Dieta la birou

Alimentatia sanatoasa este obiectivul multora dintre noi, insa a manca sanatos la birou este uneori foarte dificil: mult de lucru, orar prelungit, situatii neasteptate, intalniri interminabile.

Iata doar cateva exemple de motive care pot favoriza alegerea unor alimente nesanatoase drept sursa de energie la birou. Si atunci pentru a putea fi consecventi in ceea ce priveste alimentatia echilibrata trebuie sa planificam din timp ceea ce vom consuma la serviciu si, mai ales, gustarile pe care le vom lua in cazul in care situatia iese de sub control si nu ajungem sa mancam clasica salata de ton sau de pui.

Cum faci alegerea sanatoasa?

Traim in mare viteza si suntem din ce in ce mai pretentiosi cu alimentele pe care le alegem. De aceea, gustarea trebuie sa fie cat mai naturala, sa nu coste mult si sa nu necesite preparare indelungata. In acest fel organismul hranit cu substante nutritive de calitate va raspunde mai bine la stres si va avea mai multa energie pe intreaga durata a zilei.Asadar primul punct important din strategia unei alimentatii echilibrate este micul dejun. Aceasta masa este esentiala pentru ca furnizeaza nutrientii necesari pentru primele ore ale zile (care sunt de obicei si cele mai solicitante) si ajuta la controlul si mentinerea greutatii corporale (datorita prevenirii hipoglicemiei si a alimentatiei emotionale implicate de aceasta).

Nu sari peste pranz!

De asemenea, pranzul este o masa foarte importanta, care devine de cele mai multe ori lipsit de prioritate atunci cand suntem la servici. De obicei aceasta masa se amana foarte mult si de cele mai multe ori se instaleaza senzatia de foame foarte puternica. Si cand ne este foarte foame, tendinta este de a face alegeri culinare nesanatoase: fast food, dulciuri, cipsuri, produse rafinate de panificatie. Si astfel se explica si de ce cantarul indica din ce in ce mai mult, si de ce nu ne simtim grozav (balonare, constipatie, nervozitate).

Sfaturi pentru un pranza sanatos la serviciu

Vestea buna este ca un pranz sanatos sau o gustare nutritiva la serviciu este un obiectiv posibil si foarte usor de atins:

Planificarea meselor luate la birou inca din ziua anterioara. De exemplu, la cina se poate gati o portie suplimentara, care poate fi impachetata chiar dupa masa de seara si astfel puteti dormi linistiti, ca problema pranzului e rezolvata;

Daca nu e timp de iesit la restaurantul din apropiere, atunci sertarul biroului trebuie sa fie aprovizionat corespunzator si sa furnizeze gustarea rapida si sanatoasa atat de necesara: conserva de fructe (dietetica), fructe uscate (maxim 100 g), biscuiti din graham dietetici (fara sare si zahar), nuci, alune de padure sau conserva de ton in suc propriu;

Daca exista un frigider in birou: iaurtul degresat, branza, salata de fructe, fructele proaspete, sucul proaspat de fructe sau de rosii pot fi o varianta preferabila pentru o gustare rapida.

Asadar nu trebuie sa astepti pana e prea tarziu, cand foamea se instaleaza si tentatiile culinare sunt mai mari decat vointa noastra. Exersand zilnic acest obicei sanatos nu va face decat sa aduca numeroase beneficii: ajuta la mentinerea greutatii corporale in limitele normale, previne afectiunile cronice (cancer, diabet, boli cardiovasculare) si ne face sa ne simtim energici si in forma.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod