De ce are un gust mai bun vinul mai scump?

În 2015, oamenii de știință au confirmat ceea ce băutorii de vin suspectau de mult: vinul mai scump are un gust mai bun. Într-un nou studiu publicat în rapoartele științifice, cercetătorii spun că au evidențiat mecanismul exact prin care se produce acest efect placebo.

Care este motivul pentru care vinul mai scump are un gust mai bun?


Cercetătorii de la școala de afaceri INSEAD și de la Universitatea Bonn din Germania au rugat 30 de persoane să guste trei vinuri diferite în timp ce se aflau într-un scanner RMN. Fiecare persoană a primit câte 1,25 mililitri din fiecare, mai puțin de un pahar de vin în total, într-o perioadă de 90 de minute. Înainte de fiecare test, participanților li s-a spus cât de mult costă fiecare sticlă de vin (3, 6, respectiv 18 euro).
În realitate, toate cele trei vinuri erau identice și proveneau dintr-o sticlă de vin roșu la prețul de 12 euro.

Participanții au avut tendința de a evalua vinurile care li s-a spus că sunt mai scumpe ca având un gust mai bun. Acest lucru nu a fost influențat de faptul că oamenii au plătit sau nu mostrele de vin. În timpul unor teste, participanților li s-au luat bani dintr-un credit monetar pe care l-au primit la începutul studiului, iar altora li s-a spus că mostrele sunt gratis.

Cu toate acestea, efectul placebo din marketing are limitele sale.
Pentru majoritatea oamenilor, un vin de calitate foarte scăzută, dar cu prețuri ridicate, nu va fi la fel de bun ca unul de înaltă calitate, dar la preț redus. Cercetătorii au demonstrat că, de asemenea, persoanele cu un volum mai mare în zonele creierului care controlează percepția senzorială nu evaluează ceva ca fiind mai bun doar pentru că este mai scump.

Dar studiul efectuat a arătat, de asemenea, că persoanele cu un volum mai mare în regiunile creierului asociate cu comportamentul sensibil la recompense au fost mai sensibile la efectul placebo al prețurilor mari.
În noile cercetări, scanările RMN au arătat exact ce regiuni ale creierului au devenit mai active atunci când li s-a spus participanților că mostrele costă mai mult.

Între timp, cel mai bun mod de a evalua vinul, ciocolata, cafeaua sau orice altă mâncare sau băutură care variază foarte mult în ceea ce privește prețul și calitatea, este de a degusta înainte de a afla prețul. Dacă te bucuri de produs în sine, atunci această evaluare este cea mai bună.
iulia-mirica
3 Septembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod