"El secreto de sus ojos"...

"The Secret in Their Eyes" are in centru o echipa de procurori argentinieni, angrenati in urmarirea unui criminal timp de 25 de ani. Regizorul Juan Jose Campanella ("Same Love", "Same Rain", "Son of the Bride") e unul dintre cei mai prolifici povestitori din Argentina.

Cu experienta a 16 episoade din "Law and Order", a fost deschis catre perspectiva unui thriller despre sistemul judiciar argentinian, intre sentintele judecatoresti si polemicile unor avocati precum Benjamin Esposito (Ricardo Darin) si prietenul sau cel mai bun - alcoolicul Pablo (Guillermo Francella).

Intr-o zi a anului 1985, Irene Menendez Hastings (Soledad Villamil), o judecatoare proaspat intrata in sistem, isi face aparitia. O prezenta sofisticata cu o diploma la Universitatea Cornell si cu o familie sus-pusa, tanara atrage pe loc atentia lui Benjamin. Iubirea lui secreta pentru Irene, in pofida unei diferente nerostite de clasa sociala, e sursa unei tensiuni care se pastreaza pe tot parcursul filmului.

Peste 25 de ani, Benjamin e un pensionar cu parul alb care se hotaraste sa scrie un roman despre un caz infricosator, care nu-i iese din minte - violarea, apoi uciderea cu sange rece a tinerei profesoare Liliana Colotto Morales. Sotul acesteia si-a petrecut un an in gara - doar, doar il va vedea pe criminal, despre care se stia ca face naveta cu trenul. Benjamin Esposito o viziteaza pe Irene, acum magistrat sef, pentru a afla parerea ei si pentru a readuce cazul in lumina. Asadar, flashback in anii '80, pe momentul violului si crimei asupra unei tinere de 23 de ani, maritate cu un tacut functionar de banca (Pablo Rago). Politia aresteaza doi muncitori si, prin batai, incearca sa-i faca sa recunoasca ei fapta. In schimb, Benjamin, scarbit de astfel de proceduri, da de urma criminalului si - dupa urmarire spectaculoasa pe un stadion de fotbal reuseste sa il aresteze. Ceea ce, din nefericire, este doar inceputul unui cosmar judiciar: asasinul proaspat bagat la inchisoare (Isidoro Gomez jucat, in nota cinica, de catre Javier Godino) este recrutat de politia politica argentiniana pentru treburile murdare. Satira politica a filmului referitoare la anii de dictatura ramane subtila, niciodata evidenta - dar exista, fiind o prezenta necesara intr-un film in care supra tema e justitia.

Distributia este excelenta, centrata pe Ricardo Darin, in doua ipostaze: un om in floarea varstei, frustrat de esecul actiunilor sale si in acelasi timp incapabil sa-si implineasca viata personala, si un om in varsta care - privind inapoi - analizeaza ce anume nu a mers bine.

Villamil, actrita din "Same Love"/"Saim Rain" (Darin joaca la randul lui in acest film), interpreteaza  cu succes rolul femeii iubite: isteata, rapida si curajoasa, reuseste de-a lungul filmului sa iasa din cercul ei social stramt in care s-a obisnuit si sa-si marturiseasca iubirea.

Acel "Trebuie sa vezi ochii aceia... exprima dragostea pura" cu care incepeam articolul este un indemn adresat de Benjamin Esposito (Ricardo Darin) colegei si iubitei secrete Irene Menendez Hastings, referindu-se la ce a descoperit in privirea lui Ricardo Morales, functionarul de banca a carui sotie a fost violata si omorata. Acea privire il bantuie pe avocat timp de 25 de ani. Se pare ca nu doar pe el, ci si pe membrii Academiei Americane de film, care au ales aceasta poveste si aceasta punere in scena - in detrimentul celorlalte in competitia pentru un Oscar.

Articol pus la dispozitie de site-ul Cinemagia.ro.

8 Martie 2010
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ileana.voicu pe 9 Mar 2010, 15:22
    @daviddragos

    Nu va fi adus in Romania, deocamdata, de niciun distribuitor. Sunt mai mari sansele sa intre direct pe DVD. Redactia Cinemagia.ro detine DVD-ul cu filmul si vi-l poate pune la dispozitie. Ne puteti da datele dumneavoastra printr-un mail la ileana.voicu@imedia.ro.

    0
    0

  • daviddragos pe 9 Mar 2010, 11:39
    Vreau sa-l vad

    Stie cineva cand apare si la noi?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod