Barbie, o istorie de 50 de ani

Barbie este cea care a revolutionat lumea mondiala a papusilor. Creata de Mattel si lansata in 1959, Barbie este astazi una dintre cele mai cautate si apreciate papusi din intreaga lume...

In loc de prezentare...


Ma cheama: Barbara "Barbie" Millicent Roberts
M-am nascut:
prima aparitie - 9 martie 1959
Mama mea este:
creatorul Ruth Handler

Barbie este cea care a revolutionat lumea mondiala a papusilor. Creata de Mattel si lansata in 1959, Barbie este astazi una dintre cele mai cautate si apreciate papusi din intreaga lume. Cea care a construit prototipul este femeia de afaceri Ruth Handler, ea inspirandu-se dupa modelul unei papusi nemtesti numita Bild Lilli.

Care a fost motivul pentru care Ruth Handler a decis sa inceapa acest proiect?

Ideea i-a venit in timp ce isi privea fetita jucandu-se cu papusi din hartie.
Acestea erau singurele jucarii, de acest gen, de care se puteau bucura copiii. Realizand ca ar putea fi o afacere foarte buna, Ruth a inceput sa se gandeasca serios sa creeze o papusa adult. I-a prezentat proiectul sotului ei, Elliot, co-fondatorul companiei de jucarii Mattel.

In timpul unei excursii in Europa, in 1956, impreuna cu micutii ei, Barbara si Kenneth, Ruth a descoperit papusa nemteasca, numita Bild Lilli. Aceasta a iesit pe piata in 1955 si a fost creata dupa modelul unui personaj care aparea, intr-o caricatura desenata de Reinhard Beuthin, in ziarul "Die Bild-Zeitung".
Initial produsa pentru adulti, spre surprinderea creatorilor, papusa a fost foarte bine primita si de copii. Acestia erau incantati de faptul ca o pot imbraca in diversele piese vestimentare care erau disponibile separat.

De indata ce s-a intors in Statele Unite, Handler a inceput sa realizeze designul papusii, ajutata fiind de inginerul Jack Ryan. Odata definitivat proiectul, "parintii ei" au decis sa o boteze Barbie, dupa numele fetitei lui Ruth, Barbara. Lansarea oficiala a jucariei a avut loc pe 9 martie 1959, iar aceasta este considerata a fi, si in zilele noastre, ziua de nastere a lui Barbie.

Prima papusa Barbie a purtat un costum de baie creat dintr-un material imprimat alb-negru. Brunete sau blonde, in primul an de la lansare s-au vandut in jur de 350.000 de papusi, conform celor de la Wikipedia.com.
De-a lungul timpului, aceasta papusa a suferit numeroase modificari, cea mai importanta fiind cea din 1971. Atunci, ochii ei au fost desenati in asa fel incat sa para ca privesc inainte.

Plaja produselor Barbie s-a diversificat foarte mult, astfel ca pe piata se gasesc nu doar papusi si accesorii purtand aceasta marca, dar si carti, jocuri video si lista poate continua. Papusa a aparut in mai multe filme de animatie, iar cea mai importanta aparitie a fost cea din 1999, din pelicula "Toy Story 2".

Foarte neobisnuit pentru o papusa inspirata oarecum din lumea modei, Barbie a devenit un icon si a primit o multime de premii.
In 1974, o strada din New York a primit, pentru o saptamana, numele de Barbie Boulevard, iar in 1985, artistul Andy Warhol a pictat un tablou cu imaginea acestei papusi.
20 Ianuarie 2009
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 24 Feb 2011, 14:24
    da,foarte frumoase

    imi plac foarte mult!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod