Michelle Obama schimba Casa Alba

Michelle Obama nu este numai prima femeie de culoare de la Casa Alba. Nu e doar Prima Doamna in sensul de "sotia presedintelui". Intr-o tara in care rolul sotiei presedintelui este departe de a fi decorativ, Michelle Obama este "prima doamna" si in sensul ca face lucruri pe care nu le-a mai facut nici o stapana a Casei Albe.
Michelle Obama nu este numai prima femeie de culoare de la Casa Alba. Nu e doar Prima Doamna in sensul de "sotia presedintelui". Intr-o tara in care rolul sotiei presedintelui este departe de a fi decorativ, Michelle Obama este "prima doamna" si in sensul ca face lucruri pe care nu le-a mai facut nici o stapana a Casei Albe. A avut curajul sa apara intr-o rochie fara maneci in fotografia oficiala. A transformat, pentru o seara, un salon al celebrei resedinte in sala de auditii jazz.
Este singura Prima Doamna care a aparut in Topul Celor Mai Fierbinti 100 Femei din Lume, al revistei Maxim. Si lista premierelor e lunga.

In lumina reflectoarelor


Asa cum remarca revista Time intr-un  articol publicat in numarul din aceasta saptamana, Michelle Obama s-a intrebat si a intrebat intruna, de cand sotul ei a devenit presedinte, care sunt lucrurile pe care le poate face diferit, lucrurile care nu s-au mai facut niciodata la Casa Alba.

Iar atentia pe care o primeste Michelle Obama este proportionala cu personalitatea ei. Expertii in moda ii analizeaza fiecare tinuta de la varful pantofului pana la pana de la palarie.
Stilistii comenteaza modul in care paseste, vorbeste, alearga sau zambeste. Jurnalistii intorc pe toate fetele discursurile pe care le tine si incearca sa descifreze semnificatia oricarui gest pe care il face.

Nu sunt lucruri cu care sa fim foarte obisnuiti in Romania, unde femeile din politica au parte de mult mai putina atentie decat barbatii. Si unde sotiile de presedinte au cel mult rol de accesoriu la diverse serate sau iesiri electorale.

Modelul romanesc: discretia


Ni se trage, poate, de la aversiunea fata de modelul Elena Ceausescu, singura sotie de presedinte al Romaniei care a avut un rol cu adevarat politic. In era post-comunista, voit sau nu, primele doamne ale Romaniei au ramas in umbra.
Iar presa si publicul au parut a le ignora.

Cate lucruri stiti despre Nina, sotia lui Ion Iliescu? Si de cate ori ati vazut-o asumandu-si vreun rol public? Dar despre sotiile lui Emil Constantinescu sau Traian Basescu?

Nadia Constantinescu a fost inca si mai discreta decat Nina Iliescu. Mai multe s-au scris despre "sotia lui Emil Constantinescu" atunci cand un escroc s-a dat drept partenera de viata a presedintelui pentru a stoarce bani de la naivi.

Cat despre Maria Basescu, partenera de viata a actualului presedinte, singurele roluri in care apare sunt cele de partenera de dans sau de masa la celebrele iesiri la restaurant ale sefului statului roman.

25 Mai 2009
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod