Dosar Eva.ro. Moştenirea Andei Călugăreanu şi suferinţele singurei sale fiice

A fost o mare artistă care moare în urma unui cancer la plămâni când avea vârsta de 46 de ani. Anda Călugăreanu a lăsat în urmă o fiică, Ioana Tufaru, cu grave probleme de sănătate. Copilul Andei a fost batjocorit o vreme în emisiuni TV tabloide până când opinia publică a reacţionat virulent.

"Varietăţi”, emisiunea de divertisment a Televiziunii Române din anii ’60 era în transmisie directă timp de 2 ore, sâmbătă seara! Atunci, în 1965, publicul a descoperit o fată de 18 ani care cânta alături de formaţia Sincron a lui Cornel Fugaru, cânta şi încânta prin vocea ei specială, prin energia debordantă pe ritmurile de twist şi mai ales printr-o veselie molipsitoare. Era Anda Călugăreanu  şi timp de aproape 30 de ani lumea aşa a identificat-o şi conştientizat-o.

Copilărie dificilă, părinţii divorţaţi îşi dispută copilul, care rămâne în grijă tatălui. După mamă, era armeancă, tatăl era ofiţer în armată şi foarte strict cu educaţia micuţei Miranda Anca, numele de botez, schimbat mai târziu în Anda la sugestia marelui comic Mircea Crişan care voia să evita cacofonia şi care, în calitate de regizor, a simţit filonul preţios şi a impus-o în spectacolele lui.

Curând, Anda devine vedetă în programele de televiziune, mai ales într-un trio rămas celebru, alături de Dan Tufaru şi Florian Pittiş sub bagheta lui Alexandru Bocăneţ.
E cântăreaţă, actriţă, dansatoare, face de toate în faţă camerelor şi pe scenă.

Registrul comic o prinde cel mai bine, iar tristeţile personajelor sale sunt o proiecţie a propriei existenţe, apăsătoarele şi nedesluşitele tristeţi ale omului vesel!

Alături de Florian Pittiş şi Sorin Chifiriuc învaţă să  cânte la chitară. Cântă folk de calitate şi participă la extenuantele turnee ale Cenaclului Flacăra.
 
În dorinţa de a fi perfectă, încearcă în câteva rânduri să intre la secţia actorie de la IATC, reuşind pană la urmă în 1984, terminându-şi studiile la 42 de ani. Joacă pe cele mai importante scene din Bucureşti. Munca pe mai multe planuri îi afectează sănătatea, dar, mai ales, într-o primă fază, viaţă personală.

Divorţul de soţul său, partenerul de scenă Dan Tufaru, o zdruncină rău de tot, mai ales că şarmantul Don Juan e răpit de o colegă, Vasilica Tastaman! În plus, încep marile probleme cu fiica sa Ioana Tufaru. Pe fondul unei dereglări a glandei tiroide, aceasta prezintă tulburări de comportament, dar şi obezitate majoră şi dă semne de afecţiuni psihice, situaţie în care tatăl său o internează la un spital de copii cu astfel de probleme.
Anda a vrut să ţină secret acest lucru cât mai mult timp. Cu toate astea, ea era foarte ataşată de copil, o iubea mult pe Ioana şi încerca orice pentru recuperarea ei.

În această perioadă, în 1983, îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986 şi care se ataşează şi de copil.
Urmează o perioadă relativ senină, cu activitate în toate direcţiile, iar după Revoluţie devine şi mai iubită de foarte multă lume şi mai ales de copii cu show-ul ei televizat “Club Anda”, cu îndrăgitele personaje Anda şi Omidee! Ultima ei emisiune!

În primăvara lui 1992 se declanşează un cancer la plămâni, pe care încearcă cu toate metodele existente atunci să-l controleze. Prin intervenţii deosebite ajunge să fie tratată de biofizicianul Carol Przbilla personalitate ce fusese, în tinereţe, pentru 3 luni elevul lui Albert Einstein şi care-l tratase cu reuşită deplină şi pe Ceaşescu pentru cancer la prostată.

Tratamentul aplicat de marele savant dă roade la început în cazul Andei Călugăreanu, dar cu chinuri şi dureri îngrozitoare suportate cu zâmbetul pe buze de îndrăgită artista.
Totuşi chinul e prea mare şi încearcă să se sinucidă prin sufocare cu o batistă înghiţită, fiind salvată în ultima clipă de cel care i-a stat permanent alături, soţul ei Alexandru.
 
Anda pierde bătălia cu boala pe 15 august 1992, iar la ultima ieşire din scenă l-a avut alături tot pe al său “Tati Alex” pe care-l roagă să aibă grijă de Ioana şi să facă orice ca ea, artista adorată de milioane de oameni, să nu fie uitată!

Uitată n-are cum să fie, creaţiile ei stau mărturie. Despre Ioana, nimic bun, ea n-a găsit fericirea şi nici tatăl ei vitreg nu mai putea să facă mare lucru.


Ioana Tufaru a fost transformată de media într-un personaj grotesc.  Pro TV a realizat un reality show cu cura ei de slăbire. S-au dat ştiri cu mizeria în care trăieşte, cu datorii de 108 milioane de lei vechi la întreţinere, sumă plătită de biserica Armenească, cu prezentări TV groteşti ale tarelor ei de către moderatori imbecili. Cazul Simonei Gherghe de la Antena 1 a avut un impact negativ în rândul publicului, iar prezentatoarea şi-a cerut scuze pentru că a batjocorit-o pe fiica Andei Călugăreanu în show-ul realizat de ea.

Anda a lăsat peste timp muzica ei inconfundabilă, un copil neajutorat şi…o stradă care-i poartă numele, de fapt nu e stradă,  e Intrarea Anda Călugăreanu, undeva în apropiere de Şoseaua Kiseleff!

4 August 2013
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Taraxacus pe 6 Aug 2013, 11:31
    Stupid

    Sunteti de-a dreptul imbecili si tupizi ! De ce mai exista rubria ce Comentarii daca pe cele care va defavorizeaza le stergeti? Dupa ce ca habar nu aveti sa scrieti si mutilati limba romana, nu va informati decat tragand cu urechea, inlaturati si pe cei care au avut bunul simt si rabdarea de a va citi articolele de 2 bani si pentru o informare corecta a cititorilor au facut precizari. Mai bine scrieti ca rubrica pentru comentarii se adreseaza dor celor care sunt de acord si in asentimentul celor scrise de pseudojurnalistii de pe acest site.

    1
    0

  • Tudor pe 6 Aug 2013, 09:00
    Dece stergetzi comentarile?

    Degeaba mi-atzi sters comentariul. Si nu odatä ci de douä ori. Articolul nu este bazat pe realitate. Anda, dupä ce a fost päräsitä de Dan Tufaru a devenit alcoolicä. L-a iubit ENORM. Desi a fäcut douä cure de dezintoxicare, nu si-a revenit. A fäcut CIROZÄ HEPATICÄ, de care a si murit, nu de cancer pulmonar. Dece nu o läsatzi sä se odihneascä? A avut o viatzä tristä, a läsat in urmä un copil handicapat. Si subiect de scris pt. ziaristii de mâna 1000 - färä alt talent decât sä scormone in vietzile altora

    4
    0

  • teo pe 6 Aug 2013, 08:54
    Complexati

    Suntet suferinzi de complexe de inferioritate din moment ce stergeti comentariile care nu va convin, sunteti jalnici, este o pierdere de timp sa citesti articolele voastre. Macar aveti un pic de demnitate si scrieti> comentariu sters deoarece.... dar ce sa le ceri unor nevolnici. Mi-e greata !

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod