"Stomp" - o stare de spirit sau un mod de viata

De multe ori, pe platourile de filmare se leaga prietenii caretin o viata. Asa s-a intamplat si la filmarile pentru coproductiaromano-americana "Vacuums", care s-au incheiat acum 11 zile. Actorii,cantaretii si coregrafii romani au invatat de la membrii vestitei trupeamericane "Stomp" sa impleteasca expresia corporala, ritmul, muzica siactoria.

"Stomp" inseamna muzica, dans, teatru, cinematografie. Multa miscarebine coordonata. In spectacolele lor nu exista dialog si nici intrigade urmarit. Trupa a fost descoperita pe strazile din Brighton, chiarde regizorii filmului "Vacuums": Luke Cresswell si Steve McNicholas,care au produs si filmul "Stomp Out Loud".

Artistii romani care au jucat in coproductia "Vacuums" recunosc faptulca nu vor uita niciodata experienta castigata de la aceasta trupa. "Eine-au aratat ca putem face lucruri de care nici noi nu credeam ca suntemin stare.
Eram stomperi adevarati", spune actrita Nora Dinca.

Florin Tanase este actor la Teatrul de Revista, dar asta nu l-a impiedicatsa accepte o noua provocare. Sa joace intr-un film in care rolul pecare il interpreta nu se lega de cuvinte. In patru saptamani a invatat,impreuna cu ceilalti romani, ce inseamna "Stomp": ritm, coordonare siexpresie. "Stomp hurts", au fost anuntati inca de la inceput. Si asa afost. Pentru ca ritmul era obtinut cu ajutorul loviturilor in bastoanede stejar.

Cei treizeci de artisti straini au fost coordonati de patru "generali":Fraser, Theseus, Fiona si Matt. Toti s-au atasat de echipa romanilor,dar cel mai apropiat de ei a fost Matt. L-au poreclit Fasolica, pentru caintr-unul din momentele in care urma sa invete niste figuri mai dificile,a desenat modelul pasilor din boabe de fasole.

Violeta Dumitrascu, coregraf si balerina, rade cand isi amintestede un moment de pe platou.
Urma sa fie filmata o scena de lupta cubetele, dar care nu se putea realiza decat intr-o zi cu cer seninsi soare. Nenorocirea era ca ploua intr-una. Disperati si obositi,"stomperii" incepusera sa-i cante soarelui sa se indure si sa lelumineze scena. Mai putin trupa de romani, care canta "Da, Doamne, savina ploaia"! " Sunt niste profesionisti", considera Violeta, "dar nuisi fac meseria cu incrancenare. Si pentru ei, noi eram 'romperii'".

Coregraful Ioana Macarie trece si ea pe lista celor care se bucurapentru experienta castigata gratie trupei Stomp. La petrecerile ce setineau lant, strigau in gura mare: "Iubim oamenii!". Nu s-au manifestatdintr-un impuls de moment, ci si-au mentinut atitudinea pana la capat. Auexistat momente in care trupa straina a primit invitatii de la diferitepersonalitati. Dar daca "romperii" nu erau invitati si ei, ceilaltirefuzau categoric.
Cum ar fi putut sa se comporte altfel, din moment ceii considerau membrii ai familiei lor?

Berti Barbera, solist al formatiei "Big Mamou", a facut si el partedin echipa de artisti romani. A sintetizat, in cateva cuvinte,parerea sa despre trupa Stomp si felul in care s-a muncit in timpulfilmarilor. "Marele nostru avantaj este ca am lucrat cu o trupastraina, pregatita pentru munca in echipa, cu o definitie foarte claraa profesionalismului. Ce au facut ei este foarte normal in lumea artei,dar in Romania a fi punctual, a asculta, a te implica, sunt calitati nufoarte des intalnite. Lucrul cu echipa Stomp a fost o stare de spirit,o vibratie, iar cei ce am perceput-o nu am avut decat de castigat. Lasfarsit, ne-au imbratisat cu un nod in gat si lacrimi in ochi."

Pe langa trupa "Stomp", in proiect au fost implicati si alti actoricunoscuti, precum Chevy Chase("Snow Day", 2000), Toby Sedwick, JamesRebhorn ("Scent of a Woman"), Lee Evans ("There's Something About Mary","The Fifth Element").
In rolurile principale au fost distribuiti RoseMcGowen ("Jawbreaker", 1999) si Kip Pardue ("Remember the Titans"). Lasfarsitul acestui an, "Vacuums" va fi difuzat in strainatate, urmand cain 2001 sa il putem viziona si in cinematografele din Romania.

Exces de nationalism?
Desi realizarea filmului "Vacuums" a presupus o colaborareromano-americana, la adresa www.us.imdb.com, datele despreaceasta productie se refera doar la regizori si la cei sase actoriamericani. Siteul nu iti ofera nici o informatie despre participareatrupei "Stomp" si a artistilor din Romania.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod