Cum donați cei 2% din impozit

Se apropie 25 mai, data limită până la care puteți depune declarația de venit pe 2011, și poate unele dintre voi au uitat că pot direcționa 2% din impozitul datorat statului către o

Se apropie 25 mai, data limită până la care puteți depune declarația de venit pe 2011, și poate unele dintre voi au uitat că pot direcționa 2% din impozitul datorat statului către o organizație non profit. Sunt bani pe care oricum îi dați, dar aveți ocazia să decideți voi cine îi primește, nu-i lăsați în seama statului, în oala mare a bugetului.

Până acum, în cei patru ani de când s-a lansat această campanie de „2 la sută”, numai un sfert dintre contribuabili au participat an de an la ea. Deși, indiferent de forma de venit lunar pe care o avem, legea ne dă dreptul tuturor să decidem către ce cauză direcționăm 2% din impozitul pe venit.

Chiar dacă par puțini - 2% din impozitul pe un salariu e o sumă mică - banii sunt importanți pentru fiecare organizație care-i primește, mai ales pentru cele mici.

Birocratic vorbind, pașii pe care trebuie să-i urmați ca să direcționați cei 2% sunt următorii:

Dacă aveți venituri numai din salariu - completați formularul 230 pe care îl puteți descărca de pe site-ul ANAF sau - gata completat cu datele ONG-ului - chiar de pe site-ul organizației la care vreți să direcționați banii.

Dacă aveți venituri obținute din activități independente, PFA, chirii sau alte surse descărcați de pe același site declarația cu numărul 200.

Declarațiile se completează cu majuscule, citeț, cu datele personale și datele de identificare ale organizației nonprofit căreia îi dirijați suma de bani.

De regulă ONG-urile își postează pe site-urile proprii formulare gata completate cu datele lor, pe care le puteți descărca și completa cu datele voastre.

La final le trimiteți prin poștă sau le depuneți personal la sediul Direcției de Taxe și Impozite de care aparțineți. Nu uitați, nu mai târziu de 25 mai 2012.

Nu neglijați această formalitate, chiar dacă pare o sumă neînsemnată, cu ea puteți contribui la acțiuni și proiecte de care poate statul nu se ocupă cum trebuie. Iată câteva sugestii de ONG-uri spre care puteți îndrepta cei 2% din impozit:

- Pentru oamenii străzii - Samusocial România

- Pentru creșterea gradului de informare a oamenilor în privința drepturilor lor - Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

- Pentru cunoașterea științifică și un stat modern, secular - Asociația Secular Umanistă din România (ASUR)

- Pentru sterilizarea câinilor străzii și protecția animalelor - Vier Pfoten

- Pentru Clubul câinilor utilitari din România - care pregătește câini de căutare și salvare din dărâmături - CCU

Dacă nu știți încă spre cine să îndreptați acei bani gândiți-vă la un domeniu care vă preocupă și căutați o organizație care are legătură cu acel domeniu.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod