Flora intestinală

Flora intestinală, antivirusul natural: Bacteriile care îți protejează sănătatea



Iaurtul ajută la dezvoltarea și echilibrarea florei intestinale


Artrită. Studiile par să conducă spre ideea că persoanele care suferă de artrită reumatoidă au un nivel mai mare de bacterii care produc inflamații decât persoanele care nu au această boală.

Flora intestinală este, așadar, o "echipă" uriașă de "muncitori" care lucrează în această uzină unde se prelucrează alimentele și se extrag nutrienții care ne dau energie și ne mențin sănătoși. Când apar dezechilibre în acest proces foarte complex, începem să nu ne simțim bine. Ai observat cum reacționează corpul după ce mănânci ceva nepotrivit sau după o masă prea consistentă? Balonările, starea de indispoziție, lipsa de concentrare, nervozitatea și tulburările de somn au legătură cu afectarea florei intestinale.

Cum să ai o floră intestinală sănătoasă?


Ai grijă la dietă! Totul pleacă de la ce mănânci - începe cu o dietă bogată în fibre, care să includă fructe, legume și cereale integrale. Obișnuiește-te să consumi mere, afine, zmeură, broccoli, linte, năut, fasole, ceapă, anghinare, mazăre, migdale și fistic.

Dieta de tip vestic, bogată în grăsimi, zahăr și sare, dar și săracă în fibre, poate ucide anumite tipuri de bacterii utile, făcând flora intestinală mai puțin diversă. Iar o floră intestinală mai săracă, mai puțin diversificată, înseamnă mai multe probleme de sănătate.

Probioticele ajută sănătatea florei intestinale prin creșterea numărului de bacterii benefice care susțin digestia. De asemenea, ele corectează dezechilibrele care pot să apară la nivelul florei, ținând sub control înmulțirea bacteriilor nocive. Ele creează un mediu ostil pentru bacteriile patogene, care ne pot îmbolnăvi. În acest fel susțin sanatatea florei intestinale și a intregului organism, stimulând sistemul imunitar.

Potrivit Healthline, 75% din alimentele comercializare la nivel mondial sunt produse din numai 12 plante și 5 animale. Dar dieta din multe regiuni rurale a rămas mai diversă și mai bogată în legume. Unele studii arată că oamenii din regiunile rurale din Africa și America de Sud au o floră intestinală mai diversificată.

Multe fructe și legume sunt bogate în fibre, importante pentru dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin, precum bifidobacteriile. O soluție simplă pentru a stimula aceste bacterii este să consumi lactate fermentate, bogate în lactobacili. De exemplu, iaurtul conține bacteriile Bifidus, care dezvoltă flora intestinală. Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă o doză zilnică de 10-20 de miliarde de Bifidus pentru adulți și 5-10 miliarde pe zi pentru copii. Pentru comparație, iaurturile Activia de băut conțin peste 10 miliarde de Bifidus ActiRegularis.

Ia cât mai rar antibiotice! Obișnuiește-te să privești aceste medicamente ca pe niște "bombe cu napalm" care rad tot, pentru că, de fapt, antibioticele distrug nu doar bacteriile care provoacă probleme, ci și pe cele utile. Este foarte important să iei antibiotice doar atunci când ți le prescrie medicul.

Fă mișcare! Activitatea fizică stimulează dezvoltarea unei varietăți mai mari de bacterii în intestin. O floră microbiană mai diversificată îți protejează sănătatea și reduce riscul unor boli.

Nu uita: flora intestinală lucrează în favoarea ta dacă îi furnizezi "materiale" de calitate și dacă o ajuți să funcționeze în parametri optimi, adoptând o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Nimic complicat: mâncare naturală, consumată ponderat, odihnă și mișcare, mai puțin stres! Corpul tău te va răsplăti așa cum ai grijă de el!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod