Dulceață, brânză, țuică și babe comuniste

Festivalul Dulceții (compotului și sucului) – este un eveniment inițiat de Asociația Cele mai frumoase sate din România. În 2011 și 2012 s-a desfășurat la Brebu, județul Prahova, dar anul

Festivalul Dulceții (compotului și sucului) – este un eveniment inițiat de Asociația Cele mai frumoase sate din România. În 2011 și 2012 s-a desfășurat la Brebu, județul Prahova, dar anul ăsta schimbă locația, în comuna Izvoarele, același județ. Vor participa producători și gospodine, care vă vor îmbia care mai de care cu gemuri, dulceți și compoturi, pe măsura bogăției de fructe dăruite de vara asta.

Chiar dacă noi astea de la oraș am mai pierdut din obiceiul fabricării dulcețurilor în case - mai ales că s-a pierdut și tradiția de a servi musafirii cu ceva dulce și un pahar cu apă rece - nu e un motiv să nu gustăm un astfel de festival închinat unuia dintre cele mai vechi tratamente naturiste ale omenirii.

Se pare că Nostradamus ar fi scris primul tratat despre dulceață ca tratament. Apoi ea a fost adusă în Europa din țările arabe. Odată cu epoca medievală felurite arome ale dulcețurilor au devenit apanajul gastronomic al bancheturilor regești. Mult timp dulceața a fost considerată un produs de lux, numai descoperirea fabricării zahărului din sfecla de zahăr a condus la producția în masă a dulceții, ca mod de conservare a fructelor.

Festivalul vă așteaptă, așadar, cu ceva dulce, sâmbătă și duminică, de la 10 dimineața, în comuna Izvoarele din Prahova.

***

Festivalul brânzei și al țuicii

Dacă nu vă place dulcele, ci săratul, în același timp la Rășinari, în Sibiu, se derulează Festivalul brânzei și al țuicii.

Perfect antagonic, deci, week-end-ul satisface cele mai diverse gusturi :)

De sâmbătă dimineață până duminică seară, la Rășinari, se va cânta, se va dansa, se va face bulz (brânză cu mămăligă) și se va bea țuică. Vor fi acolo ciobani din toate satele celebre ale României, despre care dacă nu ați auzit, înseamnă că nu ați mâncat suficientă brânză ;) Zona în care se ține festivalul este ea însăși una minunată pentru turism și relaxare. Iar dacă nu sunteți o persoană care să prefere ruralul pentru cazare, Sibiul este aproape.

***

Sunt o babă comunistă, filmul

Dacă rămâneți în București puteți să mergeți la filmul „Sunt o babă comunistă”, care va avea premiera vineri, 23 august - zi de rezonanță comunistă, firește.

Este o ecranizare a cărții de succes scrisă de Dan Lungu, și care din 2007 până acum se pare că a avut parte de numeroase traduceri. Luminița Gheorghiu face încă un rol de mamă de excepție, după „Poziția copilului”, de data asta o mamă care nu-și poate uita trecutul comunist. Filmul este regizat de Stere Gulea și va rula în week-end în majoritatea mall-urilor din oraș.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod