Nutritionistul Martin Brunnberg raspunde la intrebari esentiale despre nutritie

Oricat de multe ai sti despre nutritie si, in general, despre un regim de viata sanatos, mereu ai sentimentul ca iti scapa ceva esential. Care ar putea fi cea mai buna metoda de slabit, fara a-ti "greva" organismul de vitaminele esentiale si fara a te infometa? Prietena ta cea mai buna a urmat dieta Montignac si arata foarte bine - sa incerci si tu, oare? Sau sa incepi sa tii un regim disociat? Fiecare dintre acestea are particularitatile sale, si sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Nutritionistul Martin Brunnberg clarifica, pentru Eva.ro, o serie de probleme referitoare la nutritie si regimurile de slabit.

Ce ar trebui sa mancam in timpul unei diete pentru a nu ne infometa?

De cate ori nu ne-am propus sa tinem dieta! Si, probabil, tot de atatea ori ne-am razgandit si am abandonat, pentru ca nu mai puteam face fata senzatiei de foame care ne chinuia in cea mai mare parte a timpului. Exista o solutie, insa, asa cum ne spune Martin Brunnberg, este si cel mai dificil de pus in practica: "Mananca putin, dar fara sa iti fie foame. Poti sa mananci chiar mai mult de cinci mese pe zi, in cazul dependentilor de zahar. De asemenea, pudra de proteine este cea mai buna solutie in acest caz. Deci, trebuie sa fii la limita intre a-ti fi foame si a manca pe cat de putin posibil. Pentru ca, daca simti ca iti este foame si nu mananci, oare ce se intampla? Foamea dispare, nu? Da, insa problema este ca metabolismul incetineste si pot aparea dezechilibre grave in organism", explica nutritionistul.

Dar, in ipoteza in care dieta pe care am urmat-o a dat rezultatele scontate si am slabit, ce putem face pentru a ne mentine silueta? In primul rand, este o problema de perceptie. "Cred ca ar trebui sa reconsideram aceasta problema a nutritiei, pentru ca multi oameni asociaza dieta cu senzatia de foame si sunt infometati 90 la suta din timpul in care tin regim. Ei se mai gandesc, pe de alta parte, ca o data pe zi pot manca oricat de mult, din moment ce in restul zilei se infometeaza constient", spune Brunnberg, si ne atrage atentia asupra consecintelor directe care decurg de aici. "Ati observat ca in felul acesta incepeti sa mancati mai mult si se intampla sa va treziti in timpul noptii din cauza ca va este foame?". Prin urmare, ar trebui sa ne schimbam obiceiurile alimentare - nu numai ce si cat, dar si cand mancam.

Regimul disociat - solutia problemelor noastre?

La aceasta intrebare, raspunsul lui Martin Brunnberg este negativ. "Nu cred ca este o dieta buna. Dar cele mai ciudate diete functioneaza, depinde cum le urmezi. Un exemplu de dieta ar fi urmatorul: timp de 12 saptamani mananci numai paine alba, lapte si unt gras, pe saturate, si cu siguranta vei slabi. Pentru o anumita persoana aceasta dieta merge, pentru alta nu. Nu cred ca este modul ideal de a pierde din greutate. Cel mai bine este sa mananci cat mai putin posibil".

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii furnizezi organismului necesarul zilnic de proteine, pentru ca sunt cele mai satioase, iti protejeaza muschii (deoarece, atunci cand pierzi din greutate, pierzi si din masa musculara, iar metabolismul incetineste). Totodata, proteinele contribuie si la mentinerea temperaturii optime a corpului.

Cate ceva despre celebra dieta Montignac...

S-au scris foarte multe articole si studii pe tema aceasta, iar eficienta dietei Motignac ramane inca un subiect de controversa. Martin Brunnberg ne spune care este parerea sa: "Aceasta dieta poate da rezultate excelente uneori, iar alteori se dovedeste complet inutila. Problema este ca Montignac nu a inteles anumite lucruri si a simplificat in mod excesiv. I-am citit cartile si pot spune ca nu cunoaste prea bine subiectele despre care vorbeste. Interesant este ca include in dieta sa alimente sanatoase, insa ar putea sa se documenteze mai mult. Problema cu toate aceste diete obisnuite este ca sunt foarte simple, astfel incat daca le folosesti, nu trebui sa gandesti prea mult. Toate teoriile despre care vorbesc eu te imping sa gandesti, sa inveti... Dar oamenii nu vor sa invete. Ei vor ca totul sa fie simplu - si asta e imposibil", a subliniat Brunnberg.

Exista riscul ca aceste diete sa ne schimbe metabolismul? Nu este cazul, ne spune nutritionistul, care subliniaza faptul ca riscurile cele mai mari ni le asumam daca tinem diete care ne impun sa mancam o singura masa pe zi.

Dieta vegetariana este indicata?

Nu exista o "reteta" care sa functioneze indiferent de situatie. "Depinde ce intelegi prin dieta vegetariana. Daca mananci mancare pregatita in casa, mazare si linte, atunci probabil ca este o alternativa buna, cu toate ca un asemenea regim este foarte scazut in proteine. Pe de alta parte, unele feluri de mancare vegetariana sunt foarte grase, iar in cazul acesta dieta vegetariana nu este nici pe departe o solutie fericita", considera Martin Brunnberg.

Cum putem evita rontaitul atunci cand suntem prea stresate?

De multe ori, mancam nu pentru ca ne este foame, ci pur si simplu ca urmare a faptului ca suntem agitate si simtim nevoia sa rontaim ceva. Azi o ciocolata, maine cateva napolitane, poimaine biscuiti... iar peste o luna, constatam ca nu mai putem imbraca blugii. In privinta acestui obicei, Brunnberg este cat se poate de transant. "Micul dejun este obligatoriu. Unii oameni isi iau micul dejun in masina, autobuz, sau la serviciu. Acest lucru nu este normal. Trebuie sa stai jos si sa mananci linistit, pentru a-i transmite creierului tau informatia ca mananci. Numai atunci alimentele vor fi bine digerate, iar vitaminele si mineralele, asimilate optim de organism".

Renunta la pilulele de slabit

"Nu stiu ce tipuri de pilule de slabit exista in Romania, dar daca acestea dau rezultate, inseamna ca sunt periculoase. Pe de alta parte, exista unele plante, cum ar fi ceaiul verde, care sunt aproape inofensive. Acesta este recomandabil mai ales pentru femei, deoarece previne osteoporoza, cancerul uterin si cel mamar", mai spune Martin Brunnberg.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 16 Sep 2011, 21:44
    vreau sa ma ingras !

    am 21 de ani si 50 de kg , 1;67 , si nu reusesc sa ma ingras de niciun fel si mananc destul de bine , si daca pun pe mine 2 kg intr-o saptamana maxim le dau jos... de trei ani de zile cu chinui cu problema asta ... nu am depasit mai mult de 52 de kg ! va rog sa-mi raspundeti ! va multumesc !

    0
    0

  • anitei oana pe 1 Dec 2010, 23:16
    vreau sa slabesc

    ma-m ingrasat mai mult dupa cele doua sarcini si as vrea sa imi recomandati o metoda de slabit mai eficienta.va multumesc

    0
    0

  • ANDREEA pe 10 Nov 2010, 10:40
    VREAU SA SLABESC

    Vreau sa slabesc macar 10 kg cat mai repede.am incercat cu curade slabire dar vad ca nu merge.ce sa fac?ma puteti ajuta cumva?va mltumesc.

    4
    0

  • MIHAELA(SPANIA) pe 17 Aug 2010, 10:11
    SLABITUL(DIETA)

    AM TRIMIS PE 2 AUGUST O INTREBARE DE CE NU PRIMESC RASPUNS? UNDE PRIMESC DACA PUTET-I SA-MI RASPUNDET-I PE ADRESA MARIANBRE@YAHOO.ES

    0
    0

  • adrian pe 3 Aug 2010, 19:22
    ajutor!

    Am 32 de ani, 1,83 înălţime şi 117 kg. Vă rog mult ajutaţi-mă să slăbesc, sunt disperat! Am mai ţinut diete, slăbind până la 99 kg, dar acum am pus la loc totul. Nu mănânc pâine deloc, carne foarte rar, dulciuri la fel. Problema este că sunt foarte sedentar şi foarte, foarte stresat.

    0
    0

  • MIHAELA (SPANIA) pe 2 Aug 2010, 22:19
    VREAU SA ZLABESC AJUTATI-MA?

    DIETE AM TINUT MEREU DAR FARA RANDAMENT?ACUM NU MANANC MAI NIMIC CIUGULESC (NU PAINE) FRUCTE LEGUME SALATE SI APA 3 LITRI PE ZI CAND MIESTE FOAME BEAU APA CE SA FAC CA MA SIMT CA UN BALON MEREU ASIMILEZ APA MA INGRAS MAI MKULT IN LOC SA ZLABESC?AM 83 KG 1.48 CM CE SA FAC SA AJUNG LA GREUTAYE FARA SA.MI VINA AMETEALA

    0
    0

  • mirelasilaghi pe 15 Mar 2010, 18:34
    vreau sa slabesc

    as dori sa slabesc macar 15 kg din cele 25 pe care le-am acumulat dupa cele 2 sarcini. Problema este ca mai alaptez. Nu stiu cat (avem 7 luni) dar nu as opri chiar acum. Exista vreo dieta care sa le combine ambele probleme?

    0
    0

  • mirelasilaghi pe 15 Mar 2010, 18:34
    vreau sa slabesc

    as dori sa slabesc macar 15 kg din cele 25 pe care le-am acumulat dupa cele 2 sarcini. Problema este ca mai alaptez. Nu stiu cat (avem 7 luni) dar nu as opri chiar acum. Exista vreo dieta care sa le combine ambele probleme?

    0
    0

  • mariana pe 10 Mai 2009, 20:58
    vreu sa slabesc

    asi vrea si eu o dieta care sa aibe rezultate am 1,65m si 60 kg. am tinut diete dar nu am putut sa slabesc de curand mam apucat de alergat dar nu se vede nimic.

    0
    0

  • Andronic Lucia pe 3 Apr 2008, 11:54
    buna

    da eu am mai tinut regim alimentar si am avut rezultat f bun ma simteam f bine aveam multa energie ,am slabit si cu timpu mam ingrasat din nou acum am inceput din nou dieta si deja se cunoaste. ce trebue sa fac sa ma mentin?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod