Pledeaza pentru un sistem osos sanatos!

20 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza
Pledeaza pentru un sistem osos sanatos!

Ziua Internationala a Osteoporozei, 20 octombrie 2008, va lansa o campanie de doi ani care urmareste sa mobilizeze opinia publica in scopul de a modifica politicile de sanatate in domeniul osteoporozei.

Va fi o "chemare la actiune" adresata miscarii globale pentru osteoporoza, cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanti, platitori de taxe si cetateni preocupati de imbunatatirea politicilor sanitare in sistemele guvernamentale si private din toata lumea.  

Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de suferinta, dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile lor pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.
Mai mult, din cauza numarului in crestere de persoane varstnice in populatie, numarul de fracturi cauzate de osteoporoza este prevazut a creste de 2 pana la 3 ori in urmatoarele cateva decade. Aceasta crestere iminenta a numarului persoanelor afectate creeaza o presiune majora pe sistemele de asigurari de sanatate din intreaga lume.

"Se vorbeste mult despre osteoporoza pentru ca ea are o particularitate - nu prezinta niciun semn, nu are niciun fel de manifestare pana in clipa in care produce o complicatie, in acest caz fiind vorba despre fractura. Dupa varsta de 50 de ani, fiecare una din trei femei si fiecare unul din cinci barbati vor face de-a lungul vietii o fractura osteoporotica.", a declarat Dr.
Calin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, directorul Centrului de Boli Reumatice "Dr. Ion Stoia" - Bucuresti.

In ciuda avansului semnificativ in domeniul medical, realitatea actuala este ca:


  • intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold
  • se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza
  • multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratament
  • multe scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi  - chiar daca este  este cost-eficient  sa procedeze asa.

Obiectivele campaniei:


  • Apelul la responsabilii guvernamentali pentru sisteme de sanatate din toate regiunile sa recunoasca osteoporoza ca o prioritate a sanatatii publice
  • Raspandirea mesajului ca trebuie facut mai mult la nivel de guverne nationale si asiguratori de sanatate pentru a promova depistarea precoce si a oferi un regim cat mai bun de compensare la medicamentele anti-osteoporotice cele mai necesare
  • Apelul la indivizi sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea propriului sistem osos si sa sprijine munca si eforturile de convingere depuse de societatile nationale de osteoporoza

Campanie realizata in Romania cu sprijinul Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania, Ligii Romane contra Reumatismului si companiei Sanofi-Aventis.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod