Cum scapam de tentatiile alimentare?

O multitudine de factori iti pot influenta poftele alimentare. Temperatura, aromele, forma delicata a unui pahar cu vin, pufaitul aparatului de cafea - toate acestea sunt niste tentatii care-ti pot gadila simturile.
Potrivit unor studii recent realizate in Statele Unite ale Americii despre "ambianta si mancare" este foarte important autocontrolul. Mai mult, expertii spun ca poti face in asa fel incat toate aceste tentatii sa lucreze in favoarea ta si a siluetei. Iata cateva sfaturi elementare:


Fii atent/a la ambianta inainte de a manca

Cu cat luminile sunt mai puternice, cu atat vei avea tendinta sa mananci mai rapid, adica sa infuleci. Din punct de vedere fiziologic, o lumina intensa irita sistemul nervos si vei reactiona prin a manca mult prea rapid. In acest fel vei sfarsi prin a te supraalimenta, iar creierul tau nu va apuca sa-ti trimita semnalele de satietate. Din pacate nici lumina difuza nu este solutia optima, deoarece poate ascunde semnalele de satietate prin pierderea controlului asupra alimentelor consumate. De aici preferinta oamenilor de a lua cina la lumina lumanarilor, deoarece in felul acesta pot sa zaboveasca si sa ciuguleasca, trecand peste senzatia de satietate.

 Antidotul: Daca esti nevoit/a sa iei masa intr-un loc puternic luminat repeta-ti in permanenta ca trebuie sa mananci incet. Daca din contra, vei cina intr-un loc cu lumini difuze comanda de la inceput o bautura, un aperitiv si un desert. In felul acesta nu vei pierde sirul alimentelor consumate si vei fi constient/a de senzatia de satietate.


Cineaza intr-un spatiu incalzit

Cu cat atmosfera este mai bine incalzita cu atat vei manca mai putin. Caldura incetineste metabolismul, astfel incat necesarul de energie si senzatia de foame vor fi diminuate, pe masura ce mercurul din termometre creste. Foloseste acest lucru in favoarea ta.

Strategie inteligenta: cineaza afara de cate ori ai posibilitatea si vremea iti este favorabila pentru ca se pare ca intr-un astfel de context exista tendinta de a consuma alimente mai sarace in calorii.


Evita farfuriile si paharele imense

Portiile uriase iti pot influenta negativ senzatia de satietate. Unele persoane se pacalesc singure consumand alimente din farfurii uriase. Asta deoarece au senzatia ca portiile sunt mai mici. Aceeasi situatie se aplica si in cazul paharelor mici si bombate.

Solutie: evita farfuriile uriase si alege paharele inalte si subtiri.


Pune tentatiile departe de tine

Oamenii ai tendinta sa consume tot ce este pus in fata lor. Potrivit unui studiu realizat recent, comoditatea este un factor important care poate conduce la supraalimentatie.

Sfat: Incearca sa pozitionezi tentatiile alimentare cat mai departe de locul in care te afli. De exemplu, la o petrecere, cand mancatul excesiv este inevitabil, dupa ce servesti mancarea, incearca sa pozitionezi platourile cat mai departe ca sa nu fie la indemana si sa tenteze.
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicoleta pe 14 Ian 2009, 10:14
    Dieta si sport...rezultate garantate

    Am incercat destule diete "minune" si am ajuns la o concluzie: nu e important numai sa slabesti, ci si felul in care o faci... daca slabesti fara a face miscare, pot aparea vergeturi, pilea lasata si inestetica...asadar miscarea e elementara intr-o dieta, nu numai k accentueaza procesul de slabire;si...clar: sportul influenteaza pozitiv rezultatele...dar asata o stiati deja :D

    0
    0

  • balaban loredana pe 28 Mar 2008, 12:20
    Aam reusit

    Am reusit sa slabesc 22 de kg in 6 luni mancand dar cu limita.

    0
    0

  • cristina pe 29 Iul 2007, 22:27
    invata...

    Si eu am 1,54 m si am reusit sa slabesc la 45 de la 50.Depinde de inaltimea ta dar daca te simti grasa invata sa "inveti"sa mananci sanatos si mai putin si inarmeaza-te cu vointa si rabdare e greu dar merita...

    0
    0

  • ANDREA pe 27 Iun 2007, 14:52
    MA SIMT GRASA

    Eu cred ca sunt grasa la 13 ani am 48kg!Ce credeti?Spuneti-va parerea va rog.

    0
    0

  • ioana pe 7 Oct 2006, 21:50
    vreau sa slabesc

    doresc si eu un sfat care este destul de important pt mine. am 15 ani si am 75 de kg si inaltimea de 1.70 m. doresc sa slabesc in 2 luni si jumatate 15 kg.Problema este ca nu stiu ce sa fac ca sa pot slabi. AM NEVOIE DE ACEST SFAT DE LA TINE URGENT. TE ROG DA-MI DAI UN RASPUNS PE ADRESA MEA DE E-MAIL:ioanaj91. Astept cu nerabdare raspunsul tau.

    0
    0

  • Marcu Ariana Maria pe 11 Mai 2006, 13:39
    KG in plus

    am nevoie de un sfat. Am 13 ani jumatate, am 1.58 m si 68 kg. Se spune ca trebuie sa ai cu 10 kg mai putin decat inaltimea dupa virgula, deci cum sunt eu ar trebui sa am 48 kg, nu 68. In vacanta de vara mi-am propus sa slabesc astfel, incat sa am timp sa si invat pentru capacitate. Sa mananc mai putin fara paine si dulciuri, si sa merg o ora la fitness, o jumatate de ora cu bicicleta si jumatate de ora alergat. In doua luni jumatate am sa slabesc 15-20 kg. Sa-mi raspunzi cat se poate de sincer, te rog mult. Trimite-mi alt msg pe adresa de e-mail: arymarcu@yahoo.com

    0
    0

  • Ramona Opran pe 22 Ian 2006, 09:14
    nutritie si sanatate

    Autocontrolul este definitoriu in lupta cu kilogramele, dar oare cate femei stiu ca organismul are tendinta de a retine apa si ca alimentatia influenteaza direct acest lucru; citit despre nutritie, invatati singure sa "comunicati"cu organismul, nutritia celulara inseamna sanatate, alegeti regimul de viata in functie de grupa de sange, ganditi la ce mancati, programati-va orice pas si succesul este al dstra.

    0
    0

  • mirelA pe 21 Ian 2006, 19:24
    INCERC SA MA INGRAS DUPA CE AM TINUT CURA DE SLABIRE TIMP DE 4 ANI

    CRED CA E O CHESTIE PSIHOLOGICA. ATUNCI CAND TE CHINUI SA SLABESTI PUR SI SIMPLU NU MERGE.. NU STIU DE CE. EU AM SLABIT FOARTE MULT AVAND O DECEPTIE IN DRAGOSTE ACUM NU STIU CE SA MAI FAC SA MA INGRAS PENTRU CA ORGANISMUL MEU S-A OBISNUIT CU MANCARURI USOARE IAR ACUM CAND MANANC MAI GRAS MI SE FACE RAU, AM SENZATIE DE VOMA. AS CA NU EXAGERATI CU CURA PUR SI SIMPLU NU MANCATI DUPA 6 SEARA SI FACETI MULT SPORT

    0
    0

  • Diana pe 19 Ian 2006, 18:31
    Corpul ideal

    Toti ne dorim un corp ideal,visam la lucrul acesta,dar mancarea ne strica planurile.Nu ne putem abtine sa nu mancam cand vedem o prajiturica sau ceva apetisant.Totul sta in vointa si veti reusi daca chiar va doriti un corp superb!!!

    0
    0

  • olga pe 19 Ian 2006, 17:49
    lichid mai mult si fructe

    pentru ane mentine in forma e necesar de aface min15 min dim gimnastica sau sa dansam sum tempul melodiei prferate. min 2 l de lichid pe zi si cit mai multe mere,si dupa ora 18 nu se pate de mincat nimic.Bafta

    0
    0

  • mariana pe 19 Ian 2006, 17:49
    mod de alimentatie pt o viata

    Eu cred, si spun acest lucru din proprie experienta, ca nimic nu tb dus la extreme. Nici regimurile drastice, nici imbuibarea pana la senzatia de voma. Totul se reduce la echilibru, daca mancam putin din tot, daca evitam prajeli, fast food, zahar,eu cred ca avem numai de castigat, dar nu in greutate.Rezultatul o silueta de invidiat si o sanatate ce ne va permite sa ne bucuram ca purtam din nou 40.

    0
    0

  • Barbu Cornelia pe 19 Ian 2006, 17:49
    Trucuri de succes_va multumesc!

    Desi nu am decat 16 ani sunt fff preocupata de mentinerea greutatii ideale.Nu am tinut nici o cura radicala pana acum dar incerc sa respect niste reguli care par minore dar cred eu ca sunt f importante pentru dieta,silueta dar de ce nu si pentru sanatatea noastra.De aceea vreau sa multumesc in mod special acelor persoane care prezinta si alte cai pt mentinere.Cu multumiri!!!!!!

    0
    0

  • Ada_18 pe 19 Ian 2006, 17:49
    Cheia succesului

    Cheia succesului in a slabi eu consider ca este chiar vointa noastra!! Daca ne dorim sa fim sanatoase si sa ne mentinem greutatea ideal, trebuie sa urmam cateva principii pe care le stabilim inainte de orice cura!Eu asa procedez si la mine chiar functioneaza! Bafta si aveti incredere in voi!! Porniti cu dreptul!!

    0
    0

  • donnatella pe 19 Ian 2006, 17:49
    pofta de mancare

    cred ca trebuie ambitie,stil de viata echilibrat si multa vointa-asta la inceput,apoi e mai simplu-doar echilibru

    0
    0

  • tabya pe 19 Ian 2006, 17:49

    am un stil de alimentare foarte gresit,mininc cind vreau,cind vad ca este ceva bun.sau nu mininc toata ziua nimic si apoi ma arunk peste tot ce este si nu ma satur..si ma trezesc cu o durere de stomac,greturi....asa ca am sa tin cont de sfatul dat.poate imi corectez cumva problema data..

    0
    0

  • tinapacurar@yahoo.com pe 19 Ian 2006, 17:49
    asa da

    sunteti tari locuiesc in America si va citesc foarte mult bravo!!!!

    0
    0

  • CATRINEL pe 19 Ian 2006, 17:49
    Pofta De Mincare

    TOATE MESELE,SA FIE LUATE LA ORE FIXE;CIT MAI PUTINE SI NU AMESTECATE;lactate sau fructe sau carne slaba, legume si cereale.

    0
    0

  • oana pe 19 Ian 2006, 17:49
    sfat

    am am ajuns la concluzia ca nu conteaza ce regim tii, trebuie neaparat sa faci sport.Nimai asa se poate scapa de kg inplus.Am testat pe propria piele.FUNCTIONEAZA

    0
    0

  • VIRGINIA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Sfat

    Este important sa mananci cand iti este foame, ptr. ca mamanci mai putin,pofta de mancare fiind redusa.

    0
    0

  • Alina pe 19 Ian 2006, 17:49
    sfat

    Va recomand sa mancati putin si des,iar sport sa faceti dimineata,taie pofta de mancare si arderile sunt mult mai mari.

    0
    0

  • angela pe 19 Ian 2006, 17:49
    sfat

    am trait in ultimii 5 ani cu spaima kilogramelor in plus, desi nu sunt grasa( am 1.75 si 63 de kg). Desi am tinut multe diete iar greutatea mea oscila intre 58 si 63 de kg am ajuns la concluzia ca ceea ce trebuie sa fac este sa tin un regim de viata sanatos cu multe fructe, legume si carne alba si sa fac mult sport. La mine doar asta functioneaza.

    0
    0

  • geo_is pe 19 Ian 2006, 17:49
    Sfat

    Este foarte important sa mananci trei mese pe zi si sa aduci organismului necesarul de proteina zilnic.Eu asa am reusit pana acum sa slabesc 34 de kg. (am avut 168 kg.)si inca ma mai lupt cu kilogramele in exces dar pana la urma voi ajunge unde vreau pentru ca eu am solutia si este foarte simplu.Deci parerea mea este ca pentru a slabi si pentru a regla un metabolism trebuie sa ne axam pe personalizarea consumului de proteina.

    0
    0

  • Georgiana pe 19 Ian 2006, 17:49
    metoda

    Eu am o metoda mai neortodoxa de a tine kg la distanta. Pe parcursul intregii zile beau multe lichide formate din ceaiuri indulcite cu miere si sucuri de fructe. Evident, spre seara imi este foame si atunci aleg ceva relativ usor / iaurt cu cereale sau salata de cruditati. Am ales acest tip de alimentatie deoarece nu ma pot lipsi de desert. Ca este ciocolata sau mar copt, trebuie sa existe in meniu, altfel nu-mi pot incheia ziua. Stiu ca aduc astfel un aport de 500 de calorii din start, dar nu ma pot abtine. Si, pana la urma, ce inseamna viata daca iti refuzi orice tip de placere? Asta e meniul meu de aproximativ 5 ani si pot spune ca am ramas la 48 de kg, cu mici variatii vara cand mai dau jos unul, doua kg. Cred ca este ok pentru inaltimea mea- 1,65 tanand cont si de faptul ca am un metabolism extrem de lent.Asadar, incercati varianta asta de menu, avand grija ca fructele din care faceti sucul sa fie cat mai diversificate si, evident, proaspete. Atata vreme cat stomacul nu este complectamente gol nu apare nici senzatia de foame. Succes!

    0
    0

  • Anca pe 19 Ian 2006, 17:49
    o masa

    cand mananc de trei ori pe zi ma ingras,si nu mananc nimik in ulei sau grasimi.plus k mi-e foame intr-una.eu sunt foarte lacoma si nu pot sa mananc doar un corn....mananc cate 4 cand ,,scap'' , ceea ce e destul de rar pt k de obicei mananc doar la pranz.si slabesc.dar nu inteleg de ce trebuie sa mananci de trei ori pe zi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod