Suplimentele alimentare, intre mit si adevar

Un numar tot mai mare de persoane interesate in mentinerea si ameliorarea sanatatii folosesc suplimente alimentare in acest scop. Studii recente estimeaza ca in tarile dezvoltate economic peste 30% din populatie folosesc zilnic diverse forme de suplimente alimentare, insa fara a beneficia de o baza stiintifica.

Cei mai multi nu cunosc, de exemplu, descoperirile recente legate de relatia nutritie-cancer sau faptul ca utilizarea abuziva a unor nutrienti poate avea efecte fizice negative ireversibile. Nume celebre in domeniul nutritiei precum dr. K. Prasad sau dr. F. Meskens au dezvoltat noi arii majore de cercetare a rolului potential al vitaminelor in mentinerea starii de sanatate, tratarea afectiunilor, a cancerului sau in sporirea eficientei tratamentului. Publicarea si mediatizarea rezultatelor acestor cercetari au determinat evident si dezvoltarea unor mituri legate de valoarea vitaminelor.


Iata cateva dintre conceptiile raspandite in publicul larg:

1. Mit - Starea sanatatii este cu atat mai buna cu cat sunt administrate mai multe vitamine si nutrienti suplimentar.

Adevar - Aceasta teorie poate fi periculoasa. Consumul excesiv al anumitor nutrienti poate provoca probleme serioase, ca de exemplu: administrarea in cantitati mari a vitaminei A produce intoxicarea ficatului, iar excesul de seleniu poate duce la aparitia cataractei.

2.Mit - Sucurile de fructe congelate si bauturile racoritoare obtinute din prafuri, odata amestecate cu apa, stocate in frigider, isi mentin un continut ridicat de vitamina C.

Adevar - Sucurile de fructe congelate sau sub forma de pulbere pot asigura cantitati de vitamina C doar cand sunt baute imediat dupa preparare. Vitamina C dizolvata in apa, chiar cand e stocata la temperaturi scazute, se deterioreaza rapid si dupa 24 de ore, 50% din eficienta este pierduta.


3.Mit - Pentru mentinerea sanatatii sau prevenirea cancerului trebuie sa se ia toate vitaminele dimineata, la micul dejun sau aceste suplimente ar trebui sa se ia in anumite perioade, cum e iarna si ar fi suficient.

Adevar - Frecventa cu care o persoana trebuie sa ia vitamine depinde de gradul de uzura al organismului respectiv. Administrarea vitaminelor A si E oral, de doua ori pe zi (dimineata si seara) este corecta, nu la fel se intampla insa si cu vitamina C. Vitamina C se degradeaza rapid in organism (2 - 4 ore); astfel se recomanda ca vitamina C sa fie consumata de 4 ori pe zi. De asemenea, administrarea doar din cand in cand a vitaminelor nu constituie o practica eficienta pentru mentinerea sanatatii.

4.Mit - Mediul, hrana, apa potabila sunt deja atat de poluate incat nu putem face nimic si drept urmare, trebuie sa acceptam cresterea riscului de imbolnavire drept o realitate.


Adevar - Chiar daca imediat nu putem face prea multe pentru indepartarea substantelor din mediu sau dieta, putem cu siguranta reduce agentii cauzatori de cancer printr-o hranire corecta, suplimente alimentare si mod corespunzator de viata.

5.Mit - Un surplus de zinc este necesar pentru fortificarea sanatatii.

Adevar - De fapt, excesul de zinc poate bloca actiunea seleniului, important agent anticancerigen.

6.Mit - Majoritatea suplimentelor vitaminice sunt eliminate din organism prin urina si materii fecale, asa ca, ce rost are sa le luam?

Adevar - Deoarece nu se cunosc precis cantitatile de vitamine necesare celulelor, trebuie sa le asiguram cantitati suficiente din care ele sa-si poata extrage necesarul. Astfel, desi eliminam cantitati importante de vitamine, aceste vitamine isi vor fi indeplinit rolul impotant in organism.
De aceea excesul de vitamine in dejectiile organismului nu trebuie considerat o irosire.

7.Mit - Suplimentele vitaminice creeaza dependenta.

Adevar - Desi s-au folosit doze mari de vitamina C pentru tratarea dependentei de heroina, ele n-au provocat modificari ale functionarii organismului. Totusi, persoanele care consuma cantitati suplimentare mari de vitamine nu trebuie sa inceteze brusc consumul acestora. Deoarece sistemele organismului s-au adaptat la doze ridicate de vitamine, o intrerupere brusca a alimentarii cu acestea ar putea provoca simptomele unor deficiente de vitamine.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Andrei pe 8 Apr 2013, 11:51
  salut

  suplimentii alimentari sunt suplimenti si masa e masa....adica suplimentii alimentari daca vrei sa slabesti se iau cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa...da nu orice fel de suplimenti...si mesele trebuie sa ai 3 pe zi echilibrate si sarace in calorii...si suplimentii doar adauga acele vitamine minerale care noi nu le mai putem gasi in cantitate suficienta in mesele zilnice. daca vreti sa va ajut mai mult adaugati andrey09g la yahoo sau skype

  0
  0

 • prafurisipastile pe 30 Ian 2012, 03:03
  suplimente nutritive

  prafurisipastile.ro

  0
  0

 • maria pe 3 Dec 2009, 16:45
  supliment alimentar

  as vrea sa-mi spuneti daca de la pastilele naturiste cu ,,supliment alimentar`` ma voi ingrasa sau nu.

  29
  6

 • ioana pe 23 Apr 2009, 14:07
  cura pe baza de pastile?

  vreau sa ma lamuriti cu curele de slabire pe baza de pastile. sunt cazuri in care actioneaza invers, iar persoanele in cauza isi dubleaza greutatea in loc sa slabeasca. de unde stim care sunt distribuitorii sinceri , pe cand toti au aceeasi reclama?

  12
  0

 • puisor pe 29 Nov 2008, 07:14
  vreau un raspuns pe mail

  voi lua niste pastole naturiste ,,emulsie de mumie'' si vreau sa stiu cum le iau dupa mancare sau in loc de mancare?Cu multumiri.....

  6
  1

 • mars claudiu pe 7 Apr 2008, 11:59
  supliment alimentar

  vreau sa stiu ce este suplimentul alimentar

  6
  0

 • lory pe 6 Apr 2008, 12:08
  suplimente alimentare

  vreau sa stiu daca aceste suplimente alimentare te face sa iei in greutate?

  9
  4

 • maru pe 5 Apr 2008, 15:25
  suplimente alimentare

  ce inseamna in adevaratul sens supliment alimentar? in loc de hrana luam aceste pastile? sau dupa ce te hranesti consumi si suplimentul alimentar? sau chiar inlocuiesc o masa si nu te mai hranesti cu nimic?

  17
  4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod