Crizantema, podoaba de toamna a teraselor

Crizantema este o planta de toamna foarte indragita. Originari din China, hibrizii de "Chrysanthemum Indicum" au devenit foarte populari in Europa. Sunt plante ce iubesc lumina, ce...

Crizantema este o planta de toamna foarte indragita. Originari din China, hibrizii de "Chrysanthemum Indicum" au devenit foarte populari in Europa.

Lumina:

Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

Temperatura:

Crizantema in ghiveci traieste confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina.

Se simte bine la temperaturi racoroase, de 5-10 grade Celsius.

Umiditate:

Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici de aer.

Sol si udare:

Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate.

Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu o dilutie slaba de stimulent de inflorire.


Pentru evitarea putrezirii in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.



Inmultire:

Se inmulteste relativ usor prin butasi care se planteaza primavara.

Conditii speciale:

Pentru obtinerea de forme deosebite, se recomanda tunderea periodica pentru ajustarea formei si indepartarea florilor trecute, iar toamna tarziu se recomanda o tundere relativ severa. In conditii bune de ingrijire, se pastreaza si anul urmator.
Se poate dirija cresterea sub forma sferica sau sub forma de bol pe tulpina.

Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze, de aceea se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor.



Crizantema impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Este si o planta-simbol care, in religia catolica, se utilizeaza toamna pentru impodobirea mormintelor celor dragi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod