Plantele si sindromul "cladirilor bolnave"

In ultimii ani, s-a tot auzit de asa-numitele "cladiri bolnave". Ce reprezinta ele, care sunt cauzele aparitiei acestor cladiri, care sunt efectele asupra vietii oamenilor...
In ultimii ani, s-a tot auzit de asa-numitele "cladiri bolnave". Ce reprezinta ele, care sunt cauzele aparitiei acestor cladiri, care sunt efectele asupra vietii oamenilor care lucreaza sau locuiesc in interiorul lor? Acestea sunt numai cateva din intrebarile care s-au tot pus, dar multe raspunsuri nu au putut fi date.

Oamenii care locuiesc sau traiesc in asa-numitele "cladiri bolnave" sufera de stari de somnolenta, iritatii, alergii respiratorii si cutanate, senzatii de disconfort, stari de greata, iritatii ale ochilor si un grad ridicat de stress.


In urma numeroaselor studii realizate de catre specialistii in domeniul cercetarii noxelor, s-a determinat ca in ultimii 25 de ani s-a descoperit existenta unui numar de peste 107 factori cancerigeni la locurile de munca si acasa.

Acesti factori au proveniente diferite - spre exemplu, pot aparea din cauza inlocuirii sistemului de aerisire prin ferestre cu cel prin ventilatie artificiala si aer conditionat. In unele cladiri, nivelul de poluare este atat de ridicat incat acestea au primit numele de "cladiri bolnave", ele fiind un pericol pentru toti cei ce lucreaza sau locuiesc in interiorul lor.


Doctorii si specialistii sunt ingrijorati ce efecte pot avea pe o perioada mai lunga asupra persoanelor implicate, avand in vedere faptul ca notiunea de cladiri "moderne" prezinta o crestere rapida pe piata imobiliara.

Cercetarile N.A.S.A. sugereaza introducerea de plante in cadrul acestor medii in care exista elemente nocive omului, stiut fiind faptul ca unele plante cum ar fi Spathiphilium, Dracaena Massangeana, Dracaena marginata, Dracaena Warneczki, Ficus Alii, determina, datorita evapo-transpiratiei si a schimbului de gaze, o purificare a aerului din mediul inconjurator.


Implicit, cu ajutorul unei bune aerisiri, se poate realiza o imbunatatire a calitatii aerului si o crestere a concentratiei de oxigen - atat de important pentru viata omului.

In urma acestor informatii, putem trage concluzia ca plantele nu doar ne infrumuseteaza mediul si viata prin diversitatea formelor, a frunzelor si a florilor, dar ne pot salva si viata.

Astfel, plantele nu sunt numai obiecte de decor, ci fiinte vii, care pot avea rol chiar de doctor sau de prieten si sunt o prezenta de dorit atat acasa, cat si la serviciu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod