Dieta cu fructe

A trecut vara, iar tu tot nu ai reusit sa ai silueta mult visata. Impreuna cu  Sorin Ioacare medic specialist boli de nutritie si diabet la Gral Medical, voi incerca sa te conving ca dieta cu fructe care poate fi urma in aceasta perioada este cea mai sanatoasa si mai indicata in obtinerea siluetei mult dorite!

Topsanatate: Ca tot a venit toamna - sezonul curelor de slabit, ce fructe si ce diete sunt recomandate in aceasta perioada?
S.I.: Pentru o dieta sanatoasa, trebuie sa consumam fructe tot timpul anului. Toamna este bine sa ne bucuram de fructele de sezon, adica strugurii.

TopSanatate
: Cum ar trebui tinute aceste "cure"?
S.I.:Dietele se tin doar la recomandarea medicului pentru cazurile de obezitate.

TopSanatate: Ne puteti da un exemplu o astfel de cura. Cea cu struguri este foarte cunoscuta?
S.I.:O dieta alimentara trebuie sa respecte aportul de principii alimentare de baza (glucidele, lipidele si proteinele) si se stabileste pe baza unui examen clinic si a analizelor de sange.
O dieta alimentara exclusiv de struguri (glucide) nu este indicata.

TopSanatate: Ar trebui consultat un nutritionist sau putem urma retetele din reviste?
S.I.: Retetele din reviste sunt orientative privind modul de repartizare a meselor, dar nu pot fi urmate fara o consultatie prealabila la medicul nutritionist.

TopSanatate
: In ce masura pot fi periculoase pentru sanatate?
S.I.: O dieta poate fi periculoasa pentru sanatate daca nu este in concordanta cu starea de sanatate a persoanei si poate fi factorul declansator al unor boli (ex: diabetul zaharat).

TopSanatate
: Exista diete de slabit pe baza de fructe?
S.I.: Exclusiv pe fructe nu exista cure de slabit, din mai multe considerente: pe de o parte avem nevoie si de proteine, iar pe de alta parte exista o serie de fructe cu o cantitate mare de hidrati de carbon care sunt chiar intezise in dietele de slabit ( ex.
Struguri, banane, prune).

TopSanatate
: Cand ingrasa fructele?
S.I.: Fructele nu ingrasa, nici chiar daca au un continut mare de hidrati de carbon, ci reprezinta alimente de baza care trebuie consumate zilnic in cantitate de 300-500 g.

TopSanatate: Cum ajuta fructele la detoxifierea organismului?
S.I.: Datorita continutului in vitamine, fructele ajuta la regenerarea hepatica si prin urmare au un rol important asupra detoxifierii, ficatul fiind "uzina organismului".

TopSanatate: Ar mai fi si alte metode de detoxifiere?
S.I.: Da, dar ma repet, fara supravegherea medicala si recomandare medicala nu sunt indicate.

TopSanatate
: Ce parere aveti de curele radicale cu struguri care presupun consumul exclusiv al acestui fruct, pentru mai multe zile?
S.I.: Curele radicale, fara supravegherea medicala si recomandare medicala nu sunt indicate.

TopSanatate
: Este benefica dieta in care o zi pe saptamana sa mancam numai fructe?
S.I.: Sanatos este sa ne cream obiceiul de a consuma zilnic fructe, ele fiind importante atat pentru aportul de glucide cat si pentru aportul de vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie.

TopSanatate
: Sunt mai bune vitaminele din fructe decat cele de la farmacie?
S.I.: Vitaminele sintetice (comprimatele) sunt recomandate atunci cand pacientul are carente nutritionale grave, iar in rest este indicat consumul de legume si fructe in stare proaspata, tocmai pentru profilaxia carentelor nutritionale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ely pe 17 Oct 2008, 10:35
    ...

    Foarte bun articolul, insa ce ne facem cand ni se spune ca multe din fructele si legumele de pe piata contin pesticide si sunt foarte periculoase sanatatii? Eu una consum in fiecare zi 1 banana, 1-2 mere si struguri 200-300g... dar dupa stirile astea imi este si frica sa mai mananc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod