Filme feministe și LGBT la NexT, începând de mâine

dollores-benezic
dollores-benezic
Drepturile minorităților sexuale și prejudecățile care persistă în societatea actuală sunt aduse în discuție, pentru al doilea an, în programul LGBT, la Festivalul Internațional de Film

Bad_at_Dancing_Joanna ArnowDrepturile minorităților sexuale și prejudecățile care persistă în societatea actuală sunt aduse în discuție, pentru al doilea an, în programul LGBT, la Festivalul Internațional de Film NexT (care are loc între 15 - 19 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Agenda politică a festivalului e completată de un program nou, NexT Is Feminist, o selecție de filme care ating subiecte sensibile privind rolul și statutul femeii în ziua de azi.

Selecționate sau premiate deja în festivaluri, scurtmetrajele din NexT Is Feminist fie invită la empatie - To Sasha With Love (regia Alexandra Dashina) e un film duios cu o fată timidă, El canto (regia Ines Sedan) e o animație caldă și tulburătoare despre viața conjugală - fie ating subiecte sensibile privind rolul femeilor în societate - Beach Flags (r. Sarah Saidan) pleacă de la competitivitatea participantelor într-un concurs iranian pentru fete-salvamar și ajunge la o imagine mai largă și terifiantă despre privarea de libertate a unei categorii de femei.

When Will You Be Back? (regia Alex Casianov) este un film polonez despre o mamă tânără care nu vrea să renunțe la ambiția de a fi actriță, An Open Letter to Feminist Trolls (regia Melissa Fabello) enumeră etichetele misogine puse frecvent femeilor și explică cu răbdare de ce orice feministă le-ar râde în nas, iar Bad at Dancing (regia Joanna Arnow), cu voyeurismul și umorul său sec, le cere spectatorilor să-și ia o oarecare distanță față de protagoniste. Filmele din NexT Is Feminist vor rula vineri, 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu.

Secțiunea LGBT cuprinde șase filme provocatoare, toate proiectate într-o singură seară, pe 15 aprilie, în Club ControlBeast e un gag vizual scurt, While The Unicorn Is Watching Me (r. Shanti Masud) e cinema queer plin de umor și ingeniozitate despre un tânăr a cărui locuință se transformă într-o grădină a plăcerilor, iar Hermes & Aphrodite (r. Gregor Zootzky) e o animație despre o lume mai dreaptă și tolerantă decât cea în care trăim.

După ce a concurat anul trecut cu Film for a Blind Poet, Gustavo Vinagre se întoarce la NexT cu Nova Dubai, un film în care se implică, fără inhibiții, ca regizor și actor. Regizorul Oren Adaf e și el protagonist în In Praise of the Day, un film îndrăzneț și emoționant despre un tânăr dispus la orice pentru un telefon, ca să-și sune mama înainte de Sabat. Un film tăios despre conflictul între generații, Heiraten (r. Nossa Schäfer) redă discuția unei lesbiene cu bunica ei.

Un festival cu filme provocatoare este o urmare potrivită pentru săptămâna de după Paște ;)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod