Renunţă la E-uri: Cum să faci unt în casă. E mai bun decât cel din comerţ

Untul poate să conţină untură de porc, seu de vită, grăsime de peşte dezodorizată sau ingrediente din petrol atunci când este falsificat.
Pentru a obţine unt ai nevoie de o smântână foarte grasă. Însă, dacă nu ştii de unde cumperi smântâna poţi să ai multe surprize în privinţa ingredientelor pe care le conţine. Potrivit specialistului în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi, smântâna poate să fie falsificată foarte uşor "prin adaos de făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou, neutralizanţi, cafeinaţi, cretă sau gips".

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu untul, despre care prof. dr. Mencinicopschi susţine că poate să fie falsificat prin adaos de grăsime de calitate inferioară de origine animală sau vegetală. "Cel mai bine imită untul margarinele pe bază de grăsimi hidrogenate (nocive pentru sănătate) obţinute din uleiuri vegetale prelucrate sau din grăsime de peşte dezodorizată.
Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc, seu de vită şi chiar cu produse parafinice provenite din petrol"
, avertizează specialistul.

Poţi să eviţi aceste dileme dacă îţi prepari în casă untul. Este o procedură foarte rapidă şi care nu durează mai mult de 10-15 minute. Trebuie doar să alegi o smântână cu peste 32% grăsime, să o ţii la frigider şi să o mixezi în robotul de bucătărie.


Reţetă unt de casă


Ingrediente

 • 500 grame de smântână grasă (peste 32% grăsime)
 • 2-3 linguri de apă fierbinte
 • sare (opţional)
 • verdeţuri/condimente (opţional).

Se mixează smântâna în robotul de bucătărie până când se separă grăsimea şi se alege zerul
Se scurge zerul şi se adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte (în videoul prezentat).
Se amestecă bine până când se omogenizează.
Se poate pune sare sau diverse condimente/verdeţuri pentru a-i conferi o aromă aparte.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Ionica pe 16 Feb 2014, 00:29
  coment

  oameni buni , eu nu am stiut ca in unt poate sa exixte produs petrol , gips DOAMNE ,, mare E MINUNEA ca mai exista ordenadoare si cu faimoasa EVA RO de la care aflam multe secrete pe care nu mi le trecea prin minte !!! EVA RO CA DUMNEZEU SA VA BINE_CUVINTEZE si familia si tot ce va apartine caci muream si nu stiam de asa ceva !!!MULTUMESC pt toate informatiile pe care ni le trimiti !!!

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod