Paradis olandez...

O gradina miniaturala ce ofera o perspectiva fermecatoare privitorului, comod instalat pe veranda casei. Reusita amenajarii este rezultatul unei stranse colaborari...

O gradina miniaturala ce ofera o perspectiva fermecatoare privitorului, comod instalat pe veranda casei. Reusita amenajarii este rezultatul unei stranse colaborari a designerului Anca Iorgoveanu cu proprietarul, de origine olandeza.

Dorind sa poata contempla zilnic in mica sa curte un peisaj care sa-i aminteasca de tara sa, beneficiarul proiectului si-a exprimat astfel exigentele: o gradina amenajata in terase, cu o infatisare naturala, usor salbatica si cu plante apartinand florei nordice. Restul a fost treaba designerului....



A rezultat un ansamblu bine structurat, cu o compozitie spatiala interesanta si un aspect dinamic, placut, am zice chiar fotogenic.

Cinci alei cu pavele radiare din piatra naturala isi reunesc traseele serpuite chiar in mijlocul gradinii. Fiecare asigura accesul la o alta zona functionala a curtii: locuinta, garajul, pivnita, locul de conversatie si luat masa, intrarea in curte. La randul lor, fiecare dintre acestea este situata la un alt nivel al solului, ceea ce justifica practic prezenta teraselor.




Zidul ce inconjoara gradina, vopsit in rosu, culoare imperiala, se inalta ca un ecran in spatele tufelor si arbustilor mai inalti din fundal, oferind un contrast dinamic si luxuriant frunzisului lor, in diverse nuante de verde.

Rondurile astfel delimitate, de alei si de zid, sunt populate de un incantator si pestrit amestec din plante.

Dimensiunile acestor plante cresc pe masura ce se apropie de granita exterioara a gradinii. In acest fel, i se asigura fiecareia o la fel de buna insorire si, in acelasi timp, lasa ochiului posibilitatea explorarii libere a spatiului, pana in cele mai indepartate unghere.





Flori marunte, tufisuri, conifere pitice, arbusti teposi, toate au fost aduse din indepartatul pamant al patriei sale de nostalgia unui om, pentru a recrea pe un petic de gradina iubitul peisaj al Olandei.

Si daca este adevarat ca orice gradina poate deveni un mic paradis, daca se investeste in ea un dram de suflet, atunci acest om a reusit intr-adevar, cu ajutorul designerului, sa-si creeze propriul paradis.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod