Cum sa controlezi eficient foamea

Foamea este o necesitate de baza a organismului, care, uneori, poate fi greu de stapanit. Dar ce ne facem atunci cand cadem prada instinctelor si nu mai putem distinge foamea reala de apetit sau pofta? Afla care este diferenta si ce trebuie sa stii pentru a-ti putea controla in mod eficient greutatea.

Foamea, apetitul si poftele

Apetitul difera destul de mult de foame, chiar daca multe persoane le confunda adesea. Apetitul poate aparea atunci cand senzatia de foame nu este prezenta si se manifesta printr-un interes fata de alimente. De aceea, poti manca o prajitura la sfarsitul mesei, chiar daca ai consumat suficiente alimente pentru a satisface nevoile organismului.

In stransa legatura cu apetitul este pofta, care adesea este considerata dorinta puternica de a consuma un anumit aliment (inghetata, ciocolata, chipsuri etc.). Pofta poate fi si de alta natura, dorinta de a simti un anumit gust.
De exemplu, poate ca ai auzit pe cineva spunand "Mi-e pofta de dulce", fara sa mentioneze neaparat un anumit aliment.

Pe de alta parte, foamea poate fi considerata ceva mult mai "serios". Oricine stie ca apetitul si poftele pot fi tinute in frau, dar cu foamea este ceva mai dificil. Avand in vedere nivelul de dezvoltare a societatii, putini sunt oamenii care simt foamea cu adevarat, comparativ cu situatiile de acum cateva sute de ani. Foamea intensa este o senzatie fizica ce se manifesta prin dureri de cap, tremurat, scaderea capacitatii de concentrare si senzatia de "stomac gol".

Apetitul, foamea si satietatea sunt influentate de starea sistemului digestiv, cu alte cuvinte, daca sunt sau nu alimente pe care acesta sa le proceseze, dar si de hormoni precum insulina, leptina sau grelina. Acesti hormoni afecteaza si sunt afectati de senzatia fizica de foame, dar si de comportament si de starea psihica.
Fiecare individ este afectat in mod diferit de aceste combinatii hormonale si stari psihice. De exemplu, exista persoane care isi pierd pofta de mancare cand sunt stresate, in timp ce altele mananca mult mai mult tocmai pentru a se elibera de stres.

Persoanele care se lupta cu kilogramele in plus au adesea probleme legate de controlarea apetitului, senzatiei de foame si semnalelor trimise de organism in cazul satietatii. Acestea sunt foarte sensibile la indicatorii care transmit creierului ca este timpul mesei si sunt aproape "orbi" in fata indicatorilor de satietate. Pot fi usor influentate de factori externi (precum simpla vedere a alimentelor) si au frecvent pofte pentru diverse alimente. Pentru a-ti putea controla mai usor greutatea, iata cateva lucruri despre controlarea apetitului si mentinerea satietatii:

Foamea este amplificata de:

Alimentatia neregulata: organismul tinde sa se autoregleze prin mancatul excesiv, daca sta prea mult timp fara mancare.
Dieta bogata in zahar si paste fainoase.
Astfel de alimente produc fluctuatii ale glicemiei, avand ca efect declansarea "poftei de dulce", putand sa produca si anumite probleme de alimentatie.
O dieta saraca in fibre.
Un consum prea mic de grasimi si/sau proteine.
Stresul: emotiile afecteaza obiceiurile alimentare si declanseaza anumite tulburari de alimentatie.
Cofeina - o cafea iti va suprima apetitul pentru o perioada scurta de timp, dar dupa ce efectul acesteia va disparea, foamea va avea o intensitate mult mai mare.
Prezenta stimulilor alimentari: daca in jurul tau se afla alimente, iti va fi greu sa nu te apropii de ele. Indeparteaza orice iti poate provoca pofta si te poate "convinge" ca iti este foame.

Satietatea este amplificata de:

Mancatul regulat - ideal ar fi la fiecare 2-3 ore.
O dieta care sa includa suficiente fibre, grasimi si proteine, adica o dieta bazata pe carne, lactate, peste, nuci si seminte, multe fructe si legume.
Consumul de alimente voluminoase si sarace in calorii (cele mai multe legume intra in aceasta categorie).
Consuma multa apa (si supa este cunoscuta pentru senzatia de satietate pe care o ofera).
Mananca incet, permitandu-i organismului sa raspunda prezentei alimentelor.
Acorda atentie deosebita mesei - mancatul in fata televizorului iti distrage atentia si te determina sa mananci mai mult.
Controleaza dimensiunile portiilor - oamenii mananca, de obicei, atat cat au in farfurie, prin urmare, foloseste farfurii mai mici si incearca sa reduci portiile.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina_iris pe 23 Mai 2008, 16:16
    _

    sau id_ul de messenger:ali_adi2005.va pup

    0
    0

  • alina_iris pe 23 Mai 2008, 16:13
    am ajuns in spania si m_am ingrasat in 5 luni 10 kg

    buna fetelor.ma numesc alina si am 21 de ani.inainte sa ma stabilesc in spania,aveam 53 de kg la 1,70 inaltime.multa lume imi spunea ca sunt prea slaba,dar mie imi placea asa.dar in cateva luni am pus pe mine 10 kg,dar partea proasta e k nu ma opream!asa ca am slabit 7 kg in 2 saptamani prin urmatoarea dieta:3 mese pe zi,la fiecare masa cate un grapefruit si la alegere:branza de vaci,2 oua,carne la gratar(peste,pui,vita),nu ai voie sa mananci nimic dulce si de baut doar apa cu lamaie sau ceai fara zahar.iar cina sa nu fie mai tarziu de ora 8.au trecut de atunci inca 4 luni si nu am pus pe mine nici un gram.succes evelor!astept sa_mi spuneti rezultatele.email-ul meu este:alina.t@terra.es

    0
    0

  • alinageorgianadelivasile pe 13 Mai 2008, 19:00
    sunt grasa si am doar 16 ani

    AM 16 ANI si 1'63 ianltime cu 63 de kg .....am avut 68 de kg si am resusit sa slabesc 5 kg ....dar dieta nu imi mai functioneaza si nu stiu ce sa fac k sa mai slabesc cateva kg...eu am tendintza de a ma ingrasa f usor....nu stiu ce sa mai mananc k sa slabesc inca 5 kg ..am burtica si simt k par mai grasa ....as avea nevoie de o dieta speciala ??? poop fetele

    0
    0

  • roxana pe 10 Mai 2008, 13:55
    vreua s aslabesc!

    buna!ma numesc roxana,am 18 ani ,1.66 si 85 d ekg.am inceract tot feluri de retete si nu am slabit mai mult d e5 kg pe care le luat inapoi dupa ceva vreme..as vrea daca se poate s ama ajutati s apot slabi 20kg.....daca are cineva s aimi spuna ceva si ma poate ajuta va las ID-UL MEU:roxy200320042000

    0
    2

  • simona pe 3 Mai 2008, 17:30
    pt anca

    te aisigur draga Anca ca daca vei urma dieta mea vei slabi vizibil intr-o saptamana si anume: ziua 1-morcovi ziua2-cartofi fierti ziua3-orez fiert ziua4-mere ziua5-carne fiarta de pui sau vita ziua6-branza dietetica toate se pot consuma in orice cantitate .

    0
    0

  • anca pe 14 Apr 2008, 22:51
    cat de repede pot slabi

    cat de repede pot slabi intr`o saptamana si cu ce regim,va ascult

    1
    0

  • Bobocioiu Ionela pe 25 Mar 2008, 17:46
    vreau sa slabesc

    eu nu pot sa slabesc . eu am facut exerciti dar nu mai stiu ce sa fac

    0
    0

  • bobocioiu ionela pe 25 Mar 2008, 17:42
    cum sa slabesc mai repede ?

    eu vreau sa slabesc intr-o saptamana pentru ca am o intalnire foarte importanta si vreau sa ma ajutati sa slabesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod