25 de filme concureaza la NexT 2009

9 Martie 2009
Facebook Twitter Comenteaza
25 de filme concureaza la NexT 2009

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT va avea loc in perioada 1-5 aprilie, la Cinemateca Eforie si Cinema Scala din Bucuresti.

Competitia va fi sustinuta de 25 de filme de scurt si mediu metraj, din 13 tari. Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo declara: "N-am ales niciun film care sa nu-mi fi placut la nebunie. As fi in stare sa pledez pana la moarte pentru stralucirea lor.".

La NexT 2009, Romania este reprezentata de Radu Potcoava, cu filmul "Danut pleaca pe vapor", Tudor Jurgiu, cu "Nunta lui Oli", Raluca Mirescu, cu "Picnic" (toate trei, in premiera pe ecranele din tara), precum si de Paul Negoescu si Vlad Trandafir, cu pelicula "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin".

Pe lista filmelor selectionate la NexT se regasesc pelicule apreciate de critica si premiate, cum ar fi "2 Birds" (film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film), "Anthem" (premiul intai al sectiunii Cinefondation la Cannes 2008), "Legend of John the Inverted" (Cel mai bun scurt metraj belgian - Namur 2008), dar si pelicule care au facut furori la festivaluri celebre: "Cherries", "The Watch" sau "Vestido" etc.


Nu vor lipsi filmele accesibile, dar nici peliculele in care placerea de a face cinema isi face simtita prezenta ("The Blindness of the Woods" - parodie de film porno saptezecist, "Martians Go Home" - o parodie de horror optzecist, "The Dead Hear Not the Bells" - unul dintre cele mai sobre filme despre Evul Mediu vazute vreodata).

Andrei Gorzo afirma: "Toate (n.r.: filmele) sunt cat se poate de diferite intre ele. Ceea ce au in comun este faptul ca fiecare are la baza o conceptie foarte coerenta si temeinic gandita despre ce e cinema-ul, conceptie pe care regizorul o urmareste riguros.".

In perioada 1-5 aprilie, realizatorii de film vor concura atat pentru castigarea Trofeului NexT, in valoare de 4.000 de euro, dar si pentru una dintre distinctiile: Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie (2.000 de euro), Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora (2.000 de euro) si Premiul pentru cel mai bun film romanesc (3.500 de euro in servicii de DI).

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod