Florile taiate pot rezista mai mult timp?

Iti plac la nebunie florile si un buchet proaspat te bucura oricand, fie ca florile provin din gradina proprie, fie ca le-ai cumparat din piata sau de la florarie. Iti doresti...

Iti plac la nebunie florile si un buchet proaspat te bucura oricand, fie ca florile provin din gradina proprie, fie ca le-ai cumparat din piata sau de la florarie. Iti doresti ca aranjamentul pe care l-ai realizat dupa gustul tau sa reziste cat mai mult timp, nu doar cateva zile...Iata cativa pasi simpli pe care ii poti urma pentru a mari speranta de viata a florilor din vaza.

 In acest scop, ai nevoie de:

cutit, cleste sau foarfece de gradina, ascutite;
o galeata;
o vaza;
apa;
7-Up;
agent de inalbire.

1. Taie cozile florilor. In cazul in care doresti sa realizezi un aranjament cu florile din gradina, taie-le dimineata, inainte ca roua sa se usuce, sau seara, foarte devreme.

Cu ajutorul unui cutit, al unui cleste sau foarfece de gradina, taie tulpina deasupra unei excrescente, a unui bococ sau mugure, pentru a stimula cresterea.

Dupa ce ai terminat aceasta operatie, asaza tulpinile intr-o galeata plina cu apa calduta.

2. Taie din nou cozile florilor, de data aceasta transversal. Acest proces este necesar sa se realizeze sub apa, pentru a elimina bulele de aer care blocheaza absorbtia apei si a hranei.

Anumite specii de flori, printre care se numara celosia, floarea-soarelui si carciumaresele, rezista mai mult daca scufunzi capetele tulpinilor in apa fiarta, timp de 20 de secunde, sau daca le treci pe deasupra flacarii unei lumanari, pentru a impiedica scurgerea si pierderea sevei pline de nutrienti.

Pentru ca plantele sa reziste cat mai mult timp, indeparteaza frunzele lovite, bolnave sau uscate, precum si pe cele aflate sub apa - acestea risca sa se descompuna cel mai repede.

3.
Asigura florilor conditiile necesare.
Cu cateva ore inainte de realizarea aranjamentului, asigura florilor taiate conditiile necesare. Lasa tulpinile sa se odihneasca in apa calduta, intr-un loc intunecos si rece, unde pot absorbi in liniste apa...

4. Pregateste aranjamentul floral. Florile astfel conservate trebuie asezate intr-o vaza cu apa calda (40-43 de grade Celsius). Pentru incetinirea procesului de imbatranire, asaza vaza intr-un loc bine ventilat si racoros (temperaturi chiar de 3-4 grade Celsius).

Nu amplasa florile in apropierea unor fructe sau legume taiate, decojite sau desfacute, deoarece acestea produc etilena, un gaz care grabeste procesul de coacere sau, in cazul florilor, de imbatranire.

5.
Adauga apa.
Florile proaspat taiate au suficient zahar stocat pentru a supravietui intr-o vaza. Insa, daca doresti sa adaugi un conservant mai puternic, incearca o combinatie facuta acasa.

Potrivit unor teste recente, conservantii pentru flori din comert sunt mai putin eficienti decat urmatoarea formula: 1 cana 7-Up, 1 cana apa si 1/2 lingurita agent de inalbire.

Zaharul continut in bautura racoritoare 7-Up ofera suficienta energie florilor, iar agentul de inalbire controleaza bacteriile. Daca ai nevoie de mai mult lichid, este recomandat sa maresti cantitatea in mod proportional.

6. Schimba apa. Apa din vaza trebuie schimbata la fiecare cateva zile.

In cazul buchetelor mixte, unele flori pot elimina seva care este toxica pentru alte varietati de plante - din aceasta cauza, viata aranjamentului floral se poate scurta. Acest lucru poate fi evitat daca schimbi apa florilor cat mai frecvent posibil.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • felicia pe 9 Mai 2008, 15:32
    ce inseamna 7-up

    despre flori ce sa spun le iubesc pe toate si imi plac f.f.f.mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod