Alergia la machiajul mineral: ingrediente problematice, roșeață și acnee

Natural, organic, vegan. Aceste caracterizări sunt utile, dar nu garantează înlăturarea tuturor ingredientelor cu potențial alergenic. Este în continuare posibil să ai parte de acnee, înroșire, inflamații sau exacerbarea eczemei chiar dacă ai optat pentru machiajul mineral.
Poate credeai că nu ai de ce să-ți faci griji dacă ai ales machiajul mineral, însă compoziția fiecărui produs este diferită și poți avea reacții adverse chiar dacă include mai puține ingrediente.

 
Imperfecțiunile și apariția coșurilor

Unul dintre cele mai frecvente semne ale alergiei la machiaj este apariția coșurilor. La scurt timp după aplicarea produsului vei observa 1-2 coșuri sau pot apărea mai multe. Acest fenomen indică o reacție adversă la produsul de machiaj și se datorează de obicei ingredientului numit bismuth oxychloride, care exacerbează acneea în cazul persoanelor cu pielea foarte sensibilă.

 
Roșeața și inflamațiile

În unele situații pielea se poate înroși, se va inflama sau va deveni fierbinte după aplicarea produselor de machiaj. Simptomele pot fi temporare și reduse ca gravitate, dar se poate ajunge și la roșeață severă și senzații de arsură. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele cu pielea sensibilă semnalează adesea înroșirea, iritarea sau chiar crăparea pielii ca urmare a folosirii machiajului mineral.
Aceste reacții nedorite sunt cauzate de combinația dintre mică, oxidul de zinc și bismuth oxychloride. În general va fi nevoie de o cremă pe bază de steroizi pentru a reduce umflarea pielii și a calma roșeața localizată la nivelul tenului.

 
Senzația de mâncărime

Este posibil să apară și o senzație constantă de mâncărime, explicată de obicei prin sensibilitatea la dioxidul de titan. Acest ingredient va cauza apariția mâncărimilor de fiecare dată când este cald în jurul tău și ai tendința de a transpira. De asemenea, contează și cum aplici machiajul mineral. Mișcările bruște și frecarea pielii vor favoriza descuamarea, mâncărimea și starea de disconfort general.

 
Deshidratarea accentuată sau severă

Pielea extrem de uscată sau porțiunile de ten descuamate ori crăpate sunt un alt simptom asociat cu folosirea machiajului mineral. Dacă ai tenul uscat va fi greu să utilizezi acest tip de machiaj, dar există o diferență între menținerea uscării și agravarea ei.
Siliciul și argila din cosmetice vor deshidrata pielea, dând un aspect obosit și îmbătrânit, în timp ce accentuează imperfecțiunile și creează senzația de „piele care strânge”. Potrivit specialiștilor, aplicarea siliciului la nivelul tenului agravează uscarea în 70% dintre cazuri.

 
Ce substanțe trebuie să eviți?

Dacă ai pielea sensibilă, suferi de rozacee, acnee, dermatită, eczemă sau psoriazis trebuie să eviți următoare ingrediente pe care le poate conține machiajul mineral:

 
1. Bismuth oxychloride 

Este cauza cea mai frecventă a alergiilor cosmetice. De obicei este utilizat în diferite formule de machiaj pentru a crea o strălucire plăcută, dar poate astupa porii sau va cauza umflături, coșuri, mâncărimi ori înroșire.

 
2. Mica

Un alt ingredient problematic este mica. Reacțiile negative în acest caz sunt mai complexe pentru că nu toate persoanele vor avea probleme la dozele extrem de mici.
Mica este un ingredient inactiv, ceea ce înseamnă că nu va cauza individual reacții chimice negative. 
Roșeața și inflamațiile asociate cu folosirea machiajului care conține mică sunt determinate de substanțele cu care este combinată. Pentru a crea nuanțe și texturi interesante, precum și pentru a ameliora rezistența machiajului particulele de mică vor fi îmbrăcate în alte componente chimice. Asigură-te că se află la finalul listei de ingrediente sau selectează un produs care nu o conține.

 
3. Oxidul de zinc sau dioxidul de titan

Aceste 2 ingrediente sunt folosite pentru a intensifica nuanțele machiajului și pentru a oferi protecție solară, dar pot determina apariția reacțiilor alergice. Potrivit specialiștilor, deși aceste metale nu sunt alergeni ionii lor se pot combina cu proteinele biologice, creând noi proteine care cauzează alergii la suprafața pielii.

 
4. Carminul

Deși este considerat o substanță inofensivă, persoanele cu pielea foarte sensibiă pot reacționa negativ. Se utilizează de obicei în compoziția rujurilor sau a fardurilor de ochi pentru a crea nuanțe de roz, roșu sau mov.
Reacțiile negative la carmin sunt pleoapele umflate, lăcrimatul ochilor, mâncărimea sau sufocarea, în cazurile grave.

 
5. Boron nitride

Având în vedere faptul că bismuth oxychloride este un ingredient considerat problematic, s-a creat o alternativă reprezentată de boron nitride. Acesta este utilizat pentru absorbția excesului de sebum, dar poate deshidrata pielea, creând o uscare severă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod