Diferenţe între laptele pasteurizat şi cel UHT

Alege corect la supermarket

Procesarea laptelui presupune fierberea lui în condiţii foarte bine controlate. Află ce diferenţe există între laptele pasteurizat şi ultrapasteurizat (UHT).

Ca să înţelegi cum se prepară laptele ambalat este important să ştii ce se întâmplă cu el după ce este colectat de la fermă. Laptele crud este răcit instant şi transportat către producător. Este importantă această răcire, deoarece după mulgere laptele are o temperatură de 37 grade Celsius, fiind mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, explică Bogdan Paraschiv, director adjunct Albalact.

 

Potrivit specialistului, inactivarea tuturor microorganismelor nesănătoase este cu atât mai eficientă cu cât temperatura de prelucrare a laptelui este mai ridicată (peste 100 grade Celsius). Astfel, prelucrarea laptelui în fabrică prespune:

  • un tratament termic foarte scurt
  • nu se adaugă nimic în conţinutul lui
  • vitaminele sunt păstrate intacte
  • proprietăţile organoleptice rămân neschimbate
  • siguranţa alimentară este garantată.


Să cumpăr lapte pasteurizat sau UHT?


Laptele pasteurizat şi cel UHT nu necesită fierbere, deoarece atât pasteurizarea, cât şi ultrapasteurizarea presupun încălzirea laptelui la o temperatură foarte înaltă (însă diferită) pentru distrugerea patogenilor, procesul fiind urmat de o răcire instantă. Cu cât este menţinut la o temperatură înaltă mai puţin timp, cu atât calitatea laptelui este mai bună.
Acest efect de "şoc termic" este mai blând decât fierberea laptelui acasă care trebuie să stea mai mult timp pe foc pentru a ajunge la fierbere.

Ca să alegi în cunoştinţă de cauză, iată care sunt diferenţele între cele două tipuri de lapte:

1. Laptele pasteurizat este încălzit la 72-75 grade Celsius, temperatură la care se menţine 15-20 de secunde înainte de a fi răcit.
Laptele UHT este încălzit la 140 grade Celsius, fiind menţinut 4 secunde înainte de răcire.

2. Prin pasteurizare se elimină 99,99% din bacteriile iniţiale, dar nu şi sporii care pot să germineze după desfacerea cutiei.
Prin ultrapasteurizare se distrug atât bacteriile, cât şi sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatură ultraînaltă se înlătură orice bacterie periculoasă.

3. Laptele UHT nu necesită refrigerare, de aceea se poate păstra la orice temperatură, însă după desfacerea cutiei se ţine la rece.
Laptele pasteurizat trebuie păstrat la frigider înainte şi după desfacerea cutiei.

4. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, dacă a fost păstrat la temperatura optimă.
Laptele UHT rezistă cel puţin 6 luni fără refrigerare şi conservanţi, timp în care nu îşi modifică textura, culoarea, gustul sau valoarea nutriţională.

5. Nutrienţii din laptele UHT sunt mult mai bine conservaţi decât în cel pasteurizat pentru că produsul este adus la o temperatură foarte mare în doar câteva secunde.

Atenţie la umflarea cutiei care indică posibilitatea ca laptele să fie alterat.



Alege laptele ambalat în cutie!


Deoarece sticlele PET şi pungile nu se pot steriliza, laptele la cutie este o opţiune mult mai sigură, deoarece este ambalat după reguli stricte de igienă şi tehnologie aseptică. "Ambalajul din carton are mai multe straturi, iar materia primă e celuloza, în proporţie de 75%, ceea ce îi oferă stabilitate şi fermitate, 20% polietilena care sigilează produsul în interior, iar restul de 5% e aluminiu (între stratul de polietilenă şi carton fără să intre în contact cu produsul), care protejează produsul de acţiunea nocivă a oxigenului şi a luminii, mărindu-i termenul de valabilitate", explică Daniela Cîrmaciu, reprezentant comunicare si mediu Tetra Pak.

De reţinut! Cumpărând laptele UHT sprijini mediul înconjurător pentru că ambalajul foloseşte materii prime regenerabile. Obişnuieşte-te ca după ce ai consumat laptele să pliezi cutia şi să o arunci la containerul albastru pe care scrie "Hârtie-Carton" din preajma punctelor de colectare.


Românii preferă laptele crud


Statisticile arată că un român consumă 36 litri de lapte pe an. Deşi au numeroase opţiuni de a alege laptele din comerţ, 68% dintre români preferă laptele crud, nerefrigerat şi doar 32% optează pentru laptele ambalat din supermarket.
Motivele sunt foarte simple: laptele crud, nepasteurizat este mai ieftin pentru persoanele care locuiesc la oraş şi la îndemâna celor care locuiesc în mediul rural.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mocanu Ovidiu pe 4 Aug 2021, 13:11
    Informatie eronata

    Aceste materiale nu se colecteaza selectiv la capitolul "Hârtie-Carton" ci la categoria materiale plastice.

    0
    0

  • Gornic Alex pe 25 Dec 2013, 20:20
    Lume Lume!

    Acest articol nu este deloc util fiindca dezinformeaza populatia! Laptele UHT, prin fierberea lui la 144 de grade, isi pierde toate vitaminele,toti nutrientii,de aceea avand si un termen de valabilitate mai mare. Inainte sa scrieti un asemenea articol,va rog sa va informati mai bine! Numai bine!

    6
    1

  • mirela pe 6 Oct 2010, 08:27
    exceptional

    Foarte bun articol.Chiar nu stiam diferenta dintre laptele UHT si pasteurizat.

    5
    2

  • Angi pe 5 Oct 2010, 15:30
    Util

    Foarte util articolul. Am aflat multe informatii pe care nu le stiam.

    4
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod