Jeleuri

Din ce sunt făcute jeleurile? Nu o să le mai mănânci niciodată!

Poate te gândeai că jeleurile au la bază gelatina, dar ştiai că aceasta este de origine animală şi este obţinută din colagen plus ţesuturi animale?

Sunt printre preferatele copiilor, dar te-ai gândit vreodată cam ce conţin aceste jeleuri care sunt atât de consumate? Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe bogate în pectină, fiert cu zahăr până se îngroașă și capătă consistență de gel.

În schimb, jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleurile tradiționale, făcute în casă. Jeleurile realizate industrial se fabrică prin adăugarea unor aditivi de gelifiere (gelatine, pectine etc.) care au rolul să producă efectul de gel mai repede, deci mai economic.

Din ce sunt făcute jeleurile industriale?


De regulă, ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.

Nu ţi se par cam multe ingredientele de bază din moment ce jeleurile se fac tradiţional doar din suc de fructe şi zahăr? Chiar dacă un jeleu preparat în casă poate să fie un desert mai sănătos decât ar fi cele din comerţ, deoarece cantitatea de zahăr poate să fie controlată, în cazul jeleurilor cumpărate nu mai putem să vorbim despre un dulce sănătos. Cu atât mai mult, atunci când ele ajung să fie consumate în cantitate mare de copii.

Ştiai că gelatina care se foloseşte pentru fabricarea jeleurilor este o substanță solidă translucidă, incoloră sau ușor gălbuie, fără miros și aproape fără gust, obținută prin fierberea îndelungată a unor țesuturi animale (țesut conjunctiv – piele), țesut osos, cartilagii, îndeosebi de la: porcine, bovine, cabaline și pești?

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • qwerty pe 26 Dec 2018, 06:46
  Ce e vitamina ?

  Cica contine acid ascorbic. E daunatoare vitamina C ?

  0
  0

 • anda pe 4 Dec 2016, 18:06
  gelatina

  poate,rahatul,este,un,substitut,potrivit,si,destul,de,asemanator,care,poate,este,produs,mai,economic,si,nu,este,atat,de,daunator(cu,continut,de,grasime,redus)

  0
  0

 • SMCA pe 14 Sep 2016, 20:25
  Zahar

  Ingredientul cel mai nociv este zaharul rafinat. Celelalte chestii nu sunt asa dramatice pe cat se lasa sa se inteleaga din articol. Adica ce are gelatina animala? E tot aia din piftie. Sau rosul din gandaci. E mult mai bun cel din gandaci fata de colorantul rosu 100% chimic care se folosea inainte de el. Insa zaharul este chiar o problema mare pentru ca da dependenta. Eu sunt dependent de zahar. Cateodata pot sa ma las, dar e nasol. Cel mai grav e ca nu ma satisface zaharul natural, cum ar fi din stafide, smochine, curmale, prune uscate. Imi trebuie zahar de ala industrial care ridica instant glicemia.

  2
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod