Dezvăluirile unui model: Adevărul despre cariera pe podium

Celebritate, bani, petreceri, distracţie, glamour. Din afară, lumea modei pare un vis frumos, dar pentru multe fete totul se dovedeşte doar o iluzie costisitoare. Un model dezvăluie sacrifiicile financiare pe care le-a îndurat în primii ani ai carierei sale.

Celebritate, bani, petreceri, distracţie, glamour. Din afară, lumea modei pare un vis frumos, dar pentru multe fete totul se dovedeşte doar o iluzie costisitoare. Un model dezvăluie sacrifiicile financiare pe care le-a îndurat în primii ani ai carierei sale.

Ashley Stetts avea 18 ani când a plecat din Toronto la New York, unde a fost recrutată de agenţia Ford Models. Abia terminase facultatea şi cariera de model suna promiţător pentru ea. Însă în loc să se bucure de o viaţă mai bună, ea a descoperit şocată că lua mai mulţi bani lucrând ca barmaniţă decât ca model.

Stetts a povestit într-un articol publicat de Huffington Post că după ce s-a angajat într-un club popular din New York primea peste 1.000 de dolari pe noapte. Ziua, o şedinţă foto pentru o revistă îi aducea între 100 şi 400 de dolari. La costurile vieţii din metropola americană, cu chirie şi facturi de achitat, dacă ar fi fost să trăiască doar din modă, Ashley ar fi ajuns în stradă, cu trei opţiuni mari şi late înainte: un job onorabil în afara modei, prostituţie sau înapoi acasă. Ea a ales prima variantă, ca part-time.

"Scoteam mai mulţi bani în trei nopţi pe săptămână decât în orice alt job potrivit calificării mele", povesteşte ea. "Aşa că m-am adaptat repede la cariera mea dublă, de model şi barmaniţă în New York", a mai spus tânăra.

Timp de opt ani cât a lucrat ca model, Ashley Stetts a fost dezamăgită de designerii care în loc de bani le dădeau haine. Din această cauză, multe fete erau nevoite să trăiască la grămadă în apartamente foarte mici, ca să-şi poată plăti facturile. "În realitate, cele mai multe modele îşi cheltuie banii lor pentru a merge la castinguri şi de regulă sunt respinse", a explicat ea. "Ştiu cazul a trei fete care locuiau împreună într-un apartament mic şi care mâncau doar ţelină la cină, fiindcă nu-şi permiteau mai mult", a povestit tânăra.

Cu timpul, Ashley a început să obţină mai multe contracte şi să câştige mai bine din modă. În ultimii ani în care a activat ca model, a fost plătită cu 250 de dolari pentru apariţia pe coperta revistei Women's Health Magazine.

Acum ea lucrează ca model de probă. Ea îmbracă creaţiile designerilor, astfel încât aceştia să ştie cum arată ţinutele înainte de a le lansa pe piaţă. E plătită cu 250 de dolari pe oră. Mult? Puţin? Destul de bine, ţinând cont că e un job stabil şi are un venit constant, în condiţiile în care tinerele care intră în lumea modei speră să ia într-o zi cât câştigă ea într-o oră.

Ashley spune că joburile de top foarte bine plătite sunt puţine şi greu de găsit. Ea a avut noroc cu slujba de la club, pe care între timp a părăsit-o, fiindcă astfel s-a putut menţine în lumea modei, punând şi ceva bani deoparte.

Cu experienţa pe care a trăit-o, ea susţine acum un site, intitulat The Frugal Model, oferind sfaturi financiare tinerelor, de la "cum să te faci frumoasă cu bani puţini" până la tratamente cosmetice realizate acasă. Principalul motiv pentru care prietenele ei care lucrează ca modele nu au bani şi sunt înglodate de datorii este că ele nu ştiu să-şi folosească inteligent câştigurile obţinute în fiecare săptămână, spune Ashley: "Când faci rost uşor de bani nu le apreciezi valoarea. Uşor vin, uşor se duc. Ştiu multe fete care n-au economii şi sunt pline de datorii. Sunt atrase de bani, încep să-şi cumpere lucruri scumpe, dar când îşi pierd contractele ies din circuit", a explicat ea.

Ashley e conştientă că se apropie de 30 de ani şi asta o îngrijorează, pentru că ar putea însemna sfârşitul carierei sale de model. Nu ştie să facă altceva şi se teme că schimbarea profesiei ar putea fi dificilă, notează cotidianul britanic Daily Mail.

"Uneori îmi doresc să fi terminat şcoala şi să fi avut un job de începător la o companie unde să fac carieră... dar nu m-aş fi bucurat de tinereţe şi n-aş fi ajuns în New York pe drumul pe care l-am ales, iar asta e o experienţă pe care n-aş da-o pentru nimic în lume", a explicat ea.

Până la urmă, visul pe care l-a urmat a meritat toate sacrificiile. Alte fete n-au avut însă la fel de descurcărețe.

 

28 Septembrie 2012
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod