Barbie, o istorie de 50 de ani

Biografie


Se spune ca numele complet al acestei jucarii este Barbara Millicent Roberts si provine din orasul Willows, Wisconsin (oras inventat). Parintii ei se numeau George si Margaret Roberts, iar ea a urmat cursurile scolii din orasul natal, urmand apoi sa mearga la liceul Manhattan International High School, din New York.

A avut o relatie sentimentala cu Ken, care a aparut pe piata in 1964. Ca si Barbie, Ken a fost "botezat" dupa numele unuia dintre copiii celei care l-a creat, Ruth Handler.

S-a construit o adevarata poveste in jurul relatiei de dragoste dintre Barbie si Ken, astfel ca, in februarie 2004, a aparut un comunicat de presa din partea celor de la Mattel, conform caruia cei doi s-au despartit, insa in februarie 2006 au redevenit un cuplu.

Barbie detine o sumedenie de animale de casa, are o serie intreaga de masini, printre care si un Corvette roz.
In plus, detine o licenta de pilot al unei linii aeriene comerciale.
Mai mult decat atat, cariera acestei papusi a fost creata in asa fel incat sa confirme multitudinea de job-uri pe care le-ar putea avea o femeie. Ea a fost vanduta ca si astronaut - Miss Astronaut Barbie (1965), ca si medic - Doctor Barbie (1988), dar si Nascar Barbie (1998).

In anul 1997, formatia danezo-norvegiana Aqua a lansat o melodie intitulata "Barbie Girl". Aceasta melodie le-a adus si un proces celor doi componenti ai formatiei, Mattel dand in judecata casa de discuri care ii producea, MCA Records. Procesul a inceput pe 11 septembrie 1997, iar in iulie 2002, judecatorul Alex Kozinski a hotarat ca melodia se afla sub protectia unui gen foarte uzitat si astazi, parodia.
In acelasi an, Barbie a mai fost subiectul unui proces, de aceasta data cei de la Nissan au fost dati in judecata de Mattel. Acestia din urma au pierdut, insa, din nou.

Competitie


In iunie 2001, divizia de divertisment a grupului MGA a scos pe piata o concurenta a vestitei Barbie, numita Bratz. In 2004, s-a constatat faptul ca aparitia concurentei i-a creat ceva probleme papusii minune, insa Mattel a continuat sa produca acelasi numar de papusi, haine si accesorii, astfel ca Barbie a ramas lider de piata. In 2005, cifrele au aratat ca vanzarile papusilor Barbie au scazut cu 30 de procente in Anglia si cu 18 procente in lume. Aceste scaderi au fost motivate de cresterea popularitatii lui Bratz.

Din cauza acestor cifre, un alt proces avea sa zguduie piata jucariilor Barbie.
Mattel i-a dat in judecata pe cei de la MGA, producatorii lui Bratz, pentru furturi de informatie. Carter Bryant, cel care a construit proiectul Bratz pentru MGA, lucra in perioada respectiva pentru Mattel. Procesul a fost castigat de cei de la Mattel, care au primit despagubiri de 100 de milioane de dolari. Pe 3 decembrie 2008, celor de la MGA li s-a interzis sa mai vanda papusile Bratz.

Pretul unei papusi Barbie originala, cu accesoriile si hainutele ei, se poate ridica pana la 10.000 $, spun cei de la Loti.com. Imagineaza-ti cat sunt de valoroase papusile Barbie care au iesit pe piata in primele serii. Pot face parte, fara drept de apel, din categoria produselor de colectie.

Pe scurt:


  • Prima papusa Barbie a costat 3 $;
  • Pana astazi, s-au vandut peste un miliard de papusi in intreaga lume;
  • La inceput, Barbie era o adolescenta, insa cu timpul a devenit o femeie de cariera, avand peste 80 de tipuri de job-uri;
  • Doua papusi Barbie sunt vandute in fiecare secunda pe glob;
  • Exista un site pentru colectionarii de astfel de papusi, Barbiecollector.com.
  • Ruth Handler a angajat un designer, Charlotte Johnson, pentru a crea garderoba papusii.
20 Ianuarie 2009
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 24 Feb 2011, 14:24
    da,foarte frumoase

    imi plac foarte mult!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod