Nouă documentare istorice recente pe care trebuie să le vezi

de Cinemagia, 5 Mai 2018
Facebook Twitter Comenteaza
Nouă documentare istorice recente pe care trebuie să le vezi
Testimoniale, imagini de arhivă, interviuri care creionează aspecte mai puţin ştiute despre istoria noastră, oferindu-ne noi perspective şi chei de înţelegere a trecutului, pentru a nu mai repeta greşelile predecesorilor noştri.

1. Chuck Norris vs Communism (2015), de Ilinca Călugăreanu (foto deschidere)

Chuck Norris vs Communism prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății, și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80.

Mai mult decât o succesiune de interviuri cu regizori, jurnalişti şi distribuitori de film, care explică impactul vizionării filmelor vestice asupra românilor de atunci, documentarul oferă elaborate reconstituiri ale perioadei.
20 de milioane de români ţinuţi pe atunci în ignoranţă au avut acces (sau măcar ştiau că există) la lumea vestică datorită traficului de casete al lui Zamfir. Cu ajutorul vocii lui Nistor, despre care într-un interviu se spune că „era a doua cea mai cunoscută în ţară, după cea a lui Ceaşescu”, casetele video dădeau acces într-o lume extraordinară, atât de diferită de ceea ce românii vedeau în jur...


2. Țara moartă (2017), de Radu Jude

Uneori idolatrizată, alteori trecută sub tăcere, participarea României la primii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial în tabăra Germaniei naziste e un episod greu de digerat, pe care mulţi preferă să îl treacă cu vederea. Lăsând la o parte polemica, eseul documentar „Țara moartă”, realizat de regizorul Radu Jude, prezintă două mărturii din acei ani şi din perioada premergătoare - cu sfârșitul celui de-al patrulea deceniu al secolului XX, al dictaturii regale, cu mișcările de extremă dreaptă și participarea României la campania de pe frontul de est.


3. O.J.: Made in America (2016), regia Ezra Edelman

Un film de opt ore despre Cazul O. J.
Simpson, caz de crimă (oficial Statul California contra lui Orenthal James Simpson) judecat la Curtea Supremă din Los Angeles, în care fostului star de cinema și jucător în Liga Națională de Fotbal O. J. Simpson i s-au adus două capete de acuzare de. Procesul a durat din 9 noiembrie 1994 până în 3 octombrie 1995, când Simpson a fost achitat. Cazul a fost descris ca fiind cel mai mediatizat proces din istoria Americii. Documentarul este  o saga despre rasă, celebritate, media, violență și sistemul de justiție criminal. La final, ce pare o căutare a adevărului despre O.J. Simpson este o colecție de adevăruri de neuitat, de nezdruncinat despre America.


4. Licu, o poveste românească (2018), regizat de Ana Dumitrescu

Documentarul prezintă povestea unui bărbat de 92 de ani, trecut prin toate evenimentele istorice majore ale ultimului secol. Cu siguranță filmul îi va face pe spectatori să reflecteze asupra propriei condiții și efemerități.
Licu a suferit, a iubit, a râs și a plâns. România ultimului secol văzută de Licu. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album. Filmul a fost recompensat la sfârșitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur”/„Golden Dove” la DOK Leipzig.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod