6 sfaturi ca să controlezi consumul de sare. Recomandările unui expert în nutriţie

Consumul exagerat de sare afectează în special inima şi rinichii. Ca să nu faci excese trebuie să cunoşti câtă sare e bine să consumi şi cum să controlezi cantitatea ingerată zilnic.

Consumul exagerat de sare afectează în special inima şi rinichii. Ca să nu faci excese trebuie să cunoşti câtă sare e bine să consumi şi cum să controlezi cantitatea ingerată zilnic.

 

Sarea (clorura de sodiu) este esenţială pentru funcţionarea organismului, însă atunci când este consumată în exces generează dezechilibre în întregul organism. O persoană fără probleme medicale poate să consume zilnic maximum o linguriţă de sare, aceasta fiind cantitatea normală recomandată. Însă, nu trebuie să omiţi faptul că orice produs pe care îl cumperi dintr-un supermarket conţine o cantitate mai mare sau mai mică de sare, astfel că riscul de a exagera cu sarea este unul foarte ridicat.



De reţinut! O persoană sănătoasă nu poate să aibă un deficit de sodiu chiar dacă nu sărează deloc mâncarea, deoarece acesta se regăseşte în majoritatea alimentelor. Ca să-ţi faci o idee despre conţinutul de sare al alimentelor pe care le găsim în comerţ şi pe care foarte multă lume le consumă cu regularitate, iată o mică listă:

  • mezeluri: 2,5 - 9 grame de sare la 100 de grame de produs;
  • peşte afumat: 1,5 - 5 grame de sare/100 de grame de produs;
  • brânzeturi: 1,8 grame de sare la 100 de grame de produs;
  • sosuri, conserve: 1,5 grame sare la 100 de grame de produs.



Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române, sodiul este important pentru organism pentru că e implicat în:

  • metabolismul proteinelor şi al glucidelor
  • transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară
  • activitatea hormonilor
  • controlul senzaţiei de sete
  • producerea urinii şi a altor secreţii (lacrimi, salivă, transpiraţie, suc gastric).



Cum să controlezi consumul de sare

Iată care sunt câteva dintre cele mai bune sfaturi recomandate de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române în cartea sa recent lansată "Abecedar de nutriţie":

 

 

1. Evită supele instant, conservele de carne sau legume, carnea afumată şi sărată, brânzeturile, murăturile, fructele de mare conservate prin sărare, sosurile (chilli, ketchup, muştar, maioneză, soia), chipsurile, sticksurile, covrigeii, amestecurile de condimente cu sare, monoglutamatul de sodiu.

2. Evită adaosul unei cantităţi mari de sare în timpul gătirii alimentelor.

Ca să conferi aromă mâncărurilor foloseşte-te de usturoi, ceapă, borş, pătrunjel, verdeţuri uscate, piper sau alte condimente simple.

3. Înainte să te aşezi la masă, pune solniţa departe de tine. Nu o păstra niciodată la îndemână!

4. Spală legumele conservate înainte de a le folosi.

5. Citeşte cu atenţie etichetele, deoarece excesul de sodiu poate să provină şi din monoglutamatul de sodiu, bicarbonatul de sodiu, benzoatul de sodiu, alginatul de sodiu.

6. Redu treptat cantitatea de sare din alimentaţia pentru a permite papilelor gustative să se adapteze. Un prim pas ar fi acela de a ţine departe de tine solniţa atunci când te aşezi la masă şi de a încerca să simţi aroma fiecărui aliment în parte.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod