Trofeul Transilvania pleaca in Mexic

Facebook Twitter Comenteaza
Trofeul Transilvania pleaca in Mexic

Tara in care pleaca trofeul celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Transilvania, desfasurat la Cluj Napoca intre 30 mai si 8 iunie, este Mexicul, si asta pentru ca Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro, a fost castigat de singurul documentar selectionat in Competitia TIFF 2008, filmul "Shakespeare colt cu Victor Hugo" /"Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo", regizat de debutanta Yulene Olaizula. Premiul a fost oferit de Catherine Deneuve, invitata de onoare a TIFF 2008.

Actrita franceza a fost si ea protagonista unui moment extrem de emotionant.
Catherine Deneuve a fost recompensata la TIFF cu "Premiul pentru intreaga cariera", oferit unei personalitati din cinematografia europeana. Invitata speciala a editiei a saptea a Festivalului a primit diploma si trofeul TIFF de la actrita Maia Morgenstern. Actrita franceza s-a declarat impresionata de publicul clujean.

Tot un "Premiu pentru Intreaga Cariera" a primit, la TIFF 2008, si actrita Tamara Buciuceanu Botez. "Isoscel" a primit diploma si premiul oferit de catre Banca Transilvania de la actrita Luminita Gheorghiu.

"Premiul de Excelenta" i-a fost oferit lui Radu Beligan, care l-a primit de la presedintele Traian Basescu.
Inainte de decernarea premiului, Traian Basescu l-a numit pe Radu Beligan "un adevarat patriarh al filmului si teatrului romanesc".

Dupa ce a jurizat filmele din Competitie, unul din membrii juriului TIFF 2008, Corneliu Porumboiu, a urcat si el pe scena in calitate de premiant. Regizorul roman a fost decorat cu ordinul "Chevalier des arts et des lettres", distinctie care i-a fost inmanata de catre ambasadorul Frantei, Henri Paul.

La capitolul productii autohtone, filmele care au triumfat in acest an au fost documentarul "Podul de flori" al lui Thomas Ciulei ("Cel mai bun lung metraj" din cadrul Zilelor Filmului Romanesc), "(Plictis si) Inspiratie" al regizorului Igor Cobileanski ("Cel mai bun scurt metraj" din Zilele Filmului Romanesc).
George Dorobantu, regizorul filmului "Elevator" a castigat Premiul pentru debut in cadrul acelorasi zile dedicate productiilor autohtone.

Maria Popistasu, Florin Piersic Junior, Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Dorel Visan, Mara Nicolescu, Marian Crisan cat si un invitat surpriza al festivalului, actrita Anca Thomas, sunt doar cativa din cei care au urcat pe scena Galei pentru a le inmana castigatorilor premiile TIFF 2008.

La editia care a stat sub semnul celebrului agent Bond al Festivalului International de Film Transilvania au fost proiectate 200 de filme din 40 de tari.
Anul acesta, traditionalelor Republica, Victoria, Arta, Echinox li s-au alaturat Teatrul National, Galeria Muzeului de Arta, Enigma si, o premiera pentru Romania, un cinema Drive In, in parcarea de la Iulius Mall. Pana vineri seara, numarul total de spectatori a fost de 35.000.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod