Atentie la calorii de sarbatori!

Sarbatorile reprezinta pentru noi toti un motiv de bucurie. Intalnirile in familie, mesele incarcate, veselia sunt caracteristice acestei perioade. Cum insa ne putem bucura de mancarurile traditionale fara sa luam in greutate?

Sarbatorile reprezinta pentru noi toti un motiv de bucurie. Intalnirile in familie, mesele incarcate, veselia sunt caracteristice acestei perioade. Cum insa ne putem bucura de mancarurile traditionale fara sa luam in greutate?


Desi nu vrem sa luam in greutate de sarbatori, dietele stricte nu sunt luate in considerare de nimeni, mai ales ca multi asteapta aceasta perioada tocmai pentru a se bucura de mancarurile specifice care, trebuie sa recunoastem, pot fi adevarate "bombe calorice". Intrebarea este: cum reusim sa trecem de sarbatori fara kilograme in plus? Specialistii sustin ca acest lucru nu este greu de realizat, daca stim sa ne planuim mesele.

Specialistii de la WebMD
iti ofera cateva sfaturi pentru a avea grija de silueta in perioada sarbatorilor.

Alege cu atentie meniul! Planifica meniul de sarbatori astfel incat pe masa sa se gaseasca din plin fructe, legume, carne slaba, cereale si lactate semidegresate.
Citeste etichetele produselor inainte de a le cumpara si opteaza pentru cele bogate in nutrienti si mai sarace in grasimi, calorii sau zahar.

Opteaza pentru gustari usoare. Majoritatea aperitivelor sunt pline de calorii. Alege pentru oaspeti aperitive usoare si satioase. De exemplu, poti oferi biscuti integrali cu branza semidegresata, legume cu iaurt semidegresat sau frigarui din fructe.

Inlocuieste felurile de mancare grele cu retete simple cu fructe. Oaspetii vor consuma fibre sanatoase fara multe calorii.

Fructe si legume inghetate.
Desi este recomandat sa alegi fructele si legumele proaspete, in timpul iernii poti opta si pentru cele inghetate, fiind mai accesibile ca pret. "Pe langa faptul ca sunt mai ieftine, fructele si legumele inghetate pot avea si un continut mai bogat de nutrienti, pentru ca sunt culese bine coapte si inghetate imediat," declara Sarah Krieger, de la Asociatia Americana a Dieteticienilor.

De asemenea, o alta optiune sanatoasa o reprezinta fructele si legumele conservate.
Citeste cu atentie etichetele si opteaza pentru conservele care contin cat mai putin sodiu si zahar. Indicat este sa le clatesti cu apa rece inainte de a le gati. Astfel vei reusi sa reduci cantitatea de sodiu si zahar.

Redu cantitatea de grasimi din reteta initiala. Incearca sa reduci numarul de calorii, inlocuind anumite ingrediente cu unele cu continut mai sarac in calorii. Foloseste produse precum: iaurt degresat, branza degresata si lapte semidegresat.

Gateste alimentele la gratar. Coace sau pregateste carnea si legumele la gratar pentru o masa mai gustoasa si saraca in calorii.

Atentie la bauturi!
Ca si mancarea, bauturile pot aduce si ele un continut bogat de calorii.
Pune pe masa sucuri dietetice sau apa minerala. Alcoolul poate creste senzatia de foame, asa ca indicat este sa oferi oaspetilor bauturi simple precum vin sau bere si sa renunti la cocktailuri grele.

Consuma cat mai multa apa. Alcoolul si cafeaua pot duce la deshidratare.

Nu uita sa faci miscare. Chiar daca iti intrerupi programul la sala de sport, te poti mentine in forma prin plimbari lungi alaturi de cei dragi.

Incearca sa descoperi si singura cum poti sa reduci din grasimile din preparatele de sarbatori. Gandeste-te ca orice schimbare, oricat de mica este binevenita.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod