Jurnalul dietei

Un program nutritional se refera in general la anumite tipuri de alimente, consumate la anumite ore si in anumite cantitati si cere o anumita rigurozitate.

Din pacate, toate preocuparile si sarcinile zilnice nu permit monitorizarea exacta a ceea ce mancam si, de aceea, cateva insemnari legate de felul in care s-au respectat mesele pot face minuni in ceea ce priveste rezultatul dietei.

Asadar, un jurnal al dietei poate fi un instrument foarte eficient in urmarea riguroasa a unei diete fie ea de slabire, de mentinere sau terapeutica. Acest jurnal trebuie practic sa contina raspunsurile la cateva intrebari care determina buna desfasurare a programului nutritional.


Informatiile notate in acest jurnal pot ajuta persoana care urmeaza dieta, dar si pe medicul de familie sau pe nutritionist sa determine care sunt nevoile nutritive ale acesteia si, mai ales, sa personalizeze cat mai exact dieta.

In general, jurnalul trebuie sa contina informatii privind desfasuratea programului alimentar pe o perioada de minim o saptamana, insa studiile au aratat ca pana si notitele facute pe parcursul unei singure zile ajuta semnificativ la respectarea dietei si la schimbarea obiceiurilor alimentare.

Este important ca odata infiintat acest jurnal, acesta sa fie completat nu la sfarsitul zilei, ci la momentul consumarii oricarui aliment: o bomboana, un covrig, un suc, pentru ca desi par cantitati mici de alimente, caloriile pe care le cotin acestea se aduna si au un cuvant greu de spus pe cantar.


De asemenea, informatia trebuie sa fie foarte specifica; spre exemplu, s-a consumat un sandvis, trebuie specificata compozitia acestuia si toate ingredientele suplimentare: maioneza, ketchup, sosuri, smantana, unt, cartofi prajiti, etc.

Foarte important este, de asemenea, sa se noteze cu exactitate tipul alimentului, cartofi prajiti, nu doar cartofi, in asa fel incat la citirea acestor informatii sa se poata justifica rezultatele dietei.

Cantitatea conteaza. Iata de ce este bine de notat, macar cu aproximatie, cantitatea de alimente consumate la fiecare masa, exprimata fie per grame, fie per bucata.

Ora sau momentul la care se consuma fiecare masa sau gustare sunt esentiale.
Pentru organism nu este acelasi lucru daca cina este luata la ora 18:30 sau la 21:30.

Locul in care s-a luat masa este important: mesele luate acasa par sa fie mai bogate nutritiv, cu mai putini aditivi alimentari si mai controlate cantitativ decat cele luate la restaurant, la fast-food sau in masina.

Pentru analiza comportamentului alimentar este interesant de notat daca masa a fost luata in compania unei alte persoane sau a familiei sau singur/a.

Activitatea efectuata in timpul mesei este, de asemenea, importanta: citit, uitat la TV, calcat rufe, etc. Starea de spirit la momentul mesei sau a gustarii, este foarte importanta: tristete, deprimare, fericiere, etc.


Si astfel, avand o descriere exacta a zilei sau a saptamanii, din punct de vedere nutritional, jurnalul poate deveni un adevarat aliat in lupta impotriva kilogramelor, se vor putea explica usor variatiile greutatii corporale si se va putea realiza care este de fapt dieta urmata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod