One World, rătăcește în labirintul statului de drept

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, a început luni, 16 martie, și vă oferă filme documentare despre drepturi civile până duminică, 22 martie. Locurile

one worldFestivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, a început luni, 16 martie, și vă oferă filme documentare despre drepturi civile până duminică, 22 martie. Locurile de proiecții și discuții pe marginea filmelor (cu specialiști în drepturile omului) sunt: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Studioul Horia Bernea (Muzeul Național al Țăranului Român), CinemaPRO, Journey Pub, Frontline Club Bucharest, Centrul Ceh.

Cea de-a 8-a ediție a festivalului aduce 42 de filme documentare din 28 de țări, majoritatea lor în premieră românească, filmele fiind împărțite în principalele secțiuni tematice: Demo+/-crație, Tovarășe capitalism, Războaie contra naturii, Adulți de nevoie, Traume, Focus: Africa.

Printre documentarele OWR 2015 se numără „Euromaidan. Montaj brut”, un film omnibus care vine însoțit de doi dintre realizatorii săi - participanți activi pe maidanul de la Kiev, cu care se organizează o dezbatere despre cum arată astăzi această țară aflată în plin montaj; „Examen de stat”, un documentar despre un grup de elevi congolezi dați afară din liceu pentru că nu au bani să plătească șpagă profesorilor, prilej pentru ca - împreună cu regizorul Dieudo Hamadi - să se discute într-un panel despre Africa și orizontul tinerilor ei; „Outside”, care vorbește despre un fost deținut care încearcă să-și găsească locul într-o lume care nu-l vrea și pe care n-o mai recunoaște, film proiectat în premieră românească în prezența regizorului Andrei Schwartz, care va participa alături de Alexandru Nanau și de Teodora Ana Mihai la o dezbatere despre rolul și rostul documentarului în România.
Ca o experiență inedită anul acesta Expert Forum, una dintre organizațiile neguvernamentale care participă la festival, îi invită pe curioși să se înscrie la teatrul labirint și să experimenteze statul de drept sub o altă față.

Cum ar fi să trăiești într-un stat totalitar în care regulile nu contează sau se aplică numai pentru cei aflați la putere?

Teatrul labirint se va întâmpla pe 21 martie 2015, când curajoșii care se înscriu la această adresă vor simți democrația, totalitarismul, rețelele clientelare și puterea discreționară pe pielea lor. Vor fi acceptați 25 de cetățeni activi, interesați de bună guvernare. Dacă aveți spirit aventurier nu strică să vă înscrieți până cel târziu la 18 martie.


Toate noutățile, programul complet, și mai multe detalii despre filme și invitați, pe www.oneworld.ro.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod