la psihoterapeutul Lena Rusti de la clinica Mentarex. "Modul în care persoana se raportează la eveniment va avea un impact foarte puternic asupra modului şi duratei recuperării sale. Este ceea ce numim factorul uman incontrolabil.

Huidu are nevoie să creadă în el şi în puterea de a se recupera, să îşi dorească să fie bine şi ca acest lucru să se întâmple repede. Natura sa optimistă sau pesimistă va ieşi la iveală în aceste momente. El va avea nevoie de încurajarea şi suportul celor dragi, care de obicei au un efect mare asupra motivaţiei persoanei în a-şi regăsi starea de bine".

Pe 29 decembrie, Şerban Huidu a fost internat în stare de comă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferi un accident grav la schi. El a fost menţinut în comă artificială pentru ca medicii să poată realiza toate investigaţiile necesare. În urma unei tomografii computerizate s-a constatat o fractură exterioară la cap cu o sângerare minimă, potrivit declaraţiilor făcute de medicul Erich Schumtzhard în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, pe 30 decembrie. La trei zile de la data accidentului, realizatorul TV Şerban Huidu a ieşit din coma indusă, s-a ridicat pe pat şi a vorbit cu familia, după cum anunţa, sâmbătă, postul de televiziune Prima TV.
În aceeaşi zi, soţia sa Cristina declara într-un material difuzat de Prima TV că Şerban comunică bine cu medicii. "E minunat să îl văd că poate vorbi. Se poate ridica, vorbeşte, comunică bine cu doctorii şi cu personalul medical. A întrebat de copii".

6 Ianuarie 2011
 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 18 Mar 2011, 16:42
    un ajutor

    numesc florin stefan, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0731806200. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca

    0
    0

  • Roberta pe 22 Ian 2011, 15:04
    Sa te insanatosesti!Te iubim

    Sa te ajute Dumnezeu...Sa ai incredere in tine si sa speri .Si tu si apropiatii tai.Speram se te faci bine:)Te asteptam sa ne mai faci sa zambim in fiecare Miercuri.

    1
    0

  • Cristina pe 14 Ian 2011, 21:07
    Iti doresc sanatate,Dumnezeu te-a ajutat!

    Iti doresc sanatate, Dumnezeu te-a ajutat, trebuie sa-l rogi in continuare sa te ajute! Viata noastra e n mainile lui DUMNEZEU! Cand cazi, e in legea firii sa te ridici, e bine sa te rogi tot timpul sa te ajute! Si eu am fost candva intr-o cumplita cumpana, am realizat atunci ca exist, fiindca asa vrea Dumnezeu! Sanatate multa, te asteptam sanatos sa te intorci in emisiune!

    0
    0

  • Mihaela pe 9 Ian 2011, 23:21
    fa-te bine!

    Important e ca ai trecut de ce-a fost mai greu...acum,rabdare multa si optimism cat incape!...te asteptam la Cronica!!!

    0
    0

  • mhaela din ploiesti pe 9 Ian 2011, 17:18
    a fost doar o cumpana a vietii!

    DUMNEZEU SA TE AIBA IN PAZA!noi toti o sa ne rugam pentru sanatatea ta si te asteptam cu mare drag laCRONICA. MULTA SANATATE!

    0
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 9 Ian 2011, 15:22
    Capul sus Huidule!!!!

    Sigur poti sa revii cat mai repede la Cronica Carcotasilor! stii vorba poetului ..Omul are sapte vieti in ...Nu te lasa dar totul ci pasi mici si siguri!!Capul sus ,baiete..viata este inaintea ta,noi te asteptam,Dumnezeu sa te ajute!!!! la revedere Bibipusa!!

    0
    0

  • Lori pe 8 Ian 2011, 10:19
    Sanatate, Serbane! Hai, ca poti!

    Ai trecut in zbor pe langa mine cu ceva ani in urma, cand skiai in Poiana Brasov. Eu, mai incepatoare in domeniu, te admiram in tacere:) Aveai pe cap faimoasele cornitze de carcotash:) Te-ai oprit totusi cand te-am rugat sa facem o poza impreuna. O pastrez cu mandrie! Stiu ca skiezi ca un nebun dar skiezi bine! Poti trece si peste asta, Serbane! Hai, ca poti! Fii tare si revino pe partie si la Cronicutza! Te asteptam cu drag! Dumnezeu sa te ajute! Multa sanatate! Lori

    0
    0

  • gabriela pe 7 Ian 2011, 16:32
    capul sus serbane !

    eu abia azi am aflat de accidentul tau serbane.... si imi pare nmespus de rau !!! tu nu ma cunosti , dar noi romanii , oriunde am fi plecati.....te cunoastem de la emisiunile tale foarte bine realizate..... cum am zis...capul sus si nu te lasa invins de cel ce te-a consacrat....CAPUL TAU ! avem nevoie de tine in continuare ! gabriela aven

    0
    0

  • liliana pe 7 Ian 2011, 15:58
    ganduri bune

    Toata familia mea suntem alaturi de tine si dorim sa te revedem cat mai repede la Cronicuta.Iti dorim insanatosire grabnica si ne rugam pentru tine!

    0
    0

  • Cristina pe 7 Ian 2011, 12:22
    Sanatate si la multi ani!!!!

    Sa iti dea Dumnezeu sanatate multa iar familiei tale multa putere pentru ca ei trec acum prin momente foarte grele!!!!!!

    0
    0

  • crina pe 7 Ian 2011, 10:04
    Doar ginduri bune....

    Clar isi va reveni.....este un luptator...si apoi copii au mare nevoie de tatal lor......ei ii vor da putere.....VEI REUSI.....

    0
    0

  • MIHAELA pe 6 Ian 2011, 21:21
    MULTA SANATATE!

    SA-TI DEA DUMNEZEU MULTA SANATATE!TE ASTEPTAM CAT MAI REPEDE PE ECRAN!

    0
    0

  • yoli pe 6 Ian 2011, 20:37
    multa sanatate

    Sa.ti dea D.zeu multa sanatate,si vreau sa te vad cat mai repede la Cronicuta!

    0
    0

  • I.Kiss pe 6 Ian 2011, 19:21
    fi tare !

    Fi tare Huidule, Avem nevoie de tine!. Multa snatate!.

    0
    0

  • un fan pe 6 Ian 2011, 19:07
    Dumnezeu sa te ajute!

    Multa sanatate, Serban! Sa te ajute Dumnezeu sa te intorci sanatos langa familia pe care o iubesti atat de mult! Esti un om bun si meriti tot ce e mai bun! Te iubim si ne rugam pentru tine!

    0
    0

  • Mihaela pe 6 Ian 2011, 18:44
    Sanatae Serbanica!!

    Draga Serbanica, nu te lasa si fii convins ca te vei face bine foarte repede intrucat noi TE IUBIM! si mai mult de atat, ESTI IUBIT DE DOAMNE DOAMNE! Fii tare asa cum esti ca si CARCOTAS si te asteptam nerabdatori sa ne faci zilele mai vesele asa cum numai tu stii sa o faci!! HASTA LA VISTA !!! SI INTOARCETE cat mai repede!! Multa sanatate si sa dea Dunmezeu CRONICI cat mai multe si vesele cu Huidu la pupitru!!! Sanatae Maxima Serbanica!!

    0
    0

  • virginia pe 6 Ian 2011, 17:57
    sanatate sioptimism

    esti pe miini bune,ma rog pentru tine si SIGUR ! te faci bine si te asteptam cit mai curind la emisiune. cu toata stima

    0
    0

  • lucia pe 6 Ian 2011, 17:30
    daca citesti,...

    ...serbane, acest mesaj, afli ca din cumpana prin care treci te va scoate doar mantuirea, acceptarea lui Isus ca salvator si prieten personal, nu uita si nu trece grabit peste cele scrise, este timpul sa faci pasul cel mare!..

    0
    0

  • nicu pe 6 Ian 2011, 15:59
    Sanatate Huidu!!!

    Sa iti dea D-zeu multa sanatate si sa revii cat mai curand sa ii dai "cu tifla-n cap" imbecilei de Zavoranca, scorpie care in momentele acestea a dat dovada de cat de negru ii este sufletul!!

    0
    0

  • sebi pe 6 Ian 2011, 15:28
    pt serban

    cf /? fratioare . fi tare in continuare. tinem, legatura.

    0
    0

  • georgeta pe 6 Ian 2011, 15:12
    serban huidu

    botezului domnului in apa iordanului ,ziua sf ion sa mijloceasca la sanatate,vindecare si intoarcere la copii si fani!sanatate doamne ajuta

    0
    0

  • radu marius pe 6 Ian 2011, 14:29
    ce bine;)

    ce bine ca a iesit din coma

    0
    0

  • Maria pe 6 Ian 2011, 13:46
    Serban ,trebuie sa te faci bine!

    Huidule! Trebuie sa te faci bine! Emisiunea carcotasilor n ar avea farmec fara tine! Dar,,,, copiii, sotia parintii, fratele toti ,au nevoie mai mare de tine,,,, decat noi !Te iubim si ne rugam la Sf, Fanurie;; sa te faci repede bine! Hai revino ti, trebuie! Tu esti ;nemuritor::!!!!

    0
    0

  • Maria pe 6 Ian 2011, 13:36
    INSANOTOSIRE GRABNICA

    Nu cred ca poate sa te doboare o singura lovitura. Serban, avem nevoie de tine! Hai repede acasa, sanatos si pus pe glume ca intotdeauna. Dumnezeu e mare si ne ajuta la greu.

    0
    0

  • cineva din Constanta pe 6 Ian 2011, 13:19
    Dumnezeu sa ti ajute!

    Te asteptam cu drag noi cei multi care te apreciem!da, cu sabia cuvintului ai deranjat, multi lingai, hoti, imorali...SA te faci sanatos cu ajutorul lui Dumnezeu si sa revii acolo unde iti este locul!romanii adevarati te asteapta!Domnul sa te aiba in paza !

    0
    0

  • nikol pe 6 Ian 2011, 13:01
    huidu

    insanatosire grabnica,nu face pe plac dusmanilor si fa-te bine.suntem fanii tai.Doamne ajuta sa auzim de bine

    0
    0

  • dienush23 pe 6 Ian 2011, 12:24
    Diana

    Sa te faci bine si sa vii acasa, te asteptam cu bratele deschise, avem nevoie sa carcotesti in continuare! >:D

    0
    0

  • crina pe 6 Ian 2011, 12:17
    Sanatate si vointa!

    Mult curaj si Dumnezeu sa te ajute! Un fan din Constanta

    0
    0

  • Miuta pe 6 Ian 2011, 11:14
    Multa sustinere din partea familiei si nu numai !

    Mult, mult curaj iti doresc si insanatosire grabnica mai baiete, pentru ca multi au nevoie de tine. Sa te aiba in paza Bunul Dumnezeu.

    0
    0

  • pasztai zoltan pe 6 Ian 2011, 11:04
    Oare totul e OK sau se ascunde ceva ?

    Oare se ascunde ceva , ? sau chiar e asa cum se tot declara unii si altii , Oare neuro motor , locomotor are totul OK ! Sper sa fie ajutat din timp si nu numai asaltat de reporteri , si sa i sa spuna adevarul despre starea lui . Recuperarea neuromotorie post TCC este destul de serioasa si pe termen lung asa cum declara si colegii medici in articolul de mai sus Numai sanatate si daca e necesar ajutam si noi de la Baile Felix Spitalul de recuperare ! ZP

    0
    0

  • anca pe 6 Ian 2011, 10:57
    sa fii sanatos

    Insanatosire grabnica! Si sa dea Dumnezeu sa vii cat mai repede acasa si sa ne incanti cu replicile tale care deranjeaza pe multi. Mai avem nevoie si de cineva care stie sa puna punctul pe i, nu numai de lingai

    0
    0

  • monica pe 6 Ian 2011, 10:50
    eşti f. iubit ..nu uita!!!!

    te aşteptam sa revii cat mai repede!!!!Fii tare...........iar cel mai important......nu uita ca te asteapta copiii..Sanatate multa!!

    0
    0

  • maria pe 6 Ian 2011, 10:29
    merita insanatosire

    Merita Serban insanatosire, dar asta va fi doar daca in primul rind primeste ajutorul lui Dumnezeu. Daca poate gindi limpede, macar sa isi aminteasca si de blasfemiile ce le-a pronuntat.....sa-I ceara iertare lui Dumnezeu, daca poate sa il ierte, si apoi sa aiba incredere ca numai Cel ce te-a creat , te poate ajuta

    0
    0

  • Maia pe 6 Ian 2011, 09:31
    Sa-i dea Dumnezeu insanatosire grabnica!

    Da, Serbane, afla ca mai ai, si FANI! Te respectam ca ai avut curajul sa lupri "cu arma vorbei" si sa tragi semnale de alarma despre :agramati( i-ai oferit o Gramatica de la Corint, dlul Min. HARDAU), farisei, hoti, imbuibati, pitipontati, nulitati, agresivi, tafnosi, guvernanti fara valoare umana si profesionala s.a.m.d. Toti acestia se bucura de situatia ta, dar sa tii minte ca te vei face bine! Cu Dumnezeu, inainte! Doamn, ajuta-l! Maia &Fam.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod