A murit Constanţa Buzea, fosta soţie a lui Adrian Păunescu

Poeta Constanţa Buzea a murit sâmbătă dimineaţă, la spitalul Elias, din Bucureşti, la capătul unei lungi suferinţe. Avea 71 de ani.

Poeta Constanţa Buzea a murit sâmbătă dimineaţă, la spitalul Elias, din Bucureşti, la capătul unei lungi suferinţe. Avea 71 de ani.

Constanţa Buzea a fost prima soţie a lui Adrian Păunescu şi a scris peste 20 de volume de poezie. A fost considerată de critici drept unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani.

S-a născut la Bucureşti în 29 martie 1941. 20 de ani mai târziu s-a căsătorit cu poetul Adrian Păunescu, pe când acesta avea numai 18 ani. Împreună au avut doi copii: pe Ioana şi pe Andrei.

În 1977 au divorţat.

Înainte de Revoluţie a fost redactor la revista „Amfitearu". După 1989 a semnat în revista „România Literară" o rubrică permanentă numită „Post-restant".

În 2009, Constanţa Buzea a lansat la editura „Humanitas" cartea „Creştetul Gheţarului", un jurnal al perioadei 1969 - 1971. În carte relatează calvarul relaţiei cu Adrian Păunescu, trădările şi umilinţa soţiei care-şi vede bărbatul prăbuşit în dragostea lui pentru o altă femeie, notează ziarul Adevărul.

„În vremea aceea, Adrian venea acasă şi se culca pe canapea întors cu spatele la noi.
Cu faţa la perete, suferea. Ofta cu ochii strînşi, aproape să plîngă, refăcînd în minte scenele cu Nana îmbrăţişîndu-se şi prelungind agonia unei dorinţe apocaliptice. Aşa şi-a scris cartea cu care a luat premiul şi a stîrnit certuri în juriu. O carte ca o rană vie, pe care o cunosc şi o evit, pe care am dactilografiat-o. A scris la ea bolnav de o lingoare ce nu se mai istovea. Se ridica din reverii şi se apuca de scris. Scria şi mă chema să mi le citească"
, scrie Constanţa Buzea în jurnalul auto-biografic.
 
După naşterea Ioanei, Păunescu i-a mărturisit Constanţei Buzea că are copii şi din alte relaţii.

Adrian Păunescu s-a recăsătorit în 1990 cu Carmen Păunescu, cea care i-a rămas aproape până la moarte.
În 2010, la moartea lui Adrian Păunescu, poeta Constanţa Buzea nu a luat parte la ceremonia de înhumare.

În urmă cu un an, Ioana Păunescu, fiica ei, care a îngrijit-o în ultimii ani, a murit răpusă de cancer la doar 44 de ani.

Familia Păunescu, în anii '70. Foto: Blog - Andrei Păunescu

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod