O aplicație revoluționară permite citirea unui roman în 90 de minute

În cazul în care faceți parte din categoria „nu am timp să citesc” sau din „câte cărți sunt pe lume, cum voi ajunge eu să le citesc pe toate?”, e cazul să vă bucurați. Un program pe

În cazul în care faceți parte din categoria „nu am timp să citesc” sau din „câte cărți sunt pe lume, cum voi ajunge eu să le citesc pe toate?”, e cazul să vă bucurați. Un program pe nume Spritz a fost inventat ca să mărească substanțial viteza cititului. El va fi lansat ca aplicație pe telefoanele Samsung în perioada următoare, după cum anunță Huffington Post.

Concret, programul testat deja de vreo trei ani manipulează cuvintele astfel încât ochii să nu se mai plimbe de la stânga la dreapta urmărind rândurile unui text, ci le afișează rapid, unul după altul, în fața ochilor.

În plus folosește ceea ce se numește „punctul optim de recunoaștere” al cuvintelor, format de regulă dintr-un grup de litere situate în mijlocul cuvintelor, adică acel punct în care creierul uman descifrează de regulă cuvintele.

Știți că  de fapt nu e nevoie să citim tot cuvântul ca să-i înțelegem sensul, mintea noastră poate să perceapă sensul cuvintelor chiar și atunci când literele sunt inversate în interiorul unui cuvânt, și se pare că asta l-a ajutat pe inventatorul programului ca să crească viteza de citire.

Faptul că programul Spritz înroșește exact acele litere din mijlocul cuvintelor le face mai ușor și rapid de citit.

Ochii cititorului nu se mișcă deloc, prin urmare, spune producătorul programului, putem procesa informații instantaneu, fără să mai petrecem atâta timp ca să decodăm fiecare cuvânt.

Într-adevăr, dacă faceți testul de pe pagina Huffington Post veți vedea la care dintre cele trei viteze setate de proiectant reușiți să vă adaptați și după cât timp. 250, 350 sau 500 de cuvinte pe minut. Producătorii dau ca sigur că majoritatea cititorilor vor reuși astfel să parcurgă un roman în mai puțin de 90 de minute.

Probabil că aplicația va avea succes, măcar în privința lecturilor care nu-ți necesită atenția profundă, și pe care trebuie doar să le parcurgi „în diagonală”.

Eu una prefer să rămân la varianta clasică de lectură (chiar dacă asta înseamnă să folosesc și un ereader, mai ales dacă e vorba despre un text ale cărui semnificații necesită „rumegare” și pe care vreau să-l păstrez în suflet. Voi ce părere aveți?

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod