Cum să-ți dresezi partenerul ca pe un animal

Disciplină mai întâi, apoi afecțiune, asta merge și cu animalele și cu copiii, ar fi zis un specialist în dresura de câini, invitat la o emisiune TV în SUA. De la dresorii de animale a pornit

Disciplină mai întâi, apoi afecțiune, asta merge și cu animalele și cu copiii, ar fi zis un specialist în dresura de câini, invitat la o emisiune TV în SUA. De la dresorii de animale a pornit și Amy Sutherland, una din multele femei preocupate de cum să-și aducă soțul „pe calea cea bună” determindându-l să nu mai vină târziu acasă, să nu mai conducă cu viteză sau să aibă accese de furie. N-a reușit cu vorba bună, așa că s-a apucat să scrie o carte despre dresorii de animale și așa a descoperit că o metodă folosită de dresori pentru a-i învăța pe babuini să se dea pe skateboard ar putea fi folosită și pentru „dresura” soților.

"The central lesson I learned from exotic animal trainers is that I should reward behavior I like and ignore behavior I don't.

After all, you don't get a sea lion to balance a ball on the end of its nose by nagging. The same goes for the American husband.", zice Amy aici. Adică „lecția principală învățată de la dresorii de animale exotice este aceea că trebuie să recompensezi comportamentul care-ți place, și să-l ignori pe cel care nu-ți place. Este o regulă valabilă și pentru soții americani” .

Probabil și ei sunt socotiți tot niște animale exotice ;)

Pentru cazurile mai dificile, Amy oferă și trei soluții:

Pașii mici conduc la succese mari: nu te poți aștepta ca un bărbat să curețe toată bucătăria dintr-o dată doar pentru că tu-l ignori.

Însă îl poți lăuda de fiecare dată când mai spală o farfurie sau mai aspiră, și din pașii ăștia mici ajunge el și la toată bucătăria.

Comportamentul incompatibil: este atunci când nu ai cum să dezveți pe cineva de ceva ce face cu încăpățânare, așa că îi creezi condiții să nu mai poată face. Amy dă exemplul unui dresor care a încercat să facă o cioară să nu mai aterizeze pe capul lui, ci alături, punându-i prin casă tot felul de tentații: ceva verde sau brânză de ciugulit. Amy nu traduce și în termeni umani această regulă, dar probabil că astfel de „distrageri” sunt lăsate înadins la imaginația fiecăruia :)

Nu răspunde comportamentului negativ: ca și la copii sau animale, a reacționa în fața unei boacăne nu face decât să alimenteze dorința de a face din nou sau mai rău.

Așa că în final Amy conchide că de fapt pentru toate astea e nevoie de antrenament, iar ca și în cazul animalelor, dacă nu-ți iese nu e vina lor, ci a ta, că nu ești suficient de bun. Chestie valabilă și pentru bărbați, cică ;)

Dacă aveți timp și chef nu aveți decât să încercați metodele ei. Succes!

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod