Cum arătau anii '70 într-un orășel din Suedia: Asemănările cu România

Huskvarna, nume făcut celebru în toată lumea de producătorul de scule motorizate pentru utilizare în aer liber, e un orășel din Suedia. Mai multe imagini redau o lume pierdută, lumea anilor '70.
Cu o populație de 21.500 de locuitori, Huskvarna, cândva scris Husqvarna, asemenea celebrului producător de moto-ferăstraie, moto-coase și mașini de tuns iarba, a fost între anii 1911 și 1970 o localitate care s-a dezvoltat în paralel cu orașul Jönköping din apropiere. După reforma administrativă din 1971, Huskvarna a devenit o suburbie a orașului Jönköping, un oraș din provincia suedeză Småland. Distanța până în centrul din Jönköping este de numai cinci kilometri.

Orașul avea multe de oferit pe atunci, iar Evert Ardensson a început să-l fotografieze în anii '70.

Viața într-un mic oraș suedez semăna atunci cu cea din România.
Oamenii urmau aceeași modă, ascultau aceeași muzică, aveau aceiași idoli. Tinerii se distrau mai puțin zgomotos și periculos decât astăzi, iar lucrurile din jur păreau eterne. Timpul curgea altfel. Apoi în România comunismul a devenit din ce în ce mai insuportabil, iar asemănările au dispărut -  în Suedia viața a devenit și mai plină de culoare, la noi s-a instalat un cenușiu apăsător.

În '70, însă, pe fondul deschiderii externe a regimului de atunci, influența occidentală în societatea românească era vizibilă la tot pasul, iar cele două țări aveau o colaborare fructuoasă, îndeosebi în domeniul turismului, când mulți suedezi frecventau litoralul românesc și cheltuiau bani frumoși.
Moda și ideile circulau ușor atunci, iar multe dintre imaginile realizate de Evert Ardensson și publicate de Digital Museum și Bored Panda par făcute în România anilor '70, cu mici deosebiri, desigur.
16 August 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod