Scriitoarea de origine romana, Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatura 2009

de Georgiana Dorobanțu, 8 Octombrie 2009
Facebook Twitter Comenteaza
Scriitoarea de origine romana, Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatura 2009

Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viata sub dictatura comunista in Romania, nobelprize.org, citat de Mediafax.

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati".

Herta Muller s-a nascut pe 17 august 1953 in Banat. In urma persecutiilor regimului comunist, a emigrat in Germania, in 1987. In prezent este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie.

Herta Müller a fost nominalizata de doua ori de guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatura, in 1999 si 2008. Lucrarile sale au fost publicate in peste 20 de limbi, in intreaga lume.

In aceasta seara, de la ora 22.15, la TVR 1 va fi difuzata emisiunea Nocturne, reluarea editiei in care Marina Constantinescu discuta cu Herta Muller.
 
Plecata din 1987 in Germania, din cauza presiunilor comuniste, Herta Muller inca priveste inapoi cu manie. Angajata ca traducator intr-o fabrica de tractoare si sarma de gard, Herta a refuzat "din egoism" sa faca parte din sistem, pentru ca nu ar mai fi fost niciodata ea insasi. Ca profesor de literatura, sarea constiincioasa peste poeziile cu tenta patriotica, fidela crezului ei interior.
 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod