Pentru lumea occidentala dieta japoneza nu este simplu de urmat insa principiile ei ar trebui luate in consideratie si iata cateva dintre regulile dupa care isi alcatuiesc dieta niponii:
Japonezii consuma cantitati mici de alimente la fiecare masa spre deosebire de semenii lor europeni si mai ales nord-americani;
Japonezii gatesc foarte usor, fara grasimi, sosuri grase si cu multe supe (celebra dashi);
Japonezii mananca orez in loc de paine; orezul brun este mai sanatos decat paine alba, plina de glucide;
Japonezii mananca bine de dimineata - micul-dejun japonez este o masa complexa asemanatoare cinei: supa, peste, orez, etc.;
Japonezii consuma rar dulciuri - si chiar si atunci in cantitati foarte mici;
Japonezii, in special femeile japoneze, nu urmeaza diete drastice de slabire. Este adevarat insa si faptul ca in mod natural japonezele sunt mignone si au o structura osoasa fina si delicata. Chiar a fost editata de curand o carte care vorbeste, pornind de la specificul bucatariei japoneze, despre frumusetea si tineretea femeii japoneze si care se numeste: "Femeile japoneze nu se ingrasa si nu imbatranesc";
Japonezii fac multa miscare - desi sunt o forta in domeniul constructiei de masini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, in cea mai mare parte a zilei. De asemenea, majoritatea cladirilor japoneze nu sunt foarte inalte si nu au lift, iar urcatul scarilor este o forma foarte eficienta de exercitiu fizic;
Japonezii mananca mult peste, legume, orez, soia, ceai si fructe iar fiecare din aceste alimente, furnizeaza cantitatea si diversitatea de nutrienti necesara mentinerii sanatatii;
Japonezii tin la componenta estetica specifica mesei si folosesc o mare diversitate de vase de dimensiuni mici pentru diferite alimente.Dupa cum se vede principiile alimentatiei japoneze nu sunt foarte greu de urmat si astfel le putem adopta pentru a fi mai sanatosi si pentru a ne mentine in forma.
Comentarii (1)
Asa ar trebui sa arate alimentatia romanilor,dar din pacate educatia nutritionala este slaba,iar oamenii mor datorita afectiunilor cardio-vasculare,diabet,obezitate,sindrom metabolic,hipertensiune arteriala,etc.Aceste boli ar putea fi prevenite cu ajutorul alimentatiei.
Posteaza comentariu