Cine l-a ucis pe Roberto?

 

Lupte dramatice în Capitală după prăbuşirea dictaturii comuniste

Aşa că n-am mai aflat nimic despre Roberto Sandu până la câteva săptămâni de la uciderea sa mişelească de către forţele de represiune.
Generalul Vasile Milea şi generalul Ion Hortopan sunt cei care au condus represiunea din noaptea de 21 decembrie din Bucureşti. Niciunul dintre cei doi nu mai este în viaţă. Primul s-a sinucis a doua zi, al doilea a murit în anul 2000, fiind înmormântat cu onoruri militare.

Nimeni nu a fost pedepsit pentru uciderea lui Roberto.
Au trecut 25 de ani şi cei care au venit la putere în acele zile s-au ocupat mai mult cu ascunderea crimelor decât cu aflarea adevărului, acesta din urmă rămânând în sarcina istoricilor şi jurnaliştilor. Dar nu cred că în România va fi linişte până nu vom afla cine a tras atucni. Cine l-a ucis pe Roberto?
De un sfert de secol, în fiecare lună îmi amintesc de el. Îmi amintesc de zâmbetul lui, de fuga lui pe culoarul liceului, de dorinţa lui de a schimba ceva.
În fiecare decembrie realizez că nu am făcut destul pentru a-i cinsti memoria, că nu am luptat suficient cu toţi inamicii lui Roberto, cu toţi duşmanii libertăţii  şi ai democraţiei. Poate pentru unii aceste cuvinte sunt demonetizate, dar pentru noi, cei care l-am cunoscut pe Roberto, niciodată nu-şi vor pierde semnificaţia pentru simplul motiv că au fost scrise cu sânge.
A murit tânăr, fiica lui are azi 25 de ani şi sper să fie mândră de tatăl ei. Fiica mea are zece şi când i-am spus povestea lui Roberto, în faţa mormântului său din Cimitirul Eroilor, a izbucnit în plâns şi a fugit.
Sacrificiul lui era o povară prea mare pentru ea, dar sunt convins că a înţeles.
Mulţumesc, Roberto! Aş fi preferat ca azi să fim prieteni pe Facebook şi să facem schimb de poze cu copiii noştri strânşi în jurul bradului de Crăciun. Dar tu te-ai sacrificat pentru a ne oferi nouă, supravieţuitorilor, şansa de a avea o viaţă normală.

21 Decembrie 2014
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian Carbuneanu pe 6 Nov 2016, 23:53
    Cine l-a ucis pe Roberto?

    Referitor la articolul dumneavoastra: "Cine l-a ucis pe Roberto?" D-le Emilian Isailă, unde ziceati ca ati invatat? La ce liceu? Pentru ca sincer sa fiu, eu am fost seful clasei in care a invatat, eroul martir Sandu Roberto si sincer sa fiu nici eu si nici colegii mei de clasa nu ne amintim de dumneavoastra! De ce inventati, povesti in care dumneavoastra sunteti personaj principal alaturi de Roberto? Cum va permiteti sa intinati memoria colegului nostru si sa mintiti cititorii dumneavoastra!? Am uitat sa va spun ca printre altele Roberto a fost cel mai bun prieten al meu in acei ani si nu spun asta ca sa ma laud, asa cum ati facut dumneavoastra, ci chiar asa au stat lucrurile, marturie stau colegii mei de clasa si chiar fratele lui Roberto pe care ma indoiesc ca-l cunoasteti si de a carui existenta habar nu aveti! Va rog sa corectati acest articol sa-l aduceti la o forma realista pentru a nu dezinforma cititorii dumneavoastra, atatia cat sunt ei! In favoarea celor afirmate de mine va spun ca Sandu Roberto nu a terminat clasa a XII la Liceul Tudor Vladimirescu, asa cum ati terminat dumneavoastra,(cum chiar dumneavoastra afirmati pe pagina dvs de pe linkedin) ci liceul industrial nr.4 "Energetic"! Deci sub nici o forma nu aveati cum sa fiti coleg de clasa a XII cu Roberto! Astept cu nerabdare sa retractati (corectati) cele afirmate in articolul suscitat!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod