Ce alimente să scoți din meniu pentru a evita guta, pietrele la rinichi sau artrita reumatoidă

Pentru a evita aceste afecțiuni trebuie să eviți oxalații! Oxalații sunt substanțe care se regăsesc în organismul uman și în componența numeroaselor plante. Nu sunt esențiali pentru sănătate, iar consumul excesiv poate provoca pietre la rinichi, gută, artrită reumatoidă și alte afecțiuni. Află ce alimente trebuie să eviți pentru a stopa efectele negative.
Deși nu poți ocoli complet oxalații este important să știi că anumite alimente conțin cantități foarte ridicate și pot fi problematice dacă deja ai un risc crescut de calculi renali, gută sau artrită. Rubarba, hrișca, pătrunjelul, piperul, semințele de mac, spanacul și sfecla roșie sunt numai câteva dintre sursele naturale de acid oxalic.

De ce cauzează oxalații calculi renali și agravează artrita și guta?

În momentul în care oxalații ajung în interiorul organismului se vor combina cu moleculele de calciu și fier, formându-se cristale care vor ajunge în urină. Aceste cristale pot cauza formarea pietrelor la rinichi, aproximativ 80% dintre cazurile de calculi renali fiind rezultatul unei diete bogate în oxalați.
De asemenea, alimentele care conțin aceste substanțe agravează semnificativ starea pacienților diagnosticați cu artrită, reumatism sau gută, specialiștii fiind convinși că un astfel de meniu poate exacerba riscurile sau va provoca manifestarea mult mai rapidă a bolilor respective. 

Iată ce alimente trebuie să eviți pentru a consuma o cantitate redusă de oxalați:

1. Anumite băuturi

Deși poți fi foarte atent la ceea ce este în farfurie este mult mai ușor să treci cu vederea proprietățile băuturilor pe care le consumi. Pe lista băuturilor cu mult oxalat se regăsesc ciocolata caldă, sucul de morcovi și limonada. Ciocolata caldă conține 65mg de oxalat la o cană, sucul de morcov are 27mg, iar limonada realizată din suc concentrat va avea 15mg.
Nucile sunt și ele o sursă de oxalați, fiind recomandat să eviți alternativele pentru lactate cum sunt laptele de migdale sau de nuci caju.

2. Dulciurile

Din păcate reducerea totalului de oxalați va afecta și cantitatea de dulciuri pe care o poți consuma. O singură felie de prăjitură cu ciocolată va avea 15mg de oxalat, iar o negresă va conține 60mg. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la desertul tău favorit, ci îl poți combina cu un pahar de lapte, care va reduce procentul de absorbție a oxalaților. Fii atent și la alternativele pentru zahăr. O linguriță de stevia are 42mg de oxalat, în timp ce aceeași cantitate de zahăr nu conține deloc oxalați.

3. Soia

Foarte multe persoane se orientează spre produsele din soia ca variantă ideală pentru un meniu mai sănătos, fără grăsimi animale, dar aceste alimente conțin cantități semnificative de oxalați și fitați. Făina de soia, pudra proteică, boabele de soia și untul de nuci de soia au peste 10mg de oxalat la fiecare porție, iar tofu și laptele de soia au un nivel redus de oxalat, sub 10mg.

4. Fructele la conservă sau confiate

Deși fructele proaspete au un nivel foarte redus de oxalați trebuie să fii, totuși, prudent când consumi portocale, curmale, avocado și grepfrut. În ceea ce privesțe fructele confiate sau la conservă riscurile cresc foarte mult deoarece au mult mai mulți oxalați.
3 linguri de ananas confiat au 30mg de oxalat, ½ cană de ananas de la conservă va avea 24mg de oxalat, în timp ce o cană de ananas proaspăt nu va avea decât 4mg de oxalat. Merișoarele, merele și caisele confiate sunt singurele opțiuni cu un risc redus.

5. Cartofii

Sunt un ingredient versatil, care apare foarte frecvent în rețetele preparate acasă sau comandate la restaurant. Indiferent dacă alegi chips-urile, piureul, cartofii prăjiți sau pe cei copți, cantitatea de oxalați va fi ridicată. 30g de chips-uri vor conține 21mg de oxalat, iar un cartof copt are 100mg de oxalat. Mai bine încearcă popcornul sau chips-urile din făină de porumb, care au sub 7mg de oxalat.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod