Michelle Obama schimba Casa Alba

Rolul primei doamne: un simbol al femeii americane
Peste Ocean, pe de alta parte, Prima Doamna nu este doar sotia presedintelui. Ea are un rol politic bine stabilit, dispune de propriul staff la Casa Alba, isi asuma diverse functii oficiale. Dar, in primul rand, pozitia Primei Doamne are o valoare simbolica, reprezentativa.

"De-a lungul anilor, rolul Primei Doamne a fost privit ca fiind, in buna masura, simbolic", scria, in memoriile sale, o alta femeie puternica de la Casa Alba, Hillary Clinton, citata de revista Time. "Se asteapta de la ea sa reprezinte un concept ideal -- si in mare masura mitic -- al feminitatii americane".

Cu alte cuvinte, Prima Doamna e, in ochii multora, un model si un reprezentant al intregii suflari feminine.
Iar atunci cand la Casa Alba ajunge o femeie tanara, frumoasa, puternica si nonconformista, care, pe deasupra, mai e si negresa, e de asteptat ca aceasta sa aiba parte de inca si mai multa atentie.

Insusi faptul ca a ajuns la Casa Alba e dovada unei tarii exceptionale pentru fiecare Prima Doamna. Drumul spre cea mai inalta demnitate din lume inseamna ani de campanie, intalniri cu cei mai diversi oameni, stres, oboseala, scrutinul dur al mass media si al publicului,participarea la meetinguri istovitoare si multe altele.

A renuntat la o cariera stralucita


Michelle Obama a renuntat la cariera (stralucita) de avocat inca din timpul campaniei pentru a-si ajuta sotul sa ajunga presedinte. Si-a indeplinit, in acelasi timp, rolul de mama pentru cele doua fiice.
Iar odata ajunsa la Washington si-a intrat cu naturalete (dar si indrazneala) in rolul de stapana a casei.

Revista Time scrie ca, spre deosebire de Hillary Clinton, care a cautat in permanenta functii publice, Michelle Obama pare in largul ei in rolul simbolic pe care il presupune statutul de Prima Doamna. Este una dintre cele mai realizate sotii de presedinte din punct de vedere profesional (castiga mai bine decat barbatul sau), dar nu ezita sa-si spuna "Prima Mama". A fost acuzata, de-a lungul campaniei prezidentiale, ca ar fi o "radicala in rochie de designer", dar incearca sa fie un model nu doar pentru femeile de culoare din clasa mijlocie si sa promoveze cu gratie valorile familiei.

A plantat la Casa Alba o gradina de zarzavaturi, de-acum celebra, pentru a da un exemplu de mod de viata si alimentatie sanatoasa.
A avut indrazneala sa refuze participarea la anumite gale si baluri de caritate la care primele doamne au fost o prezenta obligatorie decenii la rand.

Iar modul in care sparge tabu-urile si cauta sa aduca ceva nou la Casa Alba este, pana la urma, in ton cu ceea ce inseamna presedintia americana astazi. O viziune proaspata asupra lumii si o imagine reinnoita a Americii.
25 Mai 2009
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod