Nou de la Litera: Mama sau femeie - O polemică despre maternitate ca o nouă formă de sclavie

Editura Litera a lansat una din cele mai controversate cărți din toate timpurile: Elisabeth Badinter, personalitate a culturii franceze şi feministă angajată, încearcă să răspundă acestei întrebări Așadar, este maternitatea o nouă formă de sclavie? antrenându-ne într-o polemică pasională.
1980–2010: Aproape fără să ne dăm seama, în concepţia noastră despre maternitate s-a produs o revoluţie. Nici o dezbatere, nici un glas mai aprins nu a însoţit această evoluţie sau, mai degrabă, această involuţie.

Trăim o epocă a contradicțiilor –  a fi mamă înseamnă astăzi împlinirea supremă pentru o femeie, dar și sacrificarea independenței, a carierei, a vieții sociale și chiar de cuplu.
Nu este de mirare că femeile aleg să devină mame tot mai târziu, adesea după treizeci de ani, după efectuarea studiilor, găsirea unui serviciu și a unui partener de viață stabil.


În ţările cele mai atinse de scăderea natalității, se observă doi factori principali care constituie frâne puternice în calea dorinţei femeilor de a deveni mame.
Primul este presiunea socială a modelului bunei mame, cea care se sacrifică total pentru copil, uitând să fie și femeie.
Cel de-al doilea – care decurge din primul – este absenţa unei politici familiale în favoarea femeilor (și asta într-o perioadă dominată de crize economice și de nesiguranță financiară atât pentru femei, cât și pentru bărbați).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod