Vrei sa traiesti mai mult? Redu numarul de calorii

Secretul unei vieti lungi consta in cat sau ce consumi, este concluzia la care a ajuns un nou studiu al Universitatii din Wisconsin.
Oamenii de stiinta au descoperit ca reducand cu 30% numarul de calorii consumate poti intarzia procesul de imbatranire si adauga ani buni de viata, conform publicatiei britanice Daily Mail.

Studiul a durat 20 de ani si a fost efectuat pe maimute Rhesus, a caror durata medie de viata este de 27 de ani. Maimutele care au participat la experiment au inregistrat o crestere a duratei de viata cu 7%, supravietuind pana la 29 de ani. Daca efectul este asemanator si la oameni, se estimeaza ca durata de viata va creste cu 6 ani.


Scade riscul afectiunilor specifice varstei inaintate

Cercetatorii au mai descoperit ca un consum scazut de calorii ajuta la prevenirea unor afectiuni specifice varstei inaintate precum cancer, diabet sau Alzheimer.

Explicatia acestor rezultate nu a fost inca descoperita.
Teoriile elaborate de oamenii de stiinta includ schimbarile care au loc in metabolism sau reducerea productiei de "radicali liberi" care dauneaza organismului.

"Prin acest studiu am reusit sa demonstram ca restrictiile calorice incetinesc procesul de imbatranire la speciile primate. Am putut observa ca reducerea numarului de calorii scade si riscul unor afectiuni specifice inaintarii in varsta, crescand astfel durata de viata," declara conducatorul studiului, prof. Richard Weindruch, Universitatea Winsconsin.

Doar jumatate dintre maimutele care, pe durata studiului, au consumat tot ce au dorit au supravietuit comparativ cu 80% dintre maimutele care au primit o dieta cu 30% mai putine calorii.
De asemenea s-a observat ca si incidenta de cancer, boli cardiace sau mentale a fost mai mica la maimutele care au urmat un regim hipocaloric.

"Inca nu putem spune sigur ca schimbarile din dieta pot fi asociate cu schimbarile functionale ale organismului pentru ca cercetarile continua. Ceea ce stim cu siguranta este ca exista diferente ale masei cerebrale care pot fi asociate cu dieta", spune dr. Sterling Johnson, Universitatea Winsconsin.


Mai putine calorii: memorie mai buna

Un alt studiu efectuat de germani arata ca reducerea numarului de calorii din alimentatie ajuta la prevenirea pierderilor de memorie in cazul persoanelor cu varsta inaintata.
De asemenea, studiul arata ca dieta hipocalorica poate intarzia instalarea bolii Alzheimer sau a altor forme de dementa senila.

Studiul publicat in publicatia italiana AGI Salute a fost efectuat pe un grup de 50 de persoane cu varste apropiate de 60 de ani.

La nivel mondial exista 24 de milioane de persoane care se confrunta cu pierderi de memorie, au probleme de orientare sau alte simptome caracteristice dementei senile si se estimeaza ca in 2040 numarul acesta va fi de patru ori mai mare.

Articole utile:
Dieta hipocalorica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bebelusha pe 15 Iul 2009, 17:50
    da

    E adevarat ca , reducand nr de calorii, vei trai cu peste 10 ani mai mult decat o pers care face abuz de calorii si asta s`a demonstrat de`alungul anilor...de ex eu mancam in exces inainte si acum aproape ca numai simt nevoia sa mai consum un nr mare de calorii si sunt multumita

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod